用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 學英文 公文式 vs E.nopi
go

學英文 公文式 vs E.nopi

小朋友4歲

如淨係學phonics 對小一面試有無幫助?

想知道學英文在公文式定enopi學好呢?

另外, 有無人在公文式學中文, 想知學成怎樣?

謝謝!

回覆:學英文 公文式 vs E.nopi

其實本人覺得E.NOPI好D,
KUMON 學D野真係狂谷小朋友,
我識得有小朋友上完KUMON之後好驚數學....
加上佢地作業又無圖畫...小朋友覺得好悶....
耐0左就唔鍾意
反而上左E.NOPI之後好似對數學都SENSTIVE 0左同理叻0左~~^^
佢地D作業INTERESTING D 架, 又係彩色有公仔...

hope this can help u^^

回覆:學英文 公文式 vs E.nopi

陰公之人 的帖子

陰公之人 發表於 12-7-26 16:58
小朋友4歲

如淨係學phonics 對小一面試有無幫助?

我個囡4歲幾, 都有你同一樣的疑問。

想被佢學ENOPI英, 不過$800/4堂, 覺得好貴

回復 靚靚C9 的帖子

多謝大家的意見.

我覺得kumon 數學只係不斷操時間做快D, 好似不是太注重思考方面. (如有說錯, 請諒解)
而e.nopi我覺得令小朋友明白計算的方法, 而且有些習作用來訓練思考, 都算幾好.

最後我幫小朋友報了kumon 中文, 因為用普通話來教, 而且每天要聽CD.

另外, 數學已讀了e.nopi, 由6月開始到現在, 已由Level 1 升了Level 2. 剛開始critical thinking, so far so good la! 只少數數時, 不用逐個數, 一看已知是13, 17, 18.....

而英文都係報了e.nopi ah! 因為至少每堂有外國老師上堂, 而且又唔係每堂淨係聽CD, 好似好D. 但因為好多人讀, 做了written test, 要排隊睇吓可以幾時有位.

雖然貴, 但始終覺得每日有些功課做吓, 感覺上好似知道有無進步, 學咗D知識明唔明咁(純粹個人觀點)

3歲小朋友可以報讀嗎?

enopi 話3歲可以, 但至少要識寫字
kumon 話3歲可以, 但可以參加playgroup 先

想問creat learning 只教認中文字, 有無教埋普通話呢?  

有無功課在家做? 如有, 會是多少?

佢地有個網址,可以上去了解下。www.creatlearning.net

數學有公課,不是太多。合理的。
中文有的,又不是多。

至於普通話,我分開學,因不想混淆。
我大仔當時學普通話由拼音學起比較好,都係打好個底,因上到小學都係考拼音。講開真係好彩由拼音學起,所以考普通話無問題。
所以細仔一樣分開學會好好多。
Creatlearning 不是只有中文學,最另我覺得有另外收穫是有記憶學,又可以訓練左右腦。最初我諗無咩用,不過上堂包埋,無所謂啦。如果另外加錢就唔學。
點知上完一排中文當然有好大進步。 我接佢放學老師問我有無同佢係屋企玩吓記憶遊戲?我話有D啦。
佢話教了他一段時間圖像法和串連法,老師教我回家什麼同他玩,咁回到家同他玩吓啦。
我求其寫了10個數字比佢睇一陣,跟著收埋,叫佢講返出來,點知佢順次序講返出來,我問佢點可以咁快記得,佢話學校教。我問佢用咩方法,佢話總之我識啦。
我無諗過就記憶法咁有用,之後我諗,其實佢學了這些記憶法將來用去學其它科好有用。
我覺得咁細小朋友用這方法學比較適合。
我在這裡不再講太多關於學中文了,因我怕以為我有得分。
我只是分享。因好多家長會好似我當初的想法。到上了小學才急急補習(現在的我)。

靚靚C9 發表於 12-8-12 18:00
我個囡4歲幾, 都有你同一樣的疑問。

想被佢學ENOPI英, 不過$800/4堂, 覺得好貴
您好.

我大囝6月份上E-nopi 英文, 不過我個人覺得唔係好好.
因為囝囝唔主動講英文, 我個人覺得E-nopi 英文唔適合, 未必E-nopi唔好.
因為每個小朋友的學習唔同, 最好試下, 睇下小朋友是否適合.

起初的老師教了一個月後走了, 呢位老師很細心及每堂都會話比我知囝囝的學習情況.

接著另外一位老師, 不會主動跟我講囝囝的學習情況. 之後問她要求比CD, 佢不了了之.....
另外, 這間中心的所有老師都係本地, 唔係Net.

最煩既係, 學Phonics, 要我返屋企同囝囝溫習, 但沒有CD, 我又唔識phonics, 叫我點同亞囝溫?

d 家課又係重覆又重覆的串字 及 默字......., 不過份Workbook 比較好的是多d 圖畫, 小朋友會有興趣.

最後, 我決定唔讀. 因為HKD1,600  / 8 堂. 每堂$200, 真係唔平.
如果要做Workbook, 我可以係Internet 或 書局搵到好多.

i like enopi materials more... more variety..