用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平心而論,現今小學生學習範圍太深
樓主: Radiomama
go

平心而論,現今小學生學習範圍太深   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Radiomama 發表於 12-8-21 16:05
咪就係囉,我都話越來越深啦! 小學五六年級就要讀金庸?真係想話,有時真係家長自己一手做成。
...
我讀p5 - p6時 , 班上大部分同學(包括我自己) 都睇金庸小說, 小學畢業時, 我差不多睇晒金庸d書了

ALAL  你是不是讀培正金玟泰,我中三看了一本古龍,只此一本武俠小說,我好少看書  發表於 12-8-22 00:34

回復 Gracemama 的帖子

我認為最淺就是射雕英雄傳.

回復 Radiomama 的帖子

我和先生均在高小時看畢金庸幾套較較淺的小說. 不過, 當年出於自發性質, 係自己有興趣去追, 去圖書館借, 中文自然就好起來.

現在, 我看到直資小學的教材, 小一及小二的中文"課文", 教的詞彙很深, 但句子不通, 頗有為文造情的斧鑿, 打個比方, 例如一句 (大約): 那些真是五彩繽紛的絢麗鮮花. 你覺得通順嗎?

又例如, 中二的中文課文有一句: 我不禁油然產生了一種民族自豪感. 讀出來根本毫不通順.

現在的中文報紙, 我真的不看, 不談內容, 只談句法, 也是不通不順, 比較看得入眼的中文雜誌(非知識分子)只有明報周刊.

ALAL    發表於 12-8-22 00:26

回復 torunpoland 的帖子

Very agreed with you.  I once checked with my colleauges who are lawyers from China and Taiwan on sentence re-arranging.  Both of them said the sentence my kid did was much better than the standard answer from school.  But teachers did not agreed so my son has and I have no choice but to accept.

如果小朋友聽話,自己用好的教科書教LAW,又有程度分最好羅.我個仔小學是用生本教學,(大陸文章),教育出版社,幾好價

醒目開學勳章

ALAL  你是不是讀培正金玟泰,我中三看了一本古龍,只此一本武俠小說,我好少看書
不是, 只是屋村內一間普通小學

引用:Quote:Radiomama+發表於+12-7-23+09:59+回

原帖由 JustAParent 於 12-07-23 發表
暫且不就小學逐年的數學課程評論, 將現在小學課程和以前的比較, 最明顯的分別, 是少了較深層次的算術思維, ...
同意。

回覆:torunpoland 的帖子

唉,又要教深,但實情寫果個都未掂。

醒目開學勳章

回覆:莎莎莉莉 的帖子

Agree! 我細佬當年係加拿大最出名嘅大學修電腦科,佢話自己真係唔夠外國人黎,腦筋唔夠人快,佢讀咗一年要即刻轉科,驚自己畢唔到業!其實佢當年係香港初中、小學考試前打紅白機,已經考到頭十,佢話自己唔溫書,就係費事年年考頭幾,驚大人俾太大壓力,夠交待就算!佢中三先去加拿大升學!
自己當年會考都只係手持中四五課本溫書,托賴都合格!但今年亞仔升中四,眼見今年d DSE白老鼠如果信正苦嘅3322能升大學就全部死得,宜家真係要搵人惡補中文!

我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

If I am asked to take whatever exam nowadays, I think I probably will fail or won't get good result.

個人而言,只從小學範圍概說:

中文:用太多時間去教課文,令教語文知識時間越來越少。近兩年新出版的課本有少許改善,但仍太着重課文(尤其係港式課文)而不多談語文知識。但學生要學的其實係怎樣用語文。

英文:從趣味定從實用方向學習從來都係好難決定。我都係覺得培養興趣好過針對考試

數學:課程淺了很多,高層次思維更少了不少。課本以吸引學生為主,忽略了讓學生認識數學知識和欣賞數學部份。奧數題越來越淺20-30年前的數學題,可知道數學課程......2000年用的課程,都有檢討的需要

常識:每年所學的似沒有連貫性(事實上唔少係有連貫),令家長不少都覺得常識係唔駛諗已有知識。

不過最後係家長太過分數為主,結果小朋友好多時跟住學校考評方向的鼻子走,只顧溫習要考的部份,未必花太多時間為小朋友(尤為初小)將新知識與已有知識作整合(甚至日常生活應用)

學校又要為令家長覺得小朋友成績幾好,將考試卷淺化,甚至將範圍縮窄,結果更令學生/家長以割裂式學習/溫習‧
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題