用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣教坐吾定小朋友坐定定做功課?
go

點樣教坐吾定小朋友坐定定做功課? [複製鏈接]

囡囡三歲多,自細食飯同坐車都坐吾定,而家偶爾比d activity book 佢做,都好冇耐性,做吾夠兩頁就跑左去,快上K1,點樣可以教佢坐定定做功課?謝謝各位幫忙!

3    0    0    0

正常小朋友一個, 我個女都係咁. 好多小朋友到六歲都會係咁, 就算坐得定, 都唔代表有output, 一樣可以做得好慢好唔專心.  對3歲小朋友, 要求太高啦.

回覆:tammyee 的帖子

小朋友係咁好正常。多啲圍繞佢地有興趣的的事。例如劃畫就劃Thomas, 學英文就敎Thomas and friends name, 唱歌咪唱Thomas songs etc

How much tv is she watching daily ? Enough outdoor time ?

我個女都係坐唔定,連油顏色都唔玩,但佢又肯坐定定玩泥膠,所以係因為佢冇興趣啦,唯有等佢上到k1時睇下其他小朋友做,希望佢會做啦。

醒目開學勳章

正常!  大人都係咁,老細俾新PROJECT員工做都唔會個個有興趣!  慢慢黎!

回復 reei 的帖子

We don't let her watch much TV, only 1/2 to 1 hour max a day... and not much outdoor time either, as she is busy with summer course and interest class.

bring her to playground daily.. more outdoor time.. kids will feel braver and more adventurous..

tammyee 發表於 12-7-24 20:01
囡囡三歲多,自細食飯同坐車都坐吾定,而家偶爾比d activity book 佢做,都好冇耐性,做吾夠兩頁就跑左去, ...

仔仔宜家2歲半,我幾乎每日都會同他做一d填色、連線ge練習,他可以坐定定15-30 mins去做(有時他會無心機,做得無甘靚,但就絕對唔會做到一半走左去)。有時就同他一齊做拼圖,他都會一幅接一幅甘做,大概都係做15-30 mins,他就會找其他野玩。

仔仔都係一個好動ge小朋友,同他落街去公園,他都會跑、跑、跑。他都中意玩玩具,只係對於他黎講,做連線、填色練習,都係“玩”ge一種。

可能係同仔仔返pg有關掛,因為他返果個pg,每堂都有3個活動,每個活動10分鐘,無論點,都要他堅持10分鐘去玩、去做。

而且由他食粥仔開始,我就唔俾他食飯時候周圍走,一定要食飽、食曬碗度d飯,先可以落high chair,否則就要等我地大人食飽執碗先可以落地。所以宜家仔仔2歲半,已經唔坐high chair食飯,但都唔會周圍走。

不如你試下俾拼圖你女女做先,一開始就係做1塊,如果她可以做2次同一塊拼圖,甘就做2次就結束。如果她ge耐性只可以做1次,就做1次。因為做拼圖可以訓練小朋友ge專注力、邏輯同聯想。我覺得係好好ga。

我一開始俾連線、填色俾仔仔做,都係由1張paper開始,慢慢先加到2張、3張。他會慢慢習慣坐低做paper,甘就唔會周圍走la。

性格唔同.  我兩個, 老大坐唔定, 老二係"好"定, 任何人一睇就話我老二定. 佢出去都會跑跳玩, 但要做野佢又可以好專心, 最高紀錄係係學校, 自己用世界地圖拼圖框外樣, 填色, 貼上七大洲名, 做足個幾鐘, 全程自動波, 冇老師跟.  由於我有老大, 所以冇物時間比老二, 理論上, 我陪老大時間仲多, 佢應該仲定, 但事與願違.

angelkinki嘅方法, 係我個女身上我用過哂. 我只可以講, 做可以照做, 但係效果唔好時, 唔好氣餒.  慢慢大d亦會好d, 始終各人喜好不同. 太細嘅小朋友亦未必要做太多拿筆嘅paper work, 2D 對呢個年齡嘅小朋友來講, 係悶d, 唔係個個受.

以我個人經驗, 未入學而又好動既小朋友係好難坐定定
初時我都好擔心我小朋友返學會好搗蛋
但當佢返左學就唔同哂
雖然在家仍然係周圍走, 但開學後一個月已經清楚明白上堂既規矩
我覺得好動兒在家應該任佢地走來走去, 到入學後要做功課或溫習時就訂下規矩, 但時間唔可以太長, 慢慢循序漸進
每個小朋友性格唔同, 好難同人地比較話某個小朋友點解坐得咁定?
就算我身邊既小朋友, 一樣有好動, 好靜, even兩兄弟都可以性格相反

三歲仲可以糾正到問題的,平日要令小朋友習慣在固定的地方做事。 例如:食雪榚,她必須要安靜的坐在指定位置,才可以食雪糕,如果食食下走左去,就扲走杯雪糕,直至她坐回原位。另外,可以給好一些靜態的活動幫助專注,如貼貼紙、玩水彩、入錢幣入錢罌內........
‹ 上一主題|下一主題