用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會? ...
go

LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會?

大家好,我仔今年升K3,成績中等(其實應算中上,但叻過佢嘅人太多) 有d怕醜,不過就有問必答,我屋企好近LMC,都有朋友仔女喺度讀,評價都幾好,我報左1/9簡介會,希望我仔能順利入讀
爬左文見早兩日少人報d易入讀d,今年幾個住41網朋友都過嚟報,我其實好擔心唔收阿仔,我地冇乜獎狀證書,只靠interview 。

大家有冇咩interview 心得呢?LMC有冇話鍾意收邊類小朋友呢?many thx

回覆:hildakam 的帖子

我覺得LMC 喜歡收開朗的孩子,英文溝通能力要好好,同時亦注重家長,因學校有很多活動,希望家長可以投入,能貢獻時間參與就最好。我仔現在讀p1, 我發現LMC 的中文要求係好高,功課都不輕鬆。

引用:我覺得LMC+喜歡收開朗的孩子,英文溝通能力

原帖由 helenli 於 12-10-05 發表
我覺得LMC 喜歡收開朗的孩子,英文溝通能力要好好,同時亦注重家長,因學校有很多活動,希望家長可以投入, ...
多謝妳回覆!
一直冇人覆我應該係因為我問難唔難入吧
我真心想個仔讀,完全唔係睇低間學校,易入就話間學校唔好嘅人啊。

聽日去in了,阿仔英文一般,簡單對話可以,中數都好好,只因我哋冇刻意搵course比佢……但簡介會後我見到校長,多口問咗句,考英文會否很深?校長話唔深因為好多父母唔識英文,都收咗,反而校長叫我輕鬆d,但係我仲緊張咗囉,可能我哋擺呢間做frist choice吧,而家叫咗阿仔盡力答,佢自己都好鍾意LMC,冇再特別train佢,唔想比壓力佢。

不過如果唔收,我一定再報第二輪!

回覆:LMC 其實難唔難考? 有冇人都報左1/9簡介會?

My son has interview tomorrow as well, I m very nervous too. My son studies in international school n therefore his English n Chinese speaking are good, but he can't really recognize the word, math is very poor. We can just pray and make sure they are happy before they enter the classroom n do their best. Good luck .

回覆:helenli 的帖子

想問interview會點in?會考乜?

啊囡唔緊張!但我地好緊張!等左好耐既面試就到啦…亦都無覺好訓…

今年好似多左人報考, 競爭應該大d。不過, 大家真係要以平常心去面對, 越緊張就越失準。
第一次面試唔會好難, 阿仔那年係唱歌, 同聽故事, 答問題。阿仔考完出黎, 話唔識唱那首歌, 點知又有2nd in。所以, 記住relax一點, take it easy!

回覆:KimB 的帖子

Thanks

打電話問學校1st in 需否見家長,佢話可見或不見???

我小朋友讀p2,當年interview好簡單,圍個圈歌唱做動作及舉手答問題(my kid冇舉手答野),另外再in 家長,主要係講下學校及了解下家長點解揀LMC

回覆:Pui_Pui 的帖子

第一round都要見家長嗎?謝謝回覆

回覆:Hk168 的帖子

我記得first round係小朋友上去interview,家長係hall填問卷,𣎴過已經係前年的事了,唔只上年係咪咁安排

回覆:Pui_Pui 的帖子

對學校感覺如何?老師,功課...真的對這校沒太多資料,tkx

回覆:Hk168 的帖子

上年是2nd in先要見家長和填問卷的,LMC 資料你可以看一看其他post, 很多家長一早已做定資料搜集了。

Is that all English? Or Cantonese?

回復 Max1130 的帖子

The student interview was conducted in English only.  The questionaire can be filled up in Eng or Chi.

回覆:helenli 的帖子

今朝in咗了,阿仔出來我先填完問卷,差不多in足一個鐘,一放入學校即刻安排上課室,幾好呀!不過問卷同面試內容我唔講了

好希望阿仔有機會入讀啦,不過今日在禮堂等,我,老公同細妹一齊到校為哥哥打氣,點知阿妹一起身,後面個女人即刻”啪”一聲將個袋掉在妹妹座位上,跟住一直見佢不停開袋關袋搵野,我話”唔好意思,係咪冇人坐ga?"其實係佢霸佔位置在先,佢竟然一句聲都冇,極晦氣黑面地關起個袋叫老公放大脾!吓? 我錯咩??

咩家教咩態度???

醒目開學勳章

回復 helenli 的帖子

其實中/英都唔淺...
我都覺得學校比較多活潑形的小朋友.

No hope for today's interview. My son cried the whole time n don't even want to enter the room. He usually take a nap around that time n today he was moody which is not normal.

回覆:hildakam 的帖子

呢啲家長是壞榜樣,自私