用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平心而論,現今小學生學習範圍太深
go

平心而論,現今小學生學習範圍太深   [複製鏈接]

行書展忍唔住到補充練習書攤翻翻開,有必要教/學咁深嗎?尤其是中文科,嚇死我。

Yanamami  中文深到好多DSE考生衰了中文科.  發表於 12-7-22 23:51
   25    0    1    0

回復 Radiomama 的帖子

好耐無睇,唔知深成點?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

基本上是現今小學的中英數都較我們當年的深很多, 反而中學的程度跟我當年相約.  

中文課文好長,閱讀理解一大段

不是所有科目如此.  中文確是深了, 以前中學課文都拿到小學去, 小三讀《愛蓮說》, 楊修死早幾年, 中一就睇佢點死 ; 不過, 數學越教越淺, 一些算術基本功都拿到奧數去了.

fw9166   妳講得超攪笑.  發表於 12-8-3 13:24
jaycee_mami  愛蓮說以前是F.1才學, 真是太深了  發表於 12-7-24 18:30

引用:不是所有科目如此.++中文確是深了,+以前中

原帖由 JustAParent 於 12-07-22 發表
不是所有科目如此.  中文確是深了, 以前中學課文都拿到小學去, 小三讀《愛蓮說》, 楊修死早幾年, 中一就睇 ...
小四有魯迅的差不多先生,以前是中四?中五?

MariaTsui  我是F1讀  發表於 12-7-25 21:19

引用:不是所有科目如此.++中文確是深了,+以前中

原帖由 JustAParent 於 12-07-22 發表
不是所有科目如此.  中文確是深了, 以前中學課文都拿到小學去, 小三讀《愛蓮說》, 楊修死早幾年, 中一就睇 ...
小四有魯迅的差不多先生,以前是中四?中五?

回覆:林嬌嬌 的帖子

差不多先生是胡適的作品。當年,好像是中一的課程。而楊修之死,就是中二的課程。

有同感。所以中文差嘅學生比比皆是。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

唔單止深而且長篇, 要小朋友係45分鐘內又閱讀又要理解, 跟本不用思考。 課程與考試範圍並不相符。 可憐家長都不知怎樣幫小朋友温習才好。有時我試過做街外的補充(巳經做深一年),但最後還是覺得不夠校內所出的程度深。 難道要我二年級做四年級的題目才可以 我不想成為怪獸媽媽, 有時看見小朋友的試卷, 心裡都很無奈 

ANNAFRIEND  再同意不過了.  發表於 12-7-24 21:05

所以中文卷d學生向閱讀理解失好多分

回覆:ANChan59 的帖子

我個仔讀Fudge當消遣,有名校是列入小二English reading, 仲要用來默書,

jaycee_mami  但英文易學過中文, 中文更難  發表於 12-7-24 18:44

引用:差不多先生是胡適的作品。當年,好像是中一

原帖由 torunpoland 於 12-07-23 發表
差不多先生是胡適的作品。當年,好像是中一的課程。而楊修之死,就是中二的課程。

...
现在楊修中一就要死!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:平心而論,現今小學生學習範圍太深

吾係喇,樣樣都深!我女今年升中,好肯定之前係升小三背乘數表,四年後到我個仔,小二已經教晒乘除(跟教科書教吾係學校深左)。之前個仔幼稚園k3小一適應,份數學書竟然整棒形圖(岩岩阿女小三定小四學完),中文格仔仲細過我個女本簿,俾我整個email去丙鑊金(平時吾係深,突然幾星期內會升呢咩)

中文o個種深仲要係冇辦法靠短期操練得返黎,所以都是盡早培養小朋友閱讀習慣為妙。

我覺得睇好多p1補充, 中文對依家自己個9月會上小學的小朋友程度肯定係深左, 主要是阿仔比較看英文書, 中文看得不多, 可能是他程度差. 是不是過深就唔知,

但現在小朋友見識多, 教深d佢地多明就得啦.

回復 JustAParent 的帖子

其實點解要把數學拆開到奧數呢?

我也有揭奧數的補充練習,其實同我地細個學的差不多。

閱讀理解真係好大篇,又深,亞女衰吾識d字,所以我放暑假開始要佢每日默5個詞語,而家巳有2百幾個生字,目的只係想方便佢睇書同做閱讀理解,因佢好鬼衰,吾知係咪怕我打擾佢睇書,有字吾識點都吾肯問我

升3年級啦!到時仲C佢學校之前1個月先默1-2次中文,而家我覺得咁樣吾惦,要急起直追....

Radiomama 發表於 12-7-23 09:59
回復 JustAParent 的帖子

其實點解要把數學拆開到奧數呢?

暫且不就小學逐年的數學課程評論, 將現在小學課程和以前的比較, 最明顯的分別, 是少了較深層次的算術思維, 建模和運用.  現在坊間奧數課程中典型的工程問題, 植樹問題, 追趕問題, 雞兔同籠等, 以前的小學生都會.  我無法得知教育局把這些教材刪去的原因, 估計他們可能認為, 在代數下, 這種問題皆可輕易解決.  然而, 從算術過渡到代數, 是完全不同的思維和數學模型的建立, 有些算術思維小學時沒經過,中學大學更不會回頭再看,  個人淺見, 在整個小學數學學習中, 所有的四則運算, 因數倍數, 各式各樣, 這是為高階的算術運用做準備.  小學以一系列高階算術運用來總結, 順理成章進入代數之門, 也符合數學的發展歷史.  把高階的算術問題從小學課程中刪去, 明顯是學習上的缺環, 當然, 教育局不認為如此.
‹ 上一主題|下一主題