用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 8月中考琴, 老師現仍未教好歌. 我可以點? ...
go

8月中考琴, 老師現仍未教好歌. 我可以點? [複製鏈接]

救命!!!! 希望大家可以幫心俾意見.

她已經早一年開始教考歌, 自己半桶水所以無跟足小孩. 淨下兩星期, C歌未教完, ORAL未開始.

現在才發現出問題, 我可以做咩作補救.
   0    0    0    0

考幾多級呀?
for every one criticism, three positives must be given.

7歲2級呀! 老師教2年了, 佢一味叫我放手放手, 我傻到真係聽佢講, 現在才知出問題, 好頭痕.

老師之前一直冇講出問題?

marcuscyrus 發表於 12-7-23 12:13
老師之前一直冇講出問題?

無, 堂堂佢都話OK, 跟手冊練就得, 因我唔清楚考試內容, 直至近幾星期至知原來有ORAL, 人家早半年開始聽/拍/唱, 我個老師到現在都未開始, 現在8月中考了. 她C未教好, ORAL未開始. 我對住佢, 重要俾$佢, 我真係想死.

Karlhui  Aural  發表於 12-7-23 12:19

你識唔識陪佢練琴呀?練熟已識的歌先啦!
只剩兩個星期真係無乜野可以做了,除了盡力做好已識的之外。

老師對呢個情況有咩建議?
for every one criticism, three positives must be given.

旦仔 發表於 12-7-23 12:18
無, 堂堂佢都話OK, 跟手冊練就得, 因我唔清楚考試內容, 直至近幾星期至知原來有ORAL, 人家早半年開始聽/拍 ...
scale 如何?我覺得你應該要詢問下老師現在有咩打算,佢有責任幫你搞掂哂佢。
考完之後,應該都要轉老師啦

lillymarie 發表於 12-7-23 12:21
你識唔識陪佢練琴呀?練熟已識的歌先啦!
只剩兩個星期真係無乜野可以做了,除了盡力做好已識的之外。

個D SCALES我都攪唔清, 講都唔識講.

個老師叫我補堂, 但我對佢已經信心盡失, 唔想再俾佢SIDE我時間.

旦仔 發表於 12-7-23 12:24

個老師叫我補堂, 但我對佢已經信心盡失, 唔想再俾佢SIDE我時間.
補堂啦!考完個試就轉老師。一係唔去考試,不然考咗出來不合格,對小朋友會有好大挫敗感呀!

我唔知你小朋友差幾遠,如果我小朋友完全無把握合格的話,我會唔去考。

Karlhui  同意,如決定做一件事就做好佢  發表於 12-7-23 12:32

marcuscyrus 發表於 12-7-23 12:23
scale 如何?我覺得你應該要詢問下老師現在有咩打算,佢有責任幫你搞掂哂佢。
考完之後,應該都要轉老師啦

即是你意見是考完才轉??? 以她的能力, 是沒法教好的. 近幾堂, 我見因為她自己都急, 當我個女一落錯音, 佢會好大聲"NO.NO.NO,...."我個女, 下堂後女說耳朵很痛.

我對她愈來愈反感

如果scale同其他歌仔都唔錯,還可以抱一下希望.Aural短時間只可以叫小朋友記得一些做答案既terms,實際上如要練寧可花多些時間學好第3首曲...看運氣吧....sight reading, 用了一年多時間去學3隻pieces,閱譜能力應該不高.

建議: 如小朋友真有興趣學,找過好一點的老師,抱著重新學好的心態去上堂,努力練琴,這考試完全不算什麼.反之,小朋友不夠喜歡的話就不要再浪費時間和金錢.

lillymarie 發表於 12-7-23 12:29
補堂啦!考完個試就轉老師。一係唔去考試,不然考咗出來不合格,對小朋友會有好大挫敗感呀!

我唔知你小朋 ...

講起"合格", 個老師好早就講我個女合格一定無問題.

當時我唔知未開oral, 因之前個女琴都有d獎, 我安心以為真係得. 點知..........

真係笑話.

marcuscyrus  唔緊要,日後回望,考2級好小事,日後如要再考試就要加倍努力  發表於 12-7-23 12:37

旦仔 發表於 12-7-23 12:30
即是你意見是考完才轉??? 以她的能力, 是沒法教好的. 近幾堂, 我見因為她自己都急, 當我個女一落錯音, 佢 ...
臨考才轉老師,對孩子來說也未必好事,新老師如對樂曲見解不一樣,也未必要孩子臨考前2星期去改,怕孩子臨急會亂。雖然你對老師信心已失,但我覺得還是考完才轉老師比較好。aural 你可以到琴行買一兩本附有cd的書,讓孩子在家練習
最後一部份的terms 要記熟
sight reading 不要放太多時間了,進展有限,但也要讓她知道考官會給她彈4-6小節的樂句,一定要keep going,錯音只去,大抵也可取幾分
scales 同a/b pieces 要盡量發揮

lillymarie 發表於 12-7-23 12:29

我唔知你小朋 ...

彈左1年幾首歌, 浪費了一年時間, 如果唔去大家都好失望.......

是我錯了. ...... 我想哭.....

lillymarie  壯士斷臂嘛!如果C那首歌未學完,平時無練音階,AURAL亦未教.......我會寧願失望也不冒險。只是個人睇法。  發表於 12-7-23 12:49

旦仔 發表於 12-7-23 12:37
彈左1年幾首歌, 浪費了一年時間, 如果唔去大家都好失望.......

是我錯了. ...... 我想哭.....
錯不在你,如果彈了一年也未學哂syllabus 內的東西,而老師又一直說沒問題,是老師錯估了學生的水準

這個考試真的不算什麼,反而我覺得你地突然之間學到唔少野,會放更多心機同跟得更緊,會係日後既道路作更好既鋪排. 不用太灰心啦.

marcuscyrus 發表於 12-7-23 12:36
臨考才轉老師,對孩子來說也未必好事,新老師如對樂曲見解不一樣,也未必要孩子臨考前2星期去改,怕孩子臨 ...

感謝你的提點, 你說的書, 我馬上去琴行找.

另之後轉老師, 要留意什麼才找對人??

音樂人長老  樓主有無諗過向考試局申請改期考?同其他學生對調機會唔大,但不排除考試局可安排到遲啲考,多一個月準備都好呀!  發表於 12-7-23 17:43

Karlhui 發表於 12-7-23 12:41
這個考試真的不算什麼,反而我覺得你地突然之間學到唔少野,會放更多心機同跟得更緊,會係日後既道路作更好既 ...

學到的是: 教仔同做生意一樣, 力不到不為財. 學琴頭一年自己跟, 進步好快, 搬家了轉了新老師, 她說小孩長大要對自己負責. 要求我不要跟.  我信她的經驗, 沒跟2年, 得到如斯田地.

都係自己天真.

醒目開學勳章

旦仔 發表於 12-7-23 12:24

你係咪青苗學 ???

不考也罷、沒有甚麼大不了!不要嚇怕了孩子。
好好地靜下來重新安排,也好好地利用這個暑假。
琴行可免還是免了吧!

CoffeeCake    發表於 12-7-23 16:50
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題