用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新進直資中學成績
樓主: kc64
go

新進直資中學成績   [複製鏈接]

sakura65 發表於 12-7-26 11:36
年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不 ...

公佈左DSE成績的新直資, 好像福中, 中華基金, GT, HKUGAC, 以收不少band2生的學校而然, 成績已不錯, 尤其是英文, 好過不少收大部分band1生的英中.

Jackieson  agree  發表於 12-7-28 00:55

回覆:leehyalbert 的帖子
http://www.smcesps.edu.hk/file/image/1112_20120725_HKDSE_2012.jpg

這個成績可以點睇?是不是一般?

只喺 passing rate ?  真喺 幾一般.

Charlotte_mom 發表於 12-7-26 08:33
上面已經有,爬下文啦。至於學校吾公佈的,你問黎都無用
板主大人, 小弟當然有爬文. 如你所言, 很多學校不公告學績, 我只想有子女在直資中學的家長能分享所知的資訊, 好讓其他將需為其子女選中學的家長多一些準備. 先謝謝了.

hkugac 發表於 12-7-26 22:50
公佈左DSE成績的新直資, 好像福中, 中華基金, GT, HKUGAC, 以收不少band2生的學校而然, 成績已不錯, 尤其 ...

不少新直資都是雷聲大, 但雨點小 交不出出色的成績, 衹是在band 1 尾 還須加把劲啊!

中華基金  收生band 1 > 95%
HKUGAC 是自已小學升上
GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读

所以不能说 收生品質差, 反之是他們交不出成績 可能還須時去摸索

那些不公佈的更不用去估了 忘了吧!

福中才是近年進步不少

ANChan59  資優生跟公開試成績未必有必然関係。  發表於 12-7-27 21:40
dabbycheung  GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读
全錯!!!!!  發表於 12-7-27 09:40

醒目開學勳章 王國長老

For新校, 今"界"既學生, 都係當年插入的, 一係中途插入小x, 一係中一考入黎, 一係中x插入, 當年新校仲有派位tim, 根本算唔上"直升"既學生(坦白講句, 無端端肯轉校去一間全新既學校, 咩原因心裡有數吧), 老師要教好一班diff background diff level既學生, 亦花唔少心機 (都係果句, 咩老師咩學生都有付出心機時間的, 俾d credit喇)
我唔想俾人話新直資家長搵藉口, 不過..........我真係覺得收貨了, 多謝你一句"band one尾", 真的, 學校一向俾人"估"band two頭, 而家算交到成績, 升呢了

Jackieson  中肯  發表於 12-7-28 01:01

abcd0001 發表於 12-7-27 00:38
中華基金  收生band 1 > 95%
HKUGAC 是自已小學升上
GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读
以上的資料, 可否提供事實根據 ?GT應不是首屆畢業, 所以GT首屆是否收了不少資優生, 對今年DSE成績沒有關係.

dabbycheung  GT            有自已小學升上 但首屆收了不少資優生入读    100%全錯  發表於 12-7-27 09:42

港同無話因為成績差而踢走人,  但Gx就肯定有因為成績差而踢人走 , 仲話家長可以賴死唔走, 唔知真唔真呢? 你喺中產家長, 你會唔會賴死唔走 ?

請問GT是什那所學校?

GT=優才

你誤會了, 我是想知道基督教崇真中學的成績, 不是聖瑪加利!

引用:Quote:abcd0001+發表於+12-7-27+00:38+中華

原帖由 hkugac 於 12-07-27 發表
以上的資料, 可否提供事實根據 ?GT應不是首屆畢業, 所以GT首屆是否收了不少資優生, 對今年DSE成績沒有關係. ...
優小頭幾年排前面的大都去了傳統名校,仲考得好好添。無辦法,成績要慢慢儲。遲下優中成績升,優小就多人留低。我估計其他直資情況差不多。

回復 hkugac 的帖子

GT 實在收了多少資優生,我無從得知, 但GT以資優教育為招徠, 又有基本小學客, 加上小班 ~25人 假設衹收資優外生不為過 實在GT收生也説明要求, 求有才能者only...路邊的聴説也是..如有内料請告訴大家.

GT是有小學畢業升中才有中學 對不對 不論功過 12年的教育是GT的業績 那是12年不是6年

要説實話, 教了12年 GT的理念行不行 大家看學生的表現便是

不要光説理想, 開開心心上學是好,  在GT初中功課少活動多 空閒時間更多 你會做甚麼?這是我兒子2nd in 的问題.

09/10 是HKCEE 首屆
11/12 是HKAL 首屆

我意思是説首屆已收了不少資優生 其他應屆更應不少 如我估錯了  請更正一下

我一向欣賞GT的語文不錯 但語文ok 為甚麼符合升大學的祇有73% 今年DSE得語文者, 入U不難矣 對不對?

醒目開學勳章 王國長老

平心而論, 3322有73%, 都不是那麼"不堪"吧, 某著名女子中學, 早2年入3大夾埋都只不過十幾巴仙, 果d仲得人驚 (之後既數字直頭無再publish). 又, 有龍頭中學, 英文level 5 or above也只不過3x%, 何必太苛刻呢

當然, 我同意, 做得好既, 來年再做好d, 唔好既, 要有進步空間, 對嗎

Sumyeema1  某著名女子中學, 早2年入3大夾埋都只不過十幾巴仙 --> which school?   發表於 12-7-30 15:07

Which girl school? Pm me if not convinent

Charlotte_mom  校服有綠色果間, official website有school annual report, 唔好睇最新果份  發表於 12-7-27 17:35

回復 Charlotte_mom 的帖子

其實3322成績喺100%都唔一定有用, 能否入大學,取决於4級或以上成績, 優良唔夠高實際入U率亦唔會好, 520分以上才較有保証入U,  要看各學校最後公佈確實入U數字吧.

chun媽  對, 一般入大學的準則都定在4級或以上的成績,這才有保証,就好像大學AL有credits, 才有勝算!  發表於 12-7-28 10:55

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+cutemama2010+於+12-7-27+18:1

原帖由 cutemama2010 於 12-07-27 發表

回復 Charlotte_mom 的帖子
正確!3322係最低要求吧了

chun媽  這是否等同會考及格或AL及格的指標?  發表於 12-7-28 10:57

kc64 發表於 12-7-26 00:02
近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學 ...
部份直資中學首屆文憑試核心科目 3322 或 以上 比率

回復 elbar 的帖子

如果有人知王錦輝, 請通知一下, 感謝!

強烈要求教育局訂立指令及標準,讓全港官津及直接中學全面公佈公開考試成績,他們拿了納稅人錢,家長有知情權,要全面公開,不能選擇性發佈!
‹ 上一主題|下一主題