用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會? ...
樓主: hildakam
go

LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會? [複製鏈接]

今日早咗到,佢哋話要扣分:(
:oops:

回覆:LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會?

下?點解早到要扣分?
可否詳細講下?

下?扣分??咁可唔可以出返去遲啲再入去!?

回復 babycreamy 的帖子

本來是11am in 的,但因住得比較遠,所以早d出門,早咗40分鐘到school,老師話早咗in要扣分,問我ok ma?但因本人身體不適真的不能出番門口等40分鐘,我怕暈低,所以扣分都無辨法,in完之後,真的很不舒服馬上搭的士返屋企啦!
:oops:

回覆:mingherny 的帖子

有無家長可分享昨天的面試內容?聽講今年轉左形式。

我囡囡話有玩拋豆袋同泥膠,唱head shoulder knees and toe及邊唱邊跟住做動作,問佢讀邊間幼稚園等

好奇怪, 我囝話只問8條問題, 之後叫佢地安靜坐係到等.

回覆:mingherny 的帖子

甘都有既!?乜可以早in,但佢地甘不近人情架?我in4:00,,3:20去到,冇得入要係出面排隊。學校後面條路冷氣機嚴重滴水,好彩有d家長有姐,否則企係到滴足大半個鐘。
原先諗住早d去到去下toilet,吾好甘趕。但耐何校舍太細,要到3:50先入得!

係呀,我都係想早少少到同小朋友去下洗手間,但原來要排隊……入到去都無時間去廁所…

引用:好奇怪,+我囝話只問8條問題,+之後叫佢地安

原帖由 GreenLam 於 12-10-15 發表
好奇怪, 我囝話只問8條問題, 之後叫佢地安靜坐係到等.
問了什麼問題呢?

GreenLam  我都好想知問咩問題, 點解無咗唱歌仔.  發表於 12-10-15 11:17
GreenLam  唉, 佢同其他有得玩有得跳的面試對比, 好唔開心, 只是告訴我有一條問佢名, 其他唔試.  發表於 12-10-15 11:16

I just know they were interview in english only, no cantonese and PTH.

係喎,入到去就即刻排隊,我已經唔記得叫個仔去廁所,然後埋頭苦龫填問卷,個仔出來我都未塡完!

我囡囡係10:00in的, 但入去半小時就出來, 我連問卷都未填完, 佢話只係唱歌同睇圖書, 無問問題喎.

Denisech 的帖子

我亞囡話有唱歌、讀故事和搶答,感覺上比去年深咗!

我排頭位,入到去點都要去洗手間一次。佢話要in成個鐘,我希望小朋友係舒舒服服甘入去law...吾理佢甘多!

我女話要舉手答問題, 有問一d英文字點串: sick, cake, book... 主要係英文, 有玩遊戲, 但佢講唔到係咩遊戲.
我心諗, 嘩, 要串字, 真係凍過水.但我女堅持話佢識晒, 話老師有讚佢.仲話自己會有2nd in....佢真係樂觀, 我就無咩期望了.

我覺得都係因為學校細, 所以要家長同考生排出街, 完全估唔到一登記完, 連廁所都未去就要小朋友排隊上樓, 好在我女出門去左廁所, 份問卷又長又難答, 小朋友30分鐘就出返0黎, 我都唔夠時間填份問卷...

我个仔用了1小時,可以夠時間填完問卷;亞仔同他同班同學一樣同課室考,所以可以知多小小!全英文作答,做運動來回跑去拿豆袋!聽故事答問題,叫咩名字?几多歲?那間學校讀書?住係边?

回覆:hildakam 的帖子

我仔話玩了matching及分類遊戲,老師英文問了名字年齡讀咩幼稚園,45mins咁上下,老師全都很nice, 猛叫我三歲細女唱歌比佢哋聽,我女唱了幾隻,老師都有讚佢,上至校長下至校工個個都好好笑容。

我同老公而家勁緊張,唔知阿仔有冇份2nd in…好大壓力呀

回覆:hildakam 的帖子

冇聽故事有玩豆袋,仔話好好玩

你地既小朋友都幾叻哦,啊囡無搶到答,話驚答錯好魚,同老師傾解就開心d!聽到我地流晒汗!雖知無望但都期待放榜,望有奇蹟!
‹ 上一主題|下一主題