用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一條龍學校真是最好?
go

一條龍學校真是最好?

其實一條龍嘅幼稚園反而唔深。。。

dwkw333  Agree  發表於 12-7-26 14:03
picture  agree
no need to train up the kids for good allocation in primary schools  發表於 12-7-25 21:15
picture  agree
no need to train up the kids for good allocation in primary schools  發表於 12-7-25 21:15
flopsybunnies  agree!  發表於 12-7-25 20:15

回覆:一條龍學校真是最好?

我朋友個囡讀spk, 佢話好淺。

flopsybunnies  希望取消學巻後課程可以深D!  發表於 12-7-25 20:15

我都聽人講一條龍幼稚園同小學都唔太深 , 多數中學先谷 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

好多好學校都唔係Kg->P->S 架喎
恐龍家

一條龍嘅幼稚園唔深, D小朋友唔駛勤力都直升, 咁對小朋友係好定唔好呢? 佢地到小學中期先開始谷, 但都未必習慣. 其實一條龍都係比定心丸家長. 所以我覺得一條龍未必係好 (當然或有例外).

都唔使煩中小學,谷嚟做乜先

BBCHANCHAN 發表於 12-7-25 16:20
老公覚得學校最緊要近?而我區沒有一條龍學校!我又想女女入一條龍,他又話一條龍那些好深!大家意見不合 ...
個人認為龍校對唔想煩的家長最好!對小朋友就有適合有無咁適合的。我估你先生話龍校深係指小學/中學,唔係幼稚園。如果佢認為深=多功課=讀得辛苦的話,不如同佢傾下佢想要D點既小學/中學,再選幼稚園。成績好過龍校的學校當然有,但讀得辛苦又未必係你先生杯茶。

我都煩緊... GH (一年$45000(學校+雜費) or 迦南 (一年$25000(學校+雜費)... 不過, 人人都會選GH...

我覺得最重要是德育教得好,其次是小朋友十分喜愛返學,喜歡老師和同學,而且幾乎是一條龍,雖然細個讀得唔深,但中學公開試成績都唔算差.........所以我同女女都十分喜歡學校,多謝和感激!

Chirley  AGREE~  發表於 12-7-30 10:54

回覆:lovelinda 的帖子

本人是選擇了龍校放棄了阿女本來讀得好好,好開心的樂基,家長日跟老師退學時忍住涙水多謝老師,同佢講𨍭校對阿女未必是好事,但對我本身壓力減輕一定係好事,所以我係自私先轉⋯由於樓上有家長說龍校幼稚園較淺但小學較深,咁壓力是否只是推遲而已?應該出外補英普嗎?

caca316  幼稚園三年, 不用太緊張, 想佢學深D可以自己用多D時間教.......有龍校幼稚園做Back up 是好事!!!!龍校幼稚園本身各方面都好balance, 放心!!!  發表於 12-7-26 12:15

一條龍有個保障唔需要再煩小學

醒目開學勳章

最好?  或者我會套用一句說話,就係"沒有最好,只有更好"。 家長應該選擇合適小朋友嘅學校,比較最好係無意思,比較那間適合自己的小朋友才是重要!  而至於深唔深,我覺得都係要因應自己小朋友嘅天資同興趣,當然本身小朋友程度只係能夠明白小二嘅書本,你無理由迫佢學小三小四啲野,同樣道理,對啲領悟力高嘅小朋友,要佢格硬同啲領悟性比較慢啲小朋友一齊上堂,都唔係好事。

另外覺得其實你老公話學校應該近屋企都無錯,因為小朋友精神時間同交通費可以節省唔少。  我本身對一條龍無咩太大意見,沒有特別傾向亦沒有特別討厭。  但既然你喜歡一條龍,咁一條龍嘅好處我亦唔再提,我會覺得人遲早係要面對競爭,早些面對,未必係壞事。另外一條龍可以提供到穩定嘅環境,但同樣地會失去接觸更多人和事嘅機會,習慣了處於一個位置,亦可能會令到一個人失去了向上的動力。

其實你都要清楚學校係咪真係一條龍喎,如果係半條龍既,到中學一樣要考得好先返到原校,並唔係冇競爭架!

名幼=一路教得深,家長成日去聽升小講座,有好好的英普訓練,有phonics 學,家長成日交換情報,在適當時候要學好多野同比賽以省靚profolio,小朋友個底打得好但隨時處作戰狀態。(此乃讀了一年及身邊朋友個人觀感。)
一條龍=教得淺於是出去補習,家長要陪佢練習語言及看多些書,正所謂補底,成日擔心佢考全班尾15%升唔返原校,家長沒有得選擇於是成日留意中\小學部排名,成日諗報名津校但未必夠人爭。(朋友分享及自己讀了16年龍校經驗,)

龍校升小一唔洗煩嘅道理係人都明白,但考唔考到同有冇呢類學校先係問題!好似男仔係港島一條龍校應該係零

請大家可否給意見?    一仔一女, 哥哥讀緊一直資男女校, 唔一定收妹妹, 因為要考。

原本想細女讀GH, (除了$$問題外, 但由我負責)可以直升小學, 上唔到哥哥果間都有個backup, 但好似英文唔夠又要出去補, 又要學ballet, 彈琴...    

而且女校比較多選擇, eg, 真光, 德雅, 德貞, 聖母...  我應該點呢...  

醒目開學勳章

tweetybird_ 發表於 12-7-26 14:41
請大家可否給意見?    一仔一女, 哥哥讀緊一直資男女校, 唔一定收妹妹, 因為要考。

原本想細女讀GH, (除了 ...
考到先再諗吧~~

今時今日已經係學校揀你, 唔係你揀學校了

es26    發表於 12-7-27 12:44

回復 lyhv 的帖子

就係考左啦.... 只係要做決定啦~~