用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學哪種樂器對升中有幫助?
go

學哪種樂器對升中有幫助?

我小朋友喜歡音樂,打算俾佢學樂器。除咗興趣外,有無話學邊種樂器對升中有幫助呢?中樂?西樂?

醒目開學勳章 王國長老

樂團一般需要小提琴手, 而其他樂器手, 就真係睇供求, 好難講, 今年我識人因為單簀管吹得好, 成績又唔差, 俾聖心招攬, 但你又點知出年咩情況呢

用樂器升中,一係你有超班表現(世界賽獎項,冇世界都起碼全港勁o個d比賽例如ymy),一係就咁o岩o個樣樂器o個一兩年o個樣樂器缺人,所以如果現在是打算比小朋友開始學的話,還是投其所好比較好,比佢睇下唔同樂器的video可能有點頭緒

簽名被屏蔽

回復 wbrenda 的帖子

我的小朋友是女孩子 6歲(升小一),升讀的小學有小提琴,長笛,手搖玲,古箏學。孩子在幼稚園時,佢無參加稚園的非洲鼓興趣班,只係幼稚園老師教咗佢2~3次,老師便揀咗佢同幾個有參加非洲鼓興趣班的小朋友一起做領導者,在畢業禮時帶領其他小朋友表演。老師話孩子係音樂方面的才能不錯,因此考慮俾佢學樣樂器,以發展佢的才能。同時,又聽人講學某些樂器,對升中有幫助。所以,希望有經驗的家長俾D意見。

簽名被屏蔽

引用:回復+wbrenda+的帖子 我的小朋友是女孩子+

原帖由 冬菇仔 於 12-07-30 發表

我的小朋友是女孩子 6歲(升小一),升讀的小學有小提琴,長笛,手搖玲,古箏學。孩子 ...
Let her choose by watching live performance will be a good idea.  As parent, u also need to consider how much support u can provide, like carrying the bulky instruments for her, stand the harsh sound made at the early stage(particularly for strings instrument).  The cost of instrument, etc.  No instruments will be short of supply in every year, so it's hard to predict what the picture will be after 6 years

引用:回復+wbrenda+的帖子我的小朋友是女孩子+

重覆了

多謝各位的意見!俾小朋友睇過D vedio,佢最有興趣是長笛 或柳琴,長笛好似要7歲或以上學比較好些,所以先揀咗俾佢學柳琴,唔知有無揀咗。

woodst 發表於 12-7-31 14:34
回復 冬菇仔 的帖子

西樂比較有用, 因為很多中學有管弦樂團, 小/大提琴手需求最多, 但普及所以供應多, 中 ...

其實,宜家好多中學既中樂團好有規模,水準一點也不差,很有專業味道....

冬菇仔 發表於 12-7-30 12:19

我的小朋友是女孩子 6歲(升小一),升讀的小學有小提琴,長笛,手搖玲,古箏學。孩子 ...
小兒今年快11歲,音樂天份平平,但我很希望他能學會一、兩樣樂器,故自少便要他學鋼琴,他也很樂意學習和練琴。升上小學後,學校要求學生在小三選一種樂器學習,我本想他學小提琴,但他卻選了軍簧管,初時很喜歡,慢慢便生厭了,但學校的規定是一生一體藝,不可中途換樂器 。我想,幸好是他自己的選擇,不然會埋怨我一生。
令千金今年才6歲,不妨讓她多接觸不同的樂器才作決定,況且有些樂器並不適合年紀太小的小朋友。此外,學習樂器最好還是以興趣為先,小兒學校今年就有兩位中樂組的成員考入了男拔,將來升學的事,誰人能預計?

其實都唔係想學咩都可以如願。阿女想學揚琴,搵足一年,才等到屋企附近有琴行有得學,結果又係覺得老師無經驗⋯ 都好無奈

woodst  音统處有得學, 我估質素唔會差, 13/8截止報名  發表於 12-8-3 11:47

多謝各位意見,我最終都決定了以佢興趣行先。

woodst  為興趣是最好的推動力  發表於 12-8-3 11:51

冬菇仔 發表於 12-8-2 22:26
多謝各位意見,我最終都決定了以佢興趣行先。
good!她自己有份選的就要鼓勵她堅持下去,不要半途而廢哦