用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 CPSKG教學理念
go

CPSKG教學理念

多年前聽吳校長分享 CPSKG 的教學理念,覺得很受用,CPSKG與傳統教育方向不同,著重認識自我,誘發小朋友的好奇心,而主動 欣賞/觀察/思考。 校內沒有評分,各人按自己能力完成家課,重啟發多於成績,提供好好的2文3語環境,小朋友都充滿自信,這都是這裡的長處。

近年學校的方針好像變了,也開始向傳統屈服,課程開始偏向深度、難度,以彼之短鬥人之長,........真是有點可惜!

身處其中, 才能有箇中感受, 小學亦然~~

唔好話學校, 我都要向現實低頭, 隨波逐流~~

Iron,
你仔仔升中未?

以前 K2 既功課,依家 K1 就要做, 筆都未渣好,就要作英詩

newbaba,

HI~無法啦~~ 學Iron話齋...向現實低頭, 隨波逐流~~

學校的方針好像變了,也開始向傳統屈服,課程開始偏向深度、難度<---唔跟返整體...整到上小學咪仲更加辛苦....3年咁hea既...一上小學都係勁辛苦...不過依家d小朋友...已經不再同10年前既小朋友....再唔係一舊飯....所以得相信cpsk方針小朋友會handle到....

你對cpsk都好了解..... K1 就要做,就要作英詩....你小朋友今年已畢業 ??? 派到你心儀小學嗎?

回復 newbaba 的帖子

hi newbaba,
我仔升小六, 係轉 IB 既白老鼠.

我仔既鋼琴係我姐送佢既x'mas禮物, 買前同我講明俾佢開心/唔開心時彈下, 唔好考試/比賽, 不過, 今年我終於向現實低頭, 因為無cert去見人, 仲然鋼琴係唔見得人; 音樂節前練左成千上萬次果首歌, 真係阿媽都聽到癲! 比完我同佢講, 今年都唔好再彈果首歌, 呢d就係隨波逐流既悲哀, 以前我仔練緊譚校長既"雨絲情愁"已經好耐無聽啦, 佢之前話係我生日時會彈我聽.......

向好果邊諗, k都開始谷咪適應到p囉, 而家我地p先黎搞咁多野, 真係頭痕架!

Shirley,

感概既係家長普遍傾向人谷我谷冇執輸既心態,惡性遁環以致家長、小朋友都有苦自己知...........Please check pm

Iron,
咁係咪打算上 cps 中學?
你個仔真係好乖,肯努力練琴
老實講,如果要係 P谷,我就考其他 k 啦,我係 buy 佢能夠係輕鬆既情況下,學到英文,普通話 (幾年前呢2科真係教得好好,上P都依然受用!)

hi newbaba,

本來係架, 不過而家又話中四要讀返334, 咁係咪應該一早去讀, 1516中.......

老實講, 可以時光倒流, 我就去宣X, 根X, 基督X啦......讀得呢度K, 就係諗住飲淡水仙, 點知變左濃普洱, 唉~~

與其中四先轉,不如........唉

冇得後悔啦,決定左就要向前看,睇下有乜好出路

newbaba, 其實成日聽人講話啟思附幼課程好淺, 究竟可為淺?? 其實讀呢間幼稚園考直資/私小, 係咪真係別人所講較遜色呢?? 定還是同其他幼稚園跟本冇分別呢??

lkf_leung,

我冇比較其他學校既課程,所以好難定義深與淺。
由於佢冇測驗、考試,學習模式重鼓勵,不為分數強逼學習,
跟得上既小朋友會好醒好叻,跟唔上,又會覺得學到好少野....好易會出現2極,但他們的共通點是喜歡上學,對事物好奇。
到考小學時前者當然冇問題啦,後者就會困難點......所以谷學術的學校在考私小時始終有優勢!

回覆:newbaba 的帖子

請問當時你所知係咪好多小朋友都升返啟思小學? 其他又派左去邊?

回復 CandiMami 的帖子

升學資料可以在這裡找到http://cpskg.edu.hk/website/cp1admission.html

我想了解下今年K1的學習要求, 現在K1要做的功課是那些? 會教什麼?  因我正幫小朋友找明年的幼稚園.
先行謝謝.

我都好想知多D, 仔仔有2014-15 K1 pm offer.  

我都係想佢响呢幾年幼稚園開開心心, 人生漫長, 開心輕鬆的日子冇幾多.  反正在K已谷, 到P都未必guarantee D乜.  

如果教學方針變了谷, 咁我要再考慮一下....

我都好想知!

回覆 newbaba 的帖子

終於搵左新出路, 你又如何了?? 仔讀得幾辛苦, 但又好like......
祝聖誕快樂!

BCoLick 發表於 13-12-9 14:36
我都好想知多D, 仔仔有2014-15 K1 pm offer.  

我都係想佢响呢幾年幼稚園開開心心, 人生漫長, 開心輕鬆的 ...
請問有沒有就讀呀?

回覆:CPSKG教學理念

CPSKG 是否IB ?