用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我都想要叩門信和Profile
go

我都想要叩門信和Profile

我都想要叩門信和Profile,  
好心人請email to: [email protected]
萬分感激, 福有悠歸!!!!

回復 Athenadad 的帖子

個人意見:

叩門信唔需要跟範本, 我2次叩門信都係用真誠去寫, 第1段係你想點, 如叩門, 例如, 一直都很喜歡你們的學校, 很希望入讀......第2段介紹小朋友, 要真實的, 將重點寫哂出嚟, 第3段係講下你點教養佢, 同學校理念相同之類......仲有遠景係點, 例如會每日同佢做乜, 以達至全人發展等等.....

我無跟市面上任何叩門信格式去寫, 寫了2封, 都有得in, 一間得咗!

至於profile, 好多人教過, 睇返跟又得, 唔跟又得, 都係主要分類, 將學術/運動/音樂先分類, 將跟年份排.

希望幫到你.

回覆:orangebb 的帖子

我想問下叩門信用英文定中文,我仔仔都收到做學校通知,但要補回叩門信

ktl3388ed 的帖子

我用中文。最重要係情真。

唔好意思,我想再問多句,如果間係英中,用英文會唔會好啲架
Thanks!

ktl3388ed 的帖子

我個人意見, 叩門信係家長寫; 英中係教小朋友,睇唔到有衝突。

另外, 我寫兩間都係英中, 仲係頗出名架!

明白晒啦:非常感激你嘅意見,希望今次可以好似你咁叩門成功啦::winner

回復 ktl3388ed 的帖子

祝成功 !  

自己係過來人, 那份忐忑不安, 非筆墨可以形容, 加油啦 !

grace_xian    發表於 12-8-14 09:09

回復 orangebb 的帖子

Dear orangebb,

果然好心有好報.......多謝您的啟示, 我們会好好努力的.