用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中有無邊本英文 grammar 好介紹?
go

初中有無邊本英文 grammar 好介紹? [複製鏈接]

阿女升中三, 想趁暑假做下 grammar exercise 打好個底, 唔知有無好介紹?
thank you
   15    0    0    0

我個仔升中二, 個補習老師叫我買:
英語語法精解》 (Essential Grammar in Use), 係商務 & 劍橋合辦. 應該無分年級.

回復 alice44 的帖子

這本是否有中文解釋?

elhihihi  建議用純英文版(比中英文版貴)。如果升中二,英文學校用"中級",中文學校用"初或中級",
此書只分程度,適合自學,全球發行,並非針對香港學生。   發表於 12-7-27 17:50
alice44  唔知有無, 但就算無佢應該自己查字典.  發表於 12-7-26 17:22

回覆:migohappy 的帖子

吓..原來出到第四喇! 我剛剛先買咗一個月咋(因為想暑假先開始做), 咪好唔低.

buy in Shenzhen, much cheaper

ALAL 發表於 12-7-26 22:02

深圳書城? how much? 人仔要打大20%...

Actually we can find it in Hong Kong book stores which sell books printed in China.  This book is printed in China with simplified Chinese explanation.  It should be MUCH cheaper than the HONG KONG edition.  Only about HK50.

ALAL    發表於 12-8-12 06:59

回覆:MumofRonDawn 的帖子

Can you pls share which book shop in hk?  Thanks!

ALAL    發表於 12-8-12 07:00
Thanks
Mo-ma

回覆:mo-ma 的帖子

名字相同、出版社一樣, 但是顏色不同(紅、藍色)。 它們有什麼分子?

大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 12-8-9 11:31
名字相同、出版社一樣, 但是顏色不同(紅、藍色)。 它們有什麼分子?

...
程度不同, 紅色最淺, 藍色深D.

我成日往返大陸 (工作需要), 會試下去書城找一下. 買全英就無問題, 通常國內書紙質無用香港之純白厚身紙, 彩頁又少D, 所以成本平, 又可以買平D, 但內容是完全一樣的.

migohappy 發表於 12-7-26 11:44
阿女升中三, 想趁暑假做下 grammar exercise 打好個底, 唔知有無好介紹?
thank you
Magic Eye Series 亦有一系列  Prepositions, Verbs & Tenses... "三x" 有, 都幾好. Band 1 英中老師推荐.

migohappy  Really?OK, will look and see see. thanks  發表於 12-8-11 07:17

ALAL 發表於 12-7-26 22:02
上網找過"深圳書X "唔見有得買, 請問那間店有? 請 pm

所以我宜家成日都係買大陸書,由其是外語書,真係內容一樣,但價錢只係香港既1/3,香港書商食水好深

Eanma 發表於 12-8-15 16:48
上網找過"深圳書X "唔見有得買, 請問那間店有? 請 pm

科學園那間有,是新版
我就碎左在少年宮書城買左舊版
七月份去的

想問下 Reading Comprehension 有無好介紹呢?  Thanks!

杰杰媽媽  我買singapore  發表於 12-8-17 23:14

ALAL 發表於 12-8-17 16:19
科學園那間有,是新版
我就碎左在少年宮書城買左舊版
七月份去的
唔好意思, 我想買新版, 而且要3份送比小朋友.
書X有3間, 相距甚遠, 想問清楚.
科學園是指 "南山城" 個間, 唔想去錯. 謝!   

ALAL  是科學館站個間有新版至真 SORRY  發表於 12-8-26 01:13

杰杰媽媽 發表於 12-8-15 17:26
所以我宜家成日都係買大陸書,由其是外語書,真係內容一樣,但價錢只係香港既1/3,香港書商食水好深 ...
係呀係呀, 不過紙質有分別, 同埋彩頁會少D, 所以成本亦少D亦都係真的.

回復 ALAL 的帖子

收到, 科學館站"購書中心", 唔係書城. 唔該晒. 大約幾多錢人仔? 我路過一D細書店, 問過, 無得賣.

原先上星期六去(25號), 但C6個回鄉咭過左期10日, 上左去要翻轉頭, 激死

E+要再申請才有得去...

ALAL  少年宮買左平好多,但不記得價錢,在科學館站個間見到有,但無看價錢  發表於 12-8-28 00:08

我見當當賣$2x

http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=352379
‹ 上一主題|下一主題