用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN同K1半日定全日好?
go

PN同K1半日定全日好? [複製鏈接]

我想請教下各位媽媽, 覺得報半日定全日好D?
個好處同壞處係咩呀?
   1    0    0    0

我係新手媽媽, 我同奶奶住, 我要返工,佢幫我湊.
我怕佢寵壞BB, 所以打算比BB讀全日. 而且我覺得學校生活有規律D, 多D時間同其他小朋友接觸, 社交能力應該又會好D.

以上係我個人認為~

我自己有少少予盾...

好似你咁講 "學校生活有規律D, 多D時間同其他小朋友接觸, 社交能力應該又會好D"

但又覺得半日可以多D親子時間?

其實返完半日,返到屋企又要食午飯又要午睡,起得身都三、四點,唔會多好多親子時間,但如果返全日班,同同學一齊食飯,一齊午睡,一齊起身排洗食茶點,自理會好d,又social d.

都啱喎, 今晚同老公傾下先, 唔該哂

我俾阿仔讀全日N班,我覺得自理能力好d,有規律d,因為佢要喺學校食飯同瞓覺,食完要執碗,又定時瞓覺,又定時去廁所,而且學校d飯餸唔錯(因為自設廚房).

而且太細個冇乜興趣班好讀(我覺得大少少先學野會易d吸收),其實返半日都唔見得有太多親子時間,因為佢要瞓覺同食飯,起身都四五點啦!但到今年九月讀幼稚園我就轉佢讀返半日,因為大d就可以學野喇!

咁我又想問下D N班係咪足2歲 (開班計?) 先收, 定可插班?

因我個B係12年2月出世, 即14年2月已足2歲...

我又見到有D 2歲8個月已可報K1

我應該點做呀??

小曳人  可插班,但要有位先有得插  發表於 12-7-27 22:34

回覆:PN同K1半日定全日好?

如果自己湊,讀半日就夠。如工人或家人湊,全日好d。因工人好多時末必識同小朋友玩或教他們,特別是自理能力,就算小朋友想自己做,工人都爭住做 。老人家湊就好多時會種d孫仔孫女,但如果係識湊的老人家加上體能ok,半日班都可以。

回復 yoyo.yeung 的帖子

n班係要足2歲先可以返,因為係政府規定,好似我個仔間學校咁,未夠2歲既只可以插班.我見有d係11月先返學,但就冇咗適應期,所以其他小朋友開心返學時,嗰d小朋友就喊到七彩囉!

回復 lutang 的帖子

適應期係做咩架?

回復 yoyo.yeung 的帖子

大部份學校都有適應週,比如8月開學頭一個禮拜返一個鐘,第二個禮拜返兩個鐘,到第三個禮拜先返足,etc.

哦~~~ 明白~~!! 唔該哂!!

回覆:PN同K1半日定全日好?

老人家湊梗係全日好啦,老人家點都係太愛錫,錫得滯就係品格上做成了有脾氣,想要必須要得到,而且老人家唔識按年齡去比佢地需要嘅訓練,如自理必無!行為教育做不到!大小肌肉發展訓練和專注力方面都唔得!唔係話佢地唔好,佢地當然照顧到非常好,但太照顧周到未必是件好事

我囝係2月b,學校有位都會收插班生,但真實係無位,我都想知k1 未足2歲8個月收唔收?

我囝讀全日班,自理,睡覺進步咗。

回復 Confident 的帖子

好贊同你嘅講法, 所以阿B由出世開始都未過過四老手去湊

回復 cat1028 的帖子

我之前都問過類似嘅問題, 有jm有以下嘅回應:

"...未足5歲8個月就唔可以參加小一派位(即冇小學收),所以就算未足兩歲八個月升K1(其實多數幼稚園都唔會收咁細的小朋友讀K1,只收開學時足2歲8個月), 中途也要在K1-K3其中一級讀多年。"
‹ 上一主題|下一主題