用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 7.29學民思潮遊行有冇MAMA/BABA會參加?!
樓主: suki.ywk
go

7.29學民思潮遊行有冇MAMA/BABA會參加?! [複製鏈接]

回覆:7.29學民思潮遊行有冇MAMA/BABA會參加?!

為了下一代,不做沉默的家長!一定去!當係親子活動!

已經再說不出理由…你不如話:你還未斷氣都一定要去吖…笨

引用:已經再說不出理由…你不如話:你還未斷氣都

原帖由 rarama 於 12-07-28 發表
已經再說不出理由…你不如話:你還未斷氣都一定要去吖…笨
講來講去,基本上差不多所有家長也認同教育局嗰課程指引及要求有問題, 但明知有問題,不反對洗腦教育的人就將個責任推比家長及學校,就唔會被洗腦及邊道咁易洗腦。如果家長冇時間同子女講下當年的慘事, 互雙平衡下,咁又如何解決呢? 又是誰的責任呢?
父母也要上班,放工亦要與子女温習功課, 小朋友亦有好多學術上及課餘活動要處理,時間已很緊迫。現在還要大家浪費時間在這個多餘的課程上!

有國民教育科不要緊,但教育局提供的教學指引要公正及持平。唔好將個責任推比學校、老師及家長!自己就浪費仟幾萬制作一本不知所謂的教材!

不如你又講下延遲推行有乜大問題?

其實我這兩天睇來睇去,真係睇唔出有幾多個家長認為本指引(唔係嗰本非教育局的手冊)哪一部分有問題?
如果出一本資料冊,不包括整個國民教育中心的運作,給學校/學生的服務,內地交流,需要花千多萬,私人出版商也會向ICAC投訴!
有3年時間規劃和準備,3年都未完,你又知需要延遲推行?延遲原因又是甚麽?

家長忙工作,師生忙學業是不爭的事實,但這不可以是理由解釋你得閒遊行,反D自己唔係真係好肯定的事,或者唔做D應該做嘅嘢喎!

引用:家長忙工作,師生忙學業是不爭的事實,但這

家長忙工作,師生忙學業是不爭的事實,但這不可以是理由解釋你得閒遊行,反D自己唔係真係好肯定的事,或者 ...
其實你明唔明白我講乜?
我唔係講得閒明天去遊行呀!明天係親子日,係去做親子活動呀!
點解你講來講去都係圍住叫人唔好去遊行嘅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

連我10歲個囝都話你騙人,希望唔會真係有父母因此推埋bb車以為學民思潮729搞親子旅行

引用:連我10歲個囝都話你騙人,希望唔會真係有父

原帖由 rarama 於 12-07-29 發表
連我10歲個囝都話你騙人,希望唔會真係有父母因此推埋bb車以為學民思潮729搞親子旅行
  ...
10歳咁夜還不訓,係道上EK

引用:連我10歲個囝都話你騙人,希望唔會真係有父

原帖由 rarama 於 12-07-29 發表
  ...
我係講前兩個post講係平日忙呀!唔係講聽日忙呀!

我睇緊倫敦奧運,你比唔比?

似乎各大小親子網站己經給一些(有心人或政黨) 綁架.

引用:其實我這兩天睇來睇去,真係睇唔出有幾多個

其實我這兩天睇來睇去,真係睇唔出有幾多個家長認為本指引(唔係嗰本非教育局的手冊)哪一部分有問題?
如 ...
剩係P.10一版內容,已是足夠理由我們家長上街反國民教育!

指「價值觀和態度的學習與實踐」嗎?哪兒有問題?

高興看見有人終於講道理

我喜歡理性討論

什么應該纳入課程,什么不應該纳入課程;每個國家和社會都辯論过,而且还將會不斷繼續有新的議題,新的辯論,祇要弱勢社群(誰是弱势,各家演譯不同)能發聲,能被接納就 OK.

看來在末來三年会好好玩!

質疑在這個Topic下叫他人一定要去,當係親子活動的人是我不對?我老公話同你講,不如去游…水

行完回家,雖然腳仔軟了,值得的,起碼香港有好多有良知的人

去遊行...良知...香港好多人都冇去...

學民思潮有自由去遊行, 但希望沒有父母是以為親子旅行跟埋一起去,然後又被誤把去親子旅行和良心混為一談

其實很多人說中史科應該列為必修, 唔知有沒有中史科老師可以分享一下他們對近年中史科在香港的發展情況
‹ 上一主題|下一主題