用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DBS dse result
go

DBS dse result

唔知有無人知道DBS今年的成績呢? 我只如道中文很差, 其它沒有消息

results were quite good

真的嗎?因為看見其它英中的成績非常好,大部份都有80%+,而我們只有六成多,真是既擔心又心痛!

回覆:littleyan 的帖子

邊到可以睇到成績呀? 其實夠境考成點學校有冇公佈架?

唔出奇丫,校長開家長會都話有一半入U都偷笑~~~~~~

littleyan 發表於 12-7-24 15:25
唔知有無人知道DBS今年的成績呢? 我只如道中文很差, 其它沒有消息

一向都無出整體合格率, 以前只報全級有幾多個A

所以今次一定要問學校, 可惜放暑假都唔知問边個好!

kym  你個仔今年升中六?  發表於 12-7-25 17:42

Quote:littleyan+發表於+12-7-24+15:25+唔

原帖由 fsforth 於 12-07-25 發表
一向都無出整體合格率, 以前只報全級有幾多個A
DGS 話 平均每人1科5**,不知DBS & SPCC 如何?

kym  冇比較唔知算唔算好  發表於 12-7-26 00:06

張校長都有講"有六成入大學資格(3322)都算唔錯". 大家想想罷.

ANChan59  Glau,妳可能聽錯,我聽到是入本地大學入U率,跟Kym一樣。  發表於 12-7-27 21:13
kym  印象中佢唔係講3322係講入到本地大學  發表於 12-7-26 11:07

說話又唔係咁講, 張校長當時預計全港合符資格只有18%, 但現在出來的結果是37%, 所以提高比率是合符情理, 其它學校都是估計自己學校有大約40-50%合格率,結果都比預期高很多.

ANChan59  妳搞清楚他的內容,他只講本地入U率,冇提3322。  發表於 12-7-27 21:16

Glau 發表於 12-7-26 10:55
張校長都有講"有六成入大學資格(3322)都算唔錯". 大家想想罷.

同意修改(入大學率), 當初都是估算, 希望成績會更好.

哎吔,攪錯哂啦!DBS從來都不是整體考試好叻既學校,新界有很多官津校可能整體成績仲好。學校唔係谷學生去考公開試架,傳統係發展自己既潛能,獨立自主,挑戰權威。同DGS完全唔同呀!我覺得DBS好似美國縮影,有很多叻人,亦有很多奇能異仕,亦有很多路人甲乙丙丁,但此終有很多人想去美國!
諗清楚“美國”係唔係適合你的小朋友?想公開試好,可以慳返D錢,搵間津校,再補D乜雞精班,考試技巧班,效果可能更好。
我哋講既Best 0f the best,唔係講考試呀。你看看9A既人,出來工作後他們的上司和老細,大部份唔係9A生㗎!

ANChan59  哈哈,咁你是多A定少A呀....... 你咁醒,應該係少A多d。  發表於 12-7-27 21:18
jeremyphlam  Haha, good point!!  發表於 12-7-27 17:48

幾叻的運動員, 音樂人都想入大學啦!  如果唔係, 洗乜排另外一條隊考大學呀!  
我地都唔需要學校谷成績, 只需要佢教好書就得啦!  可惜書教唔晒又唔補課, 老師6个走了3个, 9月開學誰是班主任都唔知, 呢d叫 "Best of the best", 我真係唔認同!
大佬, 教唔哂都通知聲呀, 等我們有預算呀!   至於唔谷學生去考公開試, 講到無人信啦! 谷得到唔到位, 成績公報就知道啦!  原來6成多都係5個4以上就要鼓掌啦!  但事與為6成多還要discount, 那就要反醒了!

kym  新校長上場希望會有改變啦  發表於 12-7-26 23:17

一向都係咁㗎嘞。
但今年IB滿分嗰個又係在DBS喎。

引用:哎吔,攪錯哂啦!DBS從來都不是整體考試好叻

原帖由 lawsonmoon 於 12-07-26 發表
哎吔,攪錯哂啦!DBS從來都不是整體考試好叻既學校,新界有很多官津校可能整體成績仲好。學校唔係谷學生去考 ...
同意,你講出了DBS 的精神。

我想100個學生成功入讀大學總比出一個狀元來得更有意思,更令家長鼓舞。dSe成績已出,dbs網頁有得睇!我唔會誓死效忠學校,有問題就要正視!

DBS 全級最勁有5個5**
IB 滿分果個不嬲都好勁, 由細勁到大, 唔太關DBS事
同埋係DBS IB同DSE係分得好開的

Our brilliant students:

NSS

IB

Seven subjects1with 5* or above

45 points

Six subjects1with 5* or above

44 points

Five subjects1with 5* or above

43 points

One subject1with 5* or above

30 points or above

90%

Note:1 Extended Module of Math as one subject
5* equivalent to A
5** equivalent to A*

NSS

Total number of subject score with level 4 or above = 556

Total entries: 994

Average no. of subject1entry: 6.8 subjects

Credit and distinction rate: 55.93%

Number of subjects with Level 4 or above (equivalent to distinction and credit per student) per student = 3.81

Percentage of subject score with level 2 or above = 93.2%

Outstanding students (NSS) with five 5* or above:
Wong Chun Yip         Three 5*, Five 5**
Lee Ka Chun         Four 5*, Three 5**
Lau Ka Yu Martin         Five 5*, One 5**
Leung Sun Yu         Two 5*, Four 5**
Siu Ho Lam Benjamin         Four 5*, Two 5**
Xie Phil Fei         Two 5*, Four 5**
Yeung Lane Chun Lanston         Two 5*, Four 5**
Cheung Hiu Fung Harry         One 5*, Four 5**
Ng Chun Wai Jonathan         Five 5**
Suen Wai Chuen         One 5*, Four 5**
Tso Hiu Nok         Three 5*, Two 5**

A school is just an epitome of the society. We have the people at both end. From an educational point of angle, DBS gives me the impression that its DSE overall result could still place itself in the best group of schools in Hong Kong.