用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍學校真是最好?
樓主: BBCHANCHAN
go

一條龍學校真是最好? [複製鏈接]

回復 tweetybird_ 的帖子

不如讀德望先 (如果德望可直升).  你每年俾多一,二萬, 但有個好小學打底.  到升小學時
咪考哥哥及其他學校.

至於學嘢或在幼稚學多些, 我覺得無論你幼稚園點學, 上到小一時人哋一谷便會追上, 幼稚園生
會可以同小學生比? 大把村屋幼稚出來的學生, 小一一發力, 成績好過不知幾多名校幼生.  入一間有
一條龍的幼稚, 小孩有一個平衡開心唔駛不停咁學呢樣學嗰的三年, 不更好嗎?

醒目開學勳章

tweetybird_ 發表於 12-7-26 16:15
回復 lyhv 的帖子

就係考左啦.... 只係要做決定啦~~

考左咩? 做咩決定? GH, 迦南??? 你都話原本想讀GH,咁重要揀咩?

回覆:一條龍學校真是最好?

請問德望不是$3300學費嗎?雜費是每月交的茶點費,計唔計車費?有$45000一年咁多嗎?同其他私幼比如SC york HKPS比較,德望已算平,你數的女校都差不多有幼稚園的私校,咁你打算讀迦南之後考進去會容易嗎?

係呀...  學費, 書薄費+雜費($1500 1st term), 校服($422 1st term), 茶點費$800, 車費$649/mth,  計計下一年要$45000.  如果係讀york更要$65000, 但係如果讀York, SC, HKPS, KM..etc 有NET+PTH 班主任, 唔洗出去補英文.  

宜家讀GH只係有backup, 好似去interview其他私小/直資會驚差d囉... 如果讀迦南(程度較淺),可以慳左學費先出去補... 因為我要返工, 所以平日都唔可以教得咁多啦~

如果讀York, SC, HKPS, KM..etc 有NET+PTH 班主任, 唔洗出去補英文.

我識幾位朋友讀 SC, KM, 補英文所花金錢比我的 "學卷" 子女還多幾倍.

其實依家冇乜人係唔使補習架,學校淺又驚唔夠競爭力,要補!學校深小朋友又未必追得上,又或想比其他人更好,所以又補!

回覆:lutang 的帖子

係呀!話就話york唔駛補英文,到時同學仔個個玩其他野,你乜又係要跟佢玩!到時可能學西班牙語漆,乜又係得個吉!

回復 tweetybird_ 的帖子

就黎開學都未揀定?未免太心大心細吧!但其實報名前都知大約學費。
個人會GH

回覆:cinmama 的帖子

大部分學校你在註冊時才知學費同雜費的,好似$800茶點費好多學校都沒有的,住遠少少車費又千幾,明白樓主有2個小朋友真係要計一計。

引用:本人是選擇了龍校放棄了阿女本來讀得好好,

原帖由 ScarlettShannon 於 12-07-26 發表
本人是選擇了龍校放棄了阿女本來讀得好好,好開心的樂基,家長日跟老師退學時忍住涙水多謝老師,同佢講&#16 ...
我同你一樣個女讀樂基有機會插班龍校(非100%),可能我女年紀比較你女大,又讀左兩年現校,對轉校非常反感,加上地點、日制、教學模式都好唔同,連我先生都反對,最後我冇一意孤行,係好唔情願放棄,但始終番學係佢,讓佢走佢選擇既路。我同個女講考小學大家將面對勁大壓力,佢話會比心機喎,希望佢珍惜留校既機會,享受和更愛學習。

回復 qqbabe 的帖子

qqbabe@我明白到樂基的小朋友,個個都好叻,有主見同有歸屬感的, 既然決定了, 就相信女兒吧! 你說得對, 我女兒年紀還小, 較易氹, 我告訴她要升班, 所以要到一所大些的學校上課, 你會認識到很多好老師同同學... 於是慢慢她接受了。相信要放棄龍校真是可惜的, 但可能天給你選了留下, 因為你女兒係achieve 到的.

我覺並非一定最好 , 但視乎你有什麼條件:

宗教? 校網 ? 父母是否全職 (多些時間教導)? 舊生? 識唔識人? 子女初歩資質(雖然現階段很難確定)? 大仔細仔?

若自問冇乜揸拿, 一條龍乃穩陣之選

我覺並非一定最好 , 但視乎你有什麼條件:

宗教? 校網 ? 父母是否全職 (多些時間教導)? 舊生? 識唔識人? 子女初歩資質(雖然現階段很難確定)? 大仔細仔?

若自問冇乜揸拿, 一條龍乃穩陣之選

一條龍唔係最好,但可以免左你要煩餐死抽不到心頭好的煩惱

引用:其實一條龍嘅幼稚園反而唔深。。。+

原帖由 gwlam 於 12-07-25 發表
其實一條龍嘅幼稚園反而唔深。。。
冇錯

回覆:ac917 的帖子

6歲以下是學語文黃金時間。

只要你覺得適合你小朋友,嗰間學校就係最好架。

適合他還要適合自己才行,如在職媽媽要跟太多功課同煩升小就百上加斤了。

其實有些龍校都唔係100%保證K3升小一。
‹ 上一主題|下一主題