用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平心而論,現今小學生學習範圍太深
樓主: Radiomama
go

平心而論,現今小學生學習範圍太深   [複製鏈接]

看完你們的意見, 我覺得找到知音者.
可憐香港的小朋友所學的教材 /練習都存在港式中文.
有些作者能寫一手好文, 但用上許多形容詞, 對小學生來說理解有困難
有沒有人能提供些作家, 能用生動顯白的字眼表達? 可PM嗎?

ALAL  我仔中一有遍鐘曉陽的文好好,是講蛋腐花,棉花糖等賣小吃的,作者廣州人香港長大,我仔要背  發表於 12-8-2 20:04

"點評ALAL  我仔中一有遍鐘曉陽的文好好,是講蛋腐花,棉花糖等賣小吃的,作者廣州人香港長大,我仔要背"

我年輕時看過鐘曉陽的"停車暫借問", 文筆很好, 有張愛玲的味道.

其實深係咩意思? 用字深? 文意深? 定係用既寫作技巧深?

我現在教孩子中文遇到最大的問題是: 找不到合適的書/文章作教材.
英文童書種類多, 程度淺至深, 文好故事又有趣的多不勝數.
但中文童書, 特別是香港出的, 老實說, 大部份我真的看不下去......
之前在EK 請教各位介紹中文童書, 大多是介紹: 我自己會讀, 基礎漢字500
在我家中, "我自己會讀"遭受冷落, 孩子二歲至五歲都不願看它一眼.
基礎漢字500算是比較受歡迎, 但其實這本不可以算是故事書吧...
最後還是要找台灣童書和日本翻譯童書, 才能得到孩子的歡心, 引起他們學習中文的興趣.

Yanamami  同感. 搵唔到好既中文書.  發表於 12-8-5 11:49

回復 ALAL 的帖子

仔仔升小一時,到書城買了"數學~期末衝刺100分","小學奧數"及二年級口算法書數本. 本港喜歡"學林數學~應用題及解題思路"。

ALAL  謝謝,大陸D練習好深好多,你個明及肯造?  發表於 12-8-12 06:39
abc

同感, 所學的教材 /練習都存在港式中文

四隻貓 發表於 12-8-3 14:25
"點評ALAL  我仔中一有遍鐘曉陽的文好好,是講蛋腐花,棉花糖等賣小吃的,作者廣州人香港長大,我仔要背"

我年 ...

我個小時好喜歡我自己會讀窩,青田對上有D書都幾好,
三國有不同程度,不過女仔就不知中吳中 意.

唔係化  青田的也很不錯, 由淺入深  發表於 12-8-21 15:58

回復 四隻貓 的帖子

This publisher is good, their books can be found at Library or some bookstores

http://www.fireflybooks.com.tw/

四隻貓  Thank you!!!!  發表於 12-8-13 11:18

Radiomama 發表於 12-7-22 22:06
行書展忍唔住到補充練習書攤翻翻開,有必要教/學咁深嗎?尤其是中文科,嚇死我。

...

原本很同意你,

但係又真係好多小朋友被訓練得到, 可以做到很深的。 情況就如英文一樣, 有些小朋友可以去到好深。

如果唔做呢d訓練, 差異越來越大, 實驗証明, 光是閱讀真係唔得架。

其實,香港也有不少出色的兒童文學作家/著作。是否拜讀何紫、胡燕青、潘明珠、韋婭等著作呢?不但文筆好,故事內容也很有趣!本人也很喜愛木棉樹出版社的著作,大人小朋友都會手不釋卷呢!噢,還有基督教文藝出版社的出品,不妨試試!

見到各位的分享令我獲益良多,我也有感香港出版的書籍文筆唔太理想,各位有好書可推介嗎?

回復 karenlyk 的帖子

未知你的小朋友歲數?
如果上到高小, 五至六年級, 語文基礎不太差的話, 可以考慮看金庸比較淺的作品, 他的文筆非常流暢, 絕對沒有港式中文,

回復 torunpoland 的帖子

亞女今年7歲,升小二

我個朋友造補習,介紹黃春明-台灣作家

請問 金庸比較淺的作品  指哪些, 有冇好介紹.

醒目開學勳章

Gracemama 發表於 12-8-21 13:14

請問 金庸比較淺的作品  指哪些, 有冇好介紹.
仔仔p5 - p6時, 他的中文老師推薦他看笑傲江湖、連城訣 、雪山飛狐,另外有衛斯理小說系列 、阿濃作品系列及何紫作品系列

大家係咪講緊小學中文? 點解好似想越深越好呢? 其實圖書館也有好多好中文書, 不過要慢慢搵, 不一定要有名氣才是好文章

awah112 發表於 12-8-2 20:16
語法,語感有港式中文問題,寫文章唔通順,(好多記者中文文章唔通順),更唔識寫書面語. ...

香港的報章真的太多口語化, 文章唔通順, 又多錯字, 唉.........

咪就係囉,我都話越來越深啦! 小學五六年級就要讀金庸?真係想話,有時真係家長自己一手做成。
‹ 上一主題|下一主題