用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 想考入小拔, 應如何報署?
go

想考入小拔, 應如何報署?

本人想把兒子於明年報讀小拔, 我應如何為他準備好? 幾時去攞表格??

首輪面試會考什麼? 面試結果何時會公佈? 第二次面試又會考些什麼? 我個仔係十一月份出生, 屬於細仔, 我好驚佢唔夠同其他大仔爭到名額.

我個心好亂, 已經亂到咩嘢都唔知點做. 求其他mama幫幫手, 唔該.

淡淡定, 有錢剩......
你同小朋友都系,因為好講當天的表現,即使沒有部署都不一定沒有機會.
不用跟別人比較自己個仔有沒有上INTERVIEW班也不要跟人地比身家,只要你個仔系有能力,DBS既老師一定睇得出,因為佢地對眼真系好好好勁.
不過要有禮貌同埋等既過程都好重要,不代表沒有人比緊分,聽問題要好留心,唔識都唔好保持緘默,盡量回應老師的提問.
大仔著數在個人能力,如果今年唔得明年再來一次,如過大仔就只有一次機會,如果你咁諗成個人都會輕鬆好多.
點都好喇, GOOD LUCK......

回覆:fashionmami 的帖子

多謝你的意見分享,相信可以舒緩好多家長緊張的心情!

引用:淡淡定,+有錢剩......你同小朋友都系,因為

原帖由 fashionmami 於 12-08-28 發表
淡淡定, 有錢剩......
你同小朋友都系,因為好講當天的表現,即使沒有部署都不一定沒有機會.
不用跟別人比較 ...

回覆:想考入小拔, 應如何報署?

大仔都要train 下佢、性格怕醜就麻煩laa. 不過還有二十年書讀、我朋友的子小三才發力,入左SPCC.

如果得既,可考慮選用英文面試。

引用:如果得既,可考慮選用英文面試。

原帖由 tko-parent 於 12-11-03 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
噢點解呢?可否指教?

Interview 選中文或英文, 會有影響嗎?

回覆:想考入小拔, 應如何報署?

-