用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 體藝有信
go

體藝有信

我囡有信唔得,7月10日有叩門,但冇得in 。我全家都好失落,前日打電話比學校,全系電話錄音,講中一收生已結束,冇人接聽,亞囡好唔開心,請問咁係未已冇機會入?唔知中二有冇插班,請各位幫忙回覆及建議一下。非常感激!!!

回覆:winny0333 的帖子

Sorry , 據聞好似冇插班!
吾好介意,多口一問,點解阿女更like 體藝?

係之前寄果封信定係之後又有信再通知你唔得?

引用:係之前寄果封信定係之後又有信再通知你唔得

原帖由 花花花 於 12-07-25 發表
係之前寄果封信定係之後又有信再通知你唔得?
叩門是用電話通知。

亞囡仲意視藝和體育及它可以住宿,仲有它們的體育設施,如游泳池等。而且它系1c/2a的英文中學,又同亞囡成績相傳,我同亞囡都超like它。但

系之前果封信,11/7果日無收到電話,後來我打電話去問,話亞囡落選。我全家人跌落谷底,已加叩門入左2b,但亞囡唔太開心

我打去學校問我孩子為何有得面試及進行各種測試,為何沒取錄連叩門都無得面試,有欏體藝獎學金,操行A,成績主科B,其余全A,又係香港代表。校長有印象話,係咪叫Xxx名,帶眼鏡果個,校長叫我問校務處是否文件出錯,之後電話又再接回校長室,校長話會記錄在案,是否有機會叩門面試,他只說會記錄在案,咁即係咩?等電話,到依家都無下文,

florencelau  pls check PM  發表於 12-7-26 20:43

引用:亞囡仲意視藝和體育及它可以住宿,仲有它們

原帖由 winny0333 於 12-07-25 發表
亞囡仲意視藝和體育及它可以住宿,仲有它們的體育設施,如游泳池等。而且它系1c/2a的英文中學,又同亞囡成 ...
明白,難得你全家人也喜歡此校,失望感X3.
但既成事實。父母首先要帶給阿女正面思想,不要結阿女你們對獲派學校不滿意。否則阿女會抗拒投入學校生活。

我們的孩子是優秀的,去到邊一間都是最好的,她們付出的努力比其他孩子還要多。要支持孩子,我和你家人一樣,全家都好失望,但是我們繼續尋找適合孩子的學校,仍有機會的,未到開學。我心不甘的是學校行政上的錯誤。

我亞囡亦羅果全國中小學生繪畫二及三等獎,旱前仲羅過國際性的獎項。但我無打電話問亞囡落選的原因。我估計是英文衰左。因為亞囡首次呈分試英文運用一項是d

引用:我打去學校問我孩子為何有得面試及進行各種

原帖由 花花花 於 12-07-25 發表
我打去學校問我孩子為何有得面試及進行各種測試,為何沒取錄連叩門都無得面試,有欏體藝獎學金,操行A,成 ...
如校長緊講,我會再打電話問清楚。可能真係人為出錯。最重要係你地全家都勁like此校。一試無防!

有打,但放了假。

我會為孩子繼續爭取,已有心理準備,就算校長話收哂生了無位,我亦己有為孩子打算,不過當然視體藝為首選,是她最心儀的。八月我會再致電。

我都有打,但只聽到錄音,無人接聽。如果系人為出錯,一定要去問清楚因為
她們付出的努力真系比其他孩子要多。我都希望我亞囡系人為問題

孩子是校長親自面試的嗎?

系梁副校長面試,亞囡面試後,覺得很好。

我女係總校長面試,話問好小野,筆錄多,我女睇到寫到出左界唔夠位寫。一定要問個究竟。

Added Oil and Good Luck!

花花花 的帖子

花花花,

感到你對女兒既支持。

可否pm 我你女兒是那一項集訓隊?因我朋友是體藝畢業生,現其弟弟亦是體藝學生,表示港隊亦要睇項目才會收。

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

mrs.so 發表於 12-7-26 11:44
表示港隊亦要睇項目才會收。

朋友有說體藝只睇體育項目才收,可以告知落選的學生主修什麼項目嗎?尤其港隊!