用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新進直資中學成績
go

新進直資中學成績  

近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學生成績資料? 我相信有很多家長會有需要, 供來年為小朋友選中學籌謀. 謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

引用:近年一些新進直接中學,+如播道中學,+國際音

原帖由 kc64 於 12-07-26 發表
近年一些新進直接中學, 如播道中學, 國際音中等, 應該都在今年有學生考畢新高中文憑試, 請問有沒有他們的學 ...
上面已經有,爬下文啦。至於學校吾公佈的,你問黎都無用

i want to know too... 我聽番黎個個考得幾好不過大圍就不清楚

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0293&extra=page%3D1
自己搵, 不過似乎唔多新直資公佈左(尢其是WHOLE PICTURE), 我見到HKUGAC, 福中, 羅氏, 中華基金, 好似有培僑
見唔到真道, 播道, ST MARGARET, WKF

學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 30 - 50%. 這算是合理期望.  以此標準來參考, 計劃和選擇中學吧.

vincher  不公布者,50  比多了!  發表於 12-7-28 00:48

年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不會太好。

sakura65 發表於 12-7-26 11:36
年期較新的直資學校,因為在開始頭一兩年時收生的門檻都是偏低的,所以大多數首兩屆畢業生的公開試成績都不 ...

我又唔明,就算收生門檻偏低,都係中一時收呀,教足六年,都教唔掂﹖如果係收生門檻高佢先有本事教得好,我點解要比錢佢教﹖我唔係話直資一定要有本事將一個人由成績唔好變做好,但整體成績無藉口差lor,學生你自己揀過度過,教學法你自己有自主權,教科書你自己話晒事,經費你又有,家長又個個都中產背景,成績點講都應該要有返咁上下至合理。

hayley1328  十分認同  發表於 12-8-24 13:21
Naurto  Agree !!!!  發表於 12-8-20 23:09
chaselam  有無人認真研究一下到底學校對學生的影響力有幾多?  發表於 12-7-27 19:30

cutemama2010 發表於 12-7-26 10:28
學校唔公佈成績, 你就唔好期望太高, 應該唔會有太多意外驚喜,  當佢喺平均3322成績, 約30 - 50%吧. 這算是 ...

雖然話大把成績好既學校都唔公佈,但人地已經有晒口碑,唔講都有說服力。但一眾新直資,大家都等緊佢開牌,以前仲未有第一届大家都得個估字,攪mud等到頸都長先等到佢考,又唔公佈下,佢唔講盞大家諗到佢好差,唔會話諗到佢好叻但好低調個wor。

HKUGAC
History 25% 5**, 62.5% 5 or above
English 42.4% 5 or above, 100% 3 or above
Maths 37.4% 5 or above
M1 52.9% 5 or above
M2 64.5% 5 or above
達大學入學標準 66.7%

chun媽  請問HKUGAC是哪間學校的SHORT FORM?  發表於 12-7-28 10:44
Charlotte_mom  99個考生共有187 level 5或以上  發表於 12-7-26 22:46

唔公佈的原因可能係過去都係標榜讀書求愉快, 不求分數.

Charlotte_mom  點唔求分數都要升學/就業架, 除非屋企養佢一世姐  發表於 12-7-26 17:02

我想問嗰啲求愉快嘅學校係唔係六年都唔使考試,又或者考完試唔向學生同家長公怖成績呢?

醒目開學勳章 王國長老

hin216 發表於 12-7-26 17:21
我想問嗰啲求愉快嘅學校係唔係六年都唔使考試,又或者考完試唔向學生同家長公怖成績呢? ...

只能代表hkugac答:
小1,2無考試, 持續評估, 派3次成績表
小3,4考2次試, 中英數only, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表
小5,6因為呈分, 考埋常識同音樂, 其他持續評估+總評估, 派3次成績表

中學1年考1次(暫時知咁多, 請其他家長補充), 我都未研究派幾多次成績表

talknwrite 發表於 12-7-26 16:42
唔公佈的原因可能係過去都係標榜讀書求愉快, 不求分數.

學校真係人到無求品字高,只怕d學生書到用時方恨少啫

兩面睇啦, 直資如果唔係老牌學校, 開頭幾年真係好難吸納到d勁人入讀, 如果一下子公佈成績, 比人定左格第日好難升level

但另一方面那些願意公開成績的直資又值得欣賞, 好似優才雖然3322%只得73%, 個人雖覺得不是很理想, 但覺得學校這舉動是一種承擔, 願意被家長監察, 故相信學校會不斷進步

醒目開學勳章 王國長老

呢句說話聽左好多年喇, 如今SDE成績已出, 好與唔好, 睇住成績黎俾評語, 無亦請勿唔好咁主觀, 好嗎? 俾D credit活動教學既學生同老師啦

回復 hkugac 的帖子

請問HKUGAC, 是那一間?? 謝.

醒目開學勳章 王國長老

引用:回復+hkugac+的帖子 請問HKUGAC,+是那一間

原帖由 October 於 12-07-26 發表
回復 hkugac 的帖子

請問HKUGAC, 是那一間?? 謝.
港大同學會

chun媽  Oh, IC.  發表於 12-7-28 10:45

Charlotte_mom  點唔求分數都要升學/就業架, 除非屋企養佢一世姐  發表於 2 小時前

或者納稅人養佢一世...

咁基督教崇真中學(長沙灣)今年HKDSE又點呀?唔知係無咩基崇既人上教育王國, 我在其他貼文留言想知佢成績點, 但都無人答到我! 我個大仔今年係基崇讀F.1, 都想知佢既師兄考成點!

回覆:leehyalbert 的帖子

http://www.smcesps.edu.hk/file/image/1112_20120725_HKDSE_2012.jpg

這個成績可以點睇?是不是一般?

其實係一家四口子