用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2010年10月囝
go

2010年10月囝

我想問吓大家, 其實大家會點幫小朋友揀幼稚園呢? 開頭我會諗希望幼稚園, 小學, 中學一條龍.... 但原來就算所謂o既幼小一條龍都最多係收80-85%左右. 如果係咁, 咁我係咪應該幼稚園揀屋企附近, 跟住再揀小學中學一條龍好呢?? 因為我係一個新手媽媽, 呢排成日就係諗呢個問題, 所以想大家俾啲意見我!!!! 先謝謝大家幫忙!!!!

引用:我想問吓大家,+其實大家會點幫小朋友揀幼稚

原帖由 mankiw2004 於 12-07-23 發表
我想問吓大家, 其實大家會點幫小朋友揀幼稚園呢? 開頭我會諗希望幼稚園, 小學, 中學一條龍.... 但原來就算 ...
細b又係男仔~最好2邊報!面試先2age多dd,唔夠大b勁!唔好有太大希望!(因我仔都係10月)

回覆:2010年10月囝

你哋仲未報?仔仔會做大b嗎?明年才讀n班?我都覺得咩都報咗先,因宜家太多小朋友,學校真係會揀嚟收。

醒目開學勳章 貢獻勳章

本身KG-P-S 嘅龍校就根本係少,如果細B去in,機會又爭d
但係P-S嘅結龍就多好多,直資/私立/津貼都有!
不過,唔係龍校就係好嘢,以津校嚟睇,出名嘅就勁谷 (唔谷點保住中學部嘅banding),一係就差d,band2 band 3,無乜人揀,小一第1輪10分都入到嘅!
恐龍家

我囡囡係2010年9月中, 依加都煩緊幫佢報K1既野, 我住呢區又冇好KG得簡,
唯有報其他區啦!

你地會幫小朋友報幾多間KG呀? 我暫時一定會報既會有4間, 希望有間中啦!

回覆:2010年10月囝

做大仔了,報邊間收的機會都大啲。
報埋屋企附近~交通近,唔辛苦
報多幾間名幼稚園~多幾個選擇
不過小心撞同日in,就要放棄某些學校。
我當年報左10間以上,有日3間撞時間,唯有放棄其中2間。另有幾間無去in。