用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 唔知bb係米發展遲緩, 請幫忙俾d意見. thx! ...
go

唔知bb係米發展遲緩, 請幫忙俾d意見. thx!

我對bb就黎 1 yr, 健康院寫 1 yr 要做到既野都係有d做唔到. 好擔心, 唔知係米發展遲緩. 希望有人可以俾d意見.

佢地既表現如下:

- 能扶著傢具從坐到站起來

- 能扶著傢具自行站立

- 能扶著物件側走/步行

- 成人牽著雙手,會舉步走路 (其中一個bb唔會)

- 會用姆指和食指撿起細小的物件

- 會尋找藏起來的物件/會玩躲貓貓的遊戲

- 別人叫他的名字,他不會回應 (有時應, 多數唔應)

- 即使有動作提示也不會做簡單的指令,如:「拜拜」、「請請」等 (完全唔做)

- 會用手指指著或其他動作來表達自己的需要 (冇用手指指, 其他動作來表達自己的需要就唔太明咩意思)

- 會牙牙學語,如發出《爸》《打》等音

- 聽覺或視力ok

bb 是否早產? 有時早產bb會發展慢少少;  或者打電話去健康院問吓姑娘意見?

1歲3个月同佢開始排協康等私人機構做評估,專業評,唔駛估估下.

回復 snoopy333 的帖子

- 別人叫他的名字,他不會回應 (有時應, 多數唔應)
-
即使有動作提示也不會做簡單的指令,如:「拜拜」、「請請」等 (完全唔做)

1. 平日於以上兩點要特別留意,多加訓練!

2. 其實BB仲細(未夠1歲?),可以再觀察多半年,不用過份擔心!

回復 fandd 的帖子

我有親戚有唐氏及精神病 record 所以好擔心. 我怕佢智力有問題..............

唔知點樣做家居訓練?

回復 snoopy333 的帖子

可瀏覽下面衞生署既網站,先比較下BB既發展有否一般應有既表現。

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/class_life.html

fandd 的帖子

我個bb都快一歲,都唔識講野,同埋唔係好明白說話內容,家姐個時一歲已懂說話,我都有d擔心,但佢識hello和bye bye要揮手!