用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心儀學校沒有普教中
go

心儀學校沒有普教中

自己中意普教中, 但心儀學校沒有, 請問應如何取捨呢?

醒目開學勳章 王國長老

雖然我讚成普教中, 但我同意揀學校應該要睇多項, 無一間學校無完美的, 有咩唔妥自己跟緊d啦, 無問題既

畫圖畫  oh, 估吾到 charlotte 姐姐第一個覆我, 真謝謝!  發表於 12-7-26 11:48

醒目開學勳章

係完全沒有定高年班先有?  其實我都覺得有會好啲,但家下好多時對我依類家長黎講,唔係我揀人,只有人揀我,如果好彩同時有兩間選中了我,我便會加入普教中為考慮因素!

c1234  但家下好多時對我依類家長黎講,唔係我揀人,只有人揀我,agree  發表於 12-8-1 23:44
畫圖畫  一間是出名學校(沒有普教中), 另一間是普通普教中學校  發表於 12-7-26 12:26

我都係喜普教中,未必是選校必要條件, 但肯定是一會考慮的重要因素之一. 好彩依家多左學校是普教中, 都幾好.

Charlotte_mom 發表於 12-7-26 11:42
雖然我讚成普教中, 但我同意揀學校應該要睇多項, 無一間學校無完美的, 有咩唔妥自己跟緊d啦, 無問題既 ...

認同。
我認為選校要全面。
不妨把每校的優劣列舉出來再比較,再比較每一項在你心目中的重要性。

畫圖畫  就是比較之後, 覺是沒有普教中是一個缺失呢  發表於 12-7-26 12:41

醒目開學勳章 王國長老

點評畫圖畫  oh, 估吾到 charlotte 姐姐第一個覆我, 真謝謝!  發表於 半小時前

我係阿嬸, 你攪錯左了

畫圖畫  哈, thanks!  發表於 12-7-26 12:38

有普教中文的話, 家長會响頭一兩年幾 '甘', 如果家長不是長於普通話包括拚音, 會是百上加斤, 有時中文課的普通話再加普通話堂本身的功課評估, 去到考測時都幾富挑戰性....

當然, 小朋友的普通話就梗係會進步快些.

醒目開學勳章 王國長老

都係架, 上星期至同個仔做左份嘔血既暑期功課

我個仔係幼稚園巳學識所有普通話拚音及巳能說普通話, 相信本身的能力不是一個問題.   但我心儀的小學沒有普教中呢

請教一下普教中的意思是否用普通話教中文科?那小學有普通話科是否不同的?

醒目開學勳章

畫圖畫 發表於 12-7-26 14:15
我個仔係幼稚園巳學識所有普通話拚音及巳能說普通話, 相信本身的能力不是一個問題.   但我心儀的小學沒有普 ...
咁有無普通話lesson?  如果有,而你小朋友本身對普通話已經有認識,我覺得只要俾佢有機會keep住繼續接觸,咁 我唔會堅持要普教中!

普教中=用普通話教中文科; 心儀的一間不是普教中的也有普通話科, 直至到了四年級學校才分普通話班。   我並不喜歡小朋友到四年級才學普通話,到時他們未必有普通話學習的興趣。   反而, 從小學習普通話, 小朋友不知不覺巳學懂了語言呢。這是我考慮的地方!

普教中文用的書是有齊拚音的, 好多時老師會讀普通話課文, 如果家裏不是講普通話, 會有一定的壓力.  基本上說, 普教中文點解會令小朋友普通話好啲, 因為好多時是家長或補習老師在背後發功...

你去誠聘老師或出面的補習網看, 你會發覺好多家長請普通話老師, 點解?  其中的一個好大原因不就是普教嗎?  我哋好多家長都是跟小朋友一齊學...因為有時啲功課是今日叫明日交, 揾老師都揾唔切, 要食自己...

畫圖畫  好好笑  發表於 12-7-26 22:41
waterning  其實好體個小朋友的興趣,我個沒補習,小一開始普教中,普通話進步真的很快  發表於 12-7-26 21:13

我派左間有普教中,但我唔鐘意間學校。

畫圖畫  邊間?  可否講來聽下?    發表於 12-7-26 16:53

回復 畫圖畫 的帖子

那麼你心儀的學校小一至小三也有普通話科, 便不用太擔心, 到小四分班時, 可揀普教中, 相信小朋友初小時keep住有普通話, 應該ok呀!

畫圖畫  因為小朋友上了三年幼稚園都是普通話,然後到小四才分班,到時分不分班也不重要。我暫時希望可以將普通話一直keep下去呢,這才有用。  發表於 12-7-26 16:59

樓主,不用太介意啦!就算你心儀的學校有普教你都不一定入到(請不要介意,我只是在說事實)…報就照報,考就照考,到時唔夠咪自己早d學囉!
話你知,小一就普教中不一定好…我亞女9月會升K3,但因為她的小校小一開始普教,我今個暑假就要開始比佢學普通話,否則到小一時就上唔到堂…唔好以為常普教中就係中文堂學普通話,相反,如你本來是不懂普通話的,你就學唔到要考試中文…當然,如小朋友本來已有普通話基礎,咁用普教中就更讓小朋友多d機會用同學普通話…如你我,我情願用廣東話教中文,另加普通話堂…

醒目開學勳章

畫圖畫 發表於 12-7-26 14:48
普教中=用普通話教中文科; 心儀的一間不是普教中的也有普通話科, 直至到了四年級學校才分普通話班。    ...
但其實你叫得"心儀"的學校, 實有佢可取嘅地方,除了沒有普教中, 還有什麼缺點?  普通話我會俾小朋友當課餘活動KEEP住, 反正坊間學普通話都唔貴,百幾蚊已經可以請到老師上門,你不妨諗諗或者再同小朋友和先生商量下!

我覺得普唔普教真的不大重要, 在香港呢個大環境下, 你駛驚冇機會學和講普通話, 全世界有十幾億人識講普通适, 要揾人講真的易過借火, 對不? 相反心儀學校難求呀...

你問我普教的意見, 就是有冇壞, 冇亦無坊.

畫圖畫  KK07:  我的意思是廣東話吾夠普通話的表達文雅和優美, sorry for your confused.  發表於 12-7-26 22:48
KK07  白話文不是普通話??  Sorry, I am really confused!!  發表於 12-7-26 19:00
KK07  "但普教中一般的文學修養比較好,文章意境很優雅和美麗的,文言文比較俗氣"...文言文俗氣???!!! 不明白, 文學修養跟普通話沒有必關系  發表於 12-7-26 18:57
畫圖畫  我係說白話文比較俗氣, 不是文言文。  發表於 12-7-26 18:55
cmchang0927  u meant 白話文? 其實我覺得作文好最好係多睇書,同埋本身個人要較為敏感,情感豐富,同有想像力。。。。  發表於 12-7-26 17:17

sheffield 發表於 12-7-26 15:29
樓主,不用太介意啦!就算你心儀的學校有普教你都不一定入到(請不要介意,我只是在說事實)…報就照報,考就 ...
Agree x 10