用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 delete
go

delete

delete

學校說明了那幾次是呈分試,這幾次的成績便會呈上教育局。

Gracemama 發表於 12-7-23 18:43
如果學校5年級下學期有2次考試, 而第二次是呈分試, 但成績單是包括下學期的2次考試, ,而沒有單一呈分試的成 ...

呈分試會影響同學的全港和本區排名,但直資中學在收生或官津中學自行收生的時候除了參考教局的排名次序之外,都會參考同學在五年級全年和六年級上學期的成績表。

其實五年級開始,每一次考試都係咁重要,特別是考一些band 1頭的中學,不過好多家長以為淨係下學期次呈分試先至重要!

like_travel    發表於 12-7-24 07:54
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 的帖子

但成績表上冇名次呢。得個全學期平均分咋。

係,名次睇唔到,你唔全班三甲內係永遠唔會知

回覆:wykman 的帖子

其實老師會告訴你名次的,因為家長需要知道小朋友成績去衡量選校banding同次序

ckm327 發表於 12-7-24 18:14
但成績表上冇名次呢。得個全學期平均分咋。

係,我諗學校想睇下同學在校內的成績,操行評語(這方面我覺得在自行時會鬆少少,不似得叩門時又話要A,又話睇到有B就唔比申請表那麼嚴格),所以學校都要睇排名次序,互相對照。

最頭痕係直屬學校的家長就真,有家長說佢地學校d卷唔知係有意定無心,出到鬼死咁深,攪到個個同學都係c、d呢類成績,一出去真係嚇死人,雖然d學校知道若然你排名次序前,但科科唔係c就d,佢地都會有懷疑,但我唔知呢d會唔會未見官先輸四十。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 ohnono 的帖子

deleted

ohnono 發表於 12-7-24 19:22
係,我諗學校想睇下同學在校內的成績,操行評語(這方面我覺得在自行時會鬆少少,不似得叩門時又話要A,又 ...

咁操行嘅評語點樣先至叫靚仔呢?覺得老師比評語有d行貨, 有個拿A-同學評語係:用功讀書,而另一位B+同學評語就:品性純良,敬師愛友,書!兩位同學成績係好接近的....但咁樣睇落去會唔會好似B+靚仔d呀!

deleted.....亂碼

回復 longlokma 的帖子

老師從來沒講過名次...因為唔係頭3名...問佢點都唔講

ohnono  老師唔講都沒辦法!  發表於 12-7-24 21:02

回覆:ckm327 的帖子

咁應該會講小朋友在校內的banding喎

ohnono  原來都有學校都係唔會講架,之前咪有好多家長不滿學校囉!  發表於 12-7-24 21:05

回復 longlokma 的帖子

冇講呀...因為我女咁多年都係精英班裡....衰極都係40名內...排第幾自己估啦

呈分試成績上呈教局後,中學係會知,而面試時中學要睇的係你整體的成績.
名次問班主任應該會告之的.當時在自選填表時我不記得,叫仔去問班主任,
佢都提供咗俾我地.

ckm327 發表於 12-7-24 19:52
咁操行嘅評語點樣先至叫靚仔呢?覺得老師比評語有d行貨, 有個拿A-同學嘅評語係:用功讀書,而另一位B+同學嘅 ...

唔好太過介懷操行的分數和評語,唔好c、d就得。對於求尖子若渴的中學,我諗一般對於選校應該唔會有問題。操行分唯獨對叩門的影響較大。

woodst  今年英皇自行要操行最少A-  發表於 12-7-28 15:52

回復 ohnono 的帖子

多謝解答 ^^

自行選校前小學一般會告知頭兩次呈分試的名次及banding.

回復 ckm327 的帖子

同學仔若果不是讀精英班,我想都有機會考試好過某些讀精英班的同學,對嗎?

醒目開學勳章

ohnono 發表於 12-7-24 19:22
係,我諗學校想睇下同學在校內的成績,操行評語(這方面我覺得在自行時會鬆少少,不似得叩門時又話要A,又 ...

操行評語同等級,係第一次自行時都佔相當重要決定因素,.