用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 未懂説話=介片失敗
go

未懂説話=介片失敗 [複製鏈接]

我囝快28個月,只懂講"爸爸,媽媽",由4月介片到現在,穿內褲,穿學習褲都未能介日片,總會濕幾次,有無方法教下我?謝。
   1    0    0    0

你幾耐帶小朋友去廁所?一日濕幾次?

我覺得可以唔用學習褲,等佢知道濕左唔舒服。 另外28個月都仲細,慢慢來吧。

28個月都是很細, 未成功一D都無問題, 比多些耐性, 日間儘量不用學習褲, 多些問佢要不要~尿尿~~, 努力, 好怏就得

回復 autunmbb 的帖子

……另外28個月都仲細,慢慢來吧……

對!28個月真係仲細,我囝囝三歲多才學懂戎片。不過懂得說話可能真係幫到戎片架!囝囝未懂說話前,我哋用盡好多辦法,都幫唔到佢戒片;但自從佢懂得說話後,只用了一星期就已經差不多可戎掉。

醒目開學勳章

28個月都仲好細, 我仔讀 K1 (3歲半先開始成功少少), 因為佢唔肯講野表達, 只是在堂上要去 VV 時, 就渣住 雀雀, 要老師發現才帶他去 (無發現就會賴)

到亞仔4歲大完全可以介晒日/夜片, 仲要夜晚都未失過手 (連大病食左西藥, 都一樣無事)

還有,介片係要有條件才會易成功,例如小朋友的肌肉控制發展,如果小朋友的發展還未準備好,那真的要花上很多的時間,如果真係試左好耐都未得,唔駛急,慢慢來吧。

我個仔都係3歲讀s位,學校同佢介,都好快介到,到半年後我才跟他介晒日片,現在有時出街或都佢玩得太開心+我唔記得同佢去下廁所,都會濕少少~~ 我個仔要到忍無可忍先會同我講去廁所架~~ 還有,我個仔係3歲半之前都好唔鐘意坐座廁,都係用左好多方法,試左好耐,佢先肯坐座廁便便~~  而夜片,係我的問題,還未同佢介,不過佢ready,因為早上佢起床我即刻同佢去廁所,十次有8次條片都係乾架~~ 我都係時候同佢介埋夜片。

大家都加油呀~~~

小兒現28M,未識講野,我就靠自己幫仔仔介,一個鐘帶一次廁所,如果冇既,就半個鍾後再去,有尿既就一個後鍾再去.出街仲要去得密,只限行商場,半個鐘內去一次...每次成功都大讚佢...夜晚一晚中逃會帶去3次,起身又一次...我咁密帶一日都要用兩條片...因未識講要去廁所既提示...幫介片,真係要好似我咁,咁辛苦嗎... 介左3個月了...都未成功...

回復 cat1028 的帖子

u我仔仔31個月都係4月介到依嫁,佢雖然到係唔識講話要尿尿,但佢會急尿揾我同佢去,佢會抱住我隻腳或摸條褲表示比我睇。你試吓留意佢啲小動作,慢慢佢知你地明白佢既需要,佢會自動搵你架,放心啦!

介片直的好困難, 特別a仔, 我r仔, 佢要着片先大大, 小小

我個仔要2歲11個月先介到日片,3歲多D就介賣夜片。我幾個朋友D仔女吾係A都要2.5-3歲先介到日片。不要比自己太大壓力。

It's still easy for 28 months, my son can get rid of diaper when 36 months! add oil

我早幾日睇報紙,有個研究話3yr前介片會曾加患尿道/膀胱炎...仲有唔記得咩病..的幾會。仲話小朋友3yr前應經驗無阻礙地大小便,對佢地會健康好多。唔知大家點睇啦。

回覆:未懂説話=介片失敗

Take it easy.  Most KG require finish toilet training by end of 1st semester only (i.e. 3 yr +)  I started at 3yr3mo and ok by 3yr4mo, just 10-20 accidents during that one month.  Once they can control and do simple expression training is a lot easier.  So Don't drive yourself crazy now, put your effort to other training and come back when he is 3yr.

我仔都要4歲半先戒到日片. 28個月未戒到都OK.
2.5歲成功由固執地ALL屎係片轉到肯用廁所, 工人努力迫佢用, 應記一功!
不能心軟, 只要堅持同佢打持久戰一定成功

我無刻意同個仔介,佢2.5歲開始講嘢,3歲把心一橫試下同佢介,唔俾學習褲,點知3日就介左日片,再2日後介埋夜片。原來佢已經READY,只係我懶所以無點理。

我重要晚晚較鬧鐘CALL仔ALL夜尿, 條友寧賴都唔起床ALL, 唔知點算

回復 autunmbb 的帖子

Agreed w/ autumnbb.
Dont worry too much, u still have lots of time.

回復 cat1028 的帖子

I remember I have written a small passage about scale of speeach development. U might check but I dont remember iin which section.
ST and ABA method might have some help.
But what I want to stress is that
Pls remember two main components of a kid's speech level should be borne in mind.
Initiationand ability and remember initiation should go first.
So at home, u might encourage yr kid to speak whenever he likes and he needs...
Even in playing, my idea (when he was 2) is once he PRONOUNCES a sound, he will have some excitment in playing like tickling, flying high, carrying him to run across the house, etc...
Pls pls remember initiation, not ability always starts first
‹ 上一主題|下一主題