用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 3歲半除左可以學鋼琴, 合唱團, 仲有咩音樂課程可以上? ...
go

3歲半除左可以學鋼琴, 合唱團, 仲有咩音樂課程可以上?

3歲半除左可以學鋼琴, 合唱團, 仲有咩音樂課程可以上?

marcuscyrus  percussion  發表於 12-7-24 00:43

Violin too

兒童音樂班玩玩!
樂器遲一點吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 reei 的帖子

VIOLIN 會吾會太難?

Difficult compared to other music instrument but not impossible to learn

主要是看要求而已!
沒有容易的樂器。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

其實最快上手係敲擊樂, 如非洲鼓和鋼片琴(glockenspiel), 後者更要學埋睇琴譜(仿如左右手用兩隻手指彈鋼琴), 成就感比較快出現。很多人以為長大了沒有用, 其實敲擊樂(percussion)一樣有8級考試的, 不過3級以後要轉用打大型木琴(如marimba)。

小提琴的話, 個人覺得「一家大細耳仔受苦期」比較長, 因為音準又靠耳仔又靠手指, 比較難上手。

音準是跟一世的事.....小孩子適應快、到好聽時就是享受,你會從心裏笑出來。
父母的安排、老師的功力、孩子的習慣(天份不說)缺一不可。
就是鋼琴,好聽跟唔好聽.....天同地。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

手鈴適合3歲小朋友,easy to handle!

多謝大家既分享, 人地話父母要常常陪子女練習, 但父母唔識又可以點?  唔通父/母都要學埋一份? 如小提琴. / 睇琴譜.

If父母唔識……
1. 每次臨落堂5分鐘加入, 問Miss要練D乜, 叫Miss demo一次, 明少少好過乜都唔知。
2. 每周或每兩周, 另外搵老師教一個鐘親子樂理, 一般琴行有一對一課程, 你問佢加少少錢同小朋友一齊學。(我就唔駛人加錢, 不過要上60分鐘), 對小朋友將來考樂理亦有助
3. 最好就一齊學琴啦。(最近我收咗個學生, 佢老豆想一齊學, 我話學一個鐘就唔駛加錢, 大人細路學得不知幾Happy)