用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我想問下我仔26個月有以下行為...
go

我想問下我仔26個月有以下行為... [複製鏈接]

http://www.ilovemama.com/home-space-uid-8145-do-blog-id-1953.html

自閉兒會有重複性及刻板的行為模式...bb時期已經有:
愛轉的東西>>企係到睇錶5肯走...邊度有錶都要睇>>>現在
愛玩開關門...無得玩門就拿合玩開合動作...玩數字柀玩左成
1年幾...天天都會玩...他不算嚴重自閉...但應該都有輕
微吧..1..2點他都沒...問pg老師...老師又說他不是...我想知有無得改變佢固執行為...佢係都要開關動作...無得玩會喊...問佢點解要玩..佢話好玩...
固執到死...又
鐘意排列...點下佢都會發皮4...有時佢地望下佢.
.佢又發皮4..掉野...e家教他自己講:no no5好攪住我..行開...先叫無掉野...

唉...到底有無得改善呢...
   1    0    0    0

回復 bearwhat 的帖子

有無做過評估?如果無,就要快D去做咗先!其他問題及安排留待評估後再作打算。

你囝囝26個月大,如果等政府排期做評估,都差唔多要等到3歲,建議盡快揾私人中心做評估。

fandd 發表於 12-7-26 00:52

有無做過評估?如果無,就要快D去做咗先!其他問題及安排留待評估後再作打算。你囝 ...
唉未做過評估...我問好多pg老師...佢地都5覺得我仔係自閉...請問邊間機構做又平又準確呢?

如果要既全面又較準確做評估,坊間有好多私人中心(例如協康、邁步、領思等) 都有提供服務,但費用就一D都唔平,一般都要收50000-6000元。雖然有D會收平D,但可能只作「局部」評估,未必能夠完全評估小朋友既需要。

你囝囝已經有2歲多,應盡快評估,以免錯過2-3歲既治療黃金期。

回覆:我想問下我仔26個月有以下行為...

我仔細時無咁明顯的固執行為,但都係鐘意玩開合、敞門、拉柜筒等重覆性行為,依家佢情緒都好差,好易喊。仲有佢細時好鐘意揸住d嘢係手,唔係玩,只係揸住d無功能嘅嘢,仲要係某種物品及顏色,eg水樽、玩具ABC只拿B字周圍走,唔識玩角色扮演玩具,好小手指指,跟唔到大人指的方向,眼神接觸弱等。唔同時期有唔同行為特徵,所以聽你所講,都建議你快去做評估。好多老師對咩係自閉都一知半解,又可能以為唔肯見人個d先叫自閉。我有位朋友係幼稚園教師,同身邊朋友都覺得我仔唔係自閉,甚至係資優,我咪得啖笑囉,始終最清楚自己仔囡嘅係父母。

我仔仔都無固執行為,情緒問題不大
容易接受環境轉變,
番協康會暑期全日班無喊過,跟到課堂留程
最大問題係語言差,社交弱,性格慢熱,所以比cac醫生
評估寫係懷疑自閉症徵狀
中些徵狀都好容易入自閉症範疇
所以去做評估要有心理準備

BKVIP 發表於 12-7-26 08:36
我仔細時無咁明顯的固執行為,但都係鐘意玩開合、敞門、拉柜筒等重覆性行為,依家佢情緒都好差,好易喊。仲 ...
佢有眼神接觸...叫佢會應...佢去公園會同小朋友玩...一起掉波來回掉...一起玩滑梯一起SIR....同其他MAMA講又真係只會覺得係米資優...資優都有D古怪行為...但我又5覺得佢叻..佢只係對數字有興趣...可以用英文數到100...A-Z..但玩puzzle仲未攪得掂...肯係外人面前唱歌...

但我就接受不到佢一坐BUS就會雙手合十...扮開門關門..不可以掂佢...搭MTR一定要睇住個門口..又扮..無得睇又扭.....數數字一定要用英文...廣東話數字5算掂...一定要我用英文講..5可以用廣東話數...E家我只用廣東話數...佢都叫接受...跟住用廣東話數...仲有時用英文講完再問我廣東話...

佢會跟到我指示...別人指示都做到...講野沒問題...同人有對答...
去做評估好貴....其實係米自閉呢?資優我真係5恨...我只想正常....

apple~y 發表於 12-7-26 10:28
我仔仔都無固執行為,情緒問題不大
容易接受環境轉變,
番協康會暑期全日班無喊過,跟到課堂留程
CAC醫生姐係邊度丫?我仔都係慢熱...語言又不覺得佢慢...但上PG果度有3個課室...A英文..B係普通話...C係廣東話...佢只入A ROOM..A ROOM有時不同了老師佢會喊..有時又5會喎...但入B同C就一定會喊一陣....佢上堂係2HR..自己上堂丫...就算不上B C老師堂...老師跟他打招呼他是不理老師...會怕果2個老師....所以我就只給他上A ROOM...8月8就返正式學前班...我諗佢實喊爆...之前返這間PG..喊了2個月....

唔係指示,係你指向某D嘢,佢會唔會望向你指的東西?

自閉兒通常會有固執行為,程度因人而異。我個仔又係鐘意睇轉動既嘢(EG 洗衣機,CD機轉緊既CD) 好鐘意睇LIFT 門關上個下,仲有地鐵門等,佢地呢D行為係為左追尋眼部刺激,感統失調所致。

聽你講你兒都頗固執。注意佢講嘢係COPY 你講定係佢自己講,唔係你一句佢一句咁炒你講乜。

BKVIP 發表於 12-7-26 15:22

唔係指示,係你指向某D嘢,佢會唔會望向你指的東西?指示我仔都無問題。
佢會望丫...我今日仲問佢邊度有船搭..佢識答我尖沙咀碼頭..

感統失調...咁我同佢玩返感統班係米應該改善到呢?佢14個月大我都同佢玩過感統班PG...

CAC website
http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/scope_ser/scope_ser.html

做次私人評估全面評一次,可有助對症下藥同排吓服務協助佢。

小兒現28M,在26M時CAC評估是A仔...
只是唔望人,未識講野,唔怕人,只講+迷上-A-Z和數字,肯同小朋友一齊玩,行為正常,大卑氣左D...咁就要排S位...以樓主講既徵兆,小兒都沒有...所以快D帶小朋友做評估方為正確.

babycat9001 發表於 12-7-28 17:17
小兒現28M,在26M時CAC評估是A仔...
只是唔望人,未識講野,唔怕人,只講+迷上-A-Z和數字,肯同小朋友一齊玩,行 ...
什麼是S位丫?今日同佢去一個新場玩..佢玩得好開心....有魔術師請小朋友上台一起表演...佢都第舉手出去做第1個表演丫...好合作又沒喊...有同陌生人講野...我老公就話我多疑.....叫我信亞仔只因為好玩...我記起佢點解突然愛玩開關門...因為PG度日日都會唱THE WHEELS OF THE BUS...唉..希望我真係多疑...
多謝各位答我問題...

bearwhat 發表於 12-7-26 15:53
感統失調...咁我同佢玩返感統班係米應該改善到呢?佢14個月大我都同佢玩過感統班PG... ...

感統有問題,要去搵公園3寶。

千秋,滑梯,搖搖版。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉
‹ 上一主題|下一主題