用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴試堂有冇用?
go

學琴試堂有冇用? [複製鏈接]

0    0    0    0

my daughter went for 2 piano trial before settling down to one teacher. whether your daughter likes to learn from that teacher?
the sound of the piano? very old piano, and in terrible condition, kids dont like. yes, even 4 year old have preference on the piano sound.
the teacher's teaching style? do you like her style? i prefer one that is firm but patient.
whether you are going to sit in during lesson or not? teacher wants you to sit in or not?
piano learning is a long long journey. settle with the one that suits you and your child best.
good luck.

我的孩子通常是老 師要看她/他如何......選擇權不在我手。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

哈哈!說的也是!細囝的老師一開始就說不想收新學生,見過他才改變主意。大囝的老師就講明條件,家長肯合作才教。兩位老師第一堂都是免費試堂,但是他們試我囝囝。
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:學琴試堂有冇用?

講返我第一次試堂失敗經歷:當時我地電話中已經講左,小朋友從來未學過,零經驗,都吾知有無興趣同耐性。點知老師一上黎就話買左幾本書要收返錢,咁吾係話吾俾不過係咪講聲先好d呢?anyway果d書用左一版就放到而家。跟住試堂,基於禮貌,我老公行開左,一小時後女女出黎話老師話落堂喇,咁咪交代lor, 老師話其實上多左十五分鐘,不過試堂就吾計啦,收一小時學費就ok。之後老公同我傾返,我地都覺得吾妥:我又無吾俾你走又無要求加鐘,吾通次次都要較鬧鐘至可以ensure一小時放學?咁計法,合作落去吾係辦法wor! (我吾係要求老師無條件「老奉」OT, 不過感覺好似佢夾粗OT咁Lor)。所以好快我地就搵個藉口推佢了。然後好好彩,之後一試第二個老師就OK, 女女跟左佢8年了

試堂似相睇。
小朋友可以無厘頭喜歡一個陌生人, 也可以無厘頭討厭一個陌生人。
上面幾位講的都好重要, 但初學琴, 保持到一種「我喜歡學、喜歡上課」的氣氛最重要, 大家也不大可能一開始就立志培養下一個郎朗吧?
唔好太過神化D老師, 好似絕世高手找骨格精奇好徒弟咁, 因為有D老師就係捉你心理, 扮到好嚴要求好高咁, 最後勉為其難咁收你個仔, 學費自然高D啦。
一堂半堂教入門CDE, 鬼知老師有幾勁咩, 一周一堂, 起碼三個月至見到真章。但係小朋友鍾唔鍾意個老師同鍾唔鍾意上堂就一目了然, 最起碼, 唔好打擊佢學琴興趣先。日後發現小朋友係天才有要求時又係Happy Problem, 到時再搵過都未遲。
家長可以做的, 可能是利用閑談試出老師是否全職、是否太忙、家庭背景而已。

philipwai 發表於 12-7-27 01:54
試堂似相睇。
小朋友可以無厘頭喜歡一個陌生人, 也可以無厘頭討厭一個陌生人。
上面幾位講的都好重要, 但初 ...
同意你對觀察老師的看法!“絕世高手找骨格精奇好徒弟“這句好攪笑!若事前對老師背景一點認識也沒有,真的很易被騙,你提醒得好!
for every one criticism, three positives must be given.

醒目開學勳章 王國長老

就算明知老師"名師出高徒", 佢既教法又係咪你想要既野呢? 呢樣都係要花心思唸唸的

Charlotte_mom 發表於 12-7-27 09:22
就算明知老師"名師出高徒", 佢既教法又係咪你想要既野呢? 呢樣都係要花心思唸唸的 ...

說得對!所以不是試一堂就可以知道的。要給彼此一段時間,有時一堂就知道不妥(我都試過), 有時可能跟了一年才見真相。因為老師和學生都在彼此認識。

我識一位家長,他孩子跟我大囝老師學了一段時間,學到較高級時老師要求孩子多練琴(講緊係一個鐘以上)。小朋友做不到於是不再跟老師學。隨時都可以有變數的。

試第一堂可能只是睇下個老師正唔正常。教得好唔好需要時日去觀察。

‹ 上一主題|下一主題