用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 平心而論,現今小學生學習範圍太深
樓主: Radiomama
go

平心而論,現今小學生學習範圍太深  

中文實在太深,尤其是閱讀理解。當小兒升小一時,我看著他生平要做的第一份TSA閱讀理解時,口對仔仔說: 不用怕,媽媽跟你一起讀,慢慢做吧!  心卻想: 離曬譜!所謂的閱讀理解,根本就是"不能理解"。又長又細一大版字,夠竟???????
abc

maybo224 發表於 12-7-23 15:51
中文實在太深,尤其是閱讀理解。當小兒升小一時,我看著他生平要做的第一份TSA閱讀理解時,口對仔仔說: 不 ...
所以現在我勸孩子尚讀幼稚園的家長,不要只給孩子看英文書,要盡早多看中文書

PandaVV  同意. 中文很重要.  發表於 12-8-26 23:25
四隻貓    發表於 12-7-24 13:26

marcuscyrus 發表於 12-7-23 15:58
所以現在我勸孩子尚讀幼稚園的家長,不要只給孩子看英文書,要盡早多看中文書
...
對!現代家長大多在小學前,看重英文。因為是母語,所以看輕了中文的難度。小兒當年就是因為生在中文家庭,擔心他英文追不上,令加上他喜愛數學,所以一直尊註在英文及數學上。中文只按照幼稚園所教的來學習。點知升小一先發現,原來最深係中文,簡直不能連接幼稚園的中文課程。慘!只有惡補!!!
abc

有次我拿起一本4年級的重組句子, 排極都唔啱.  傻傻地咁深.

講左幾千次啦, 只要唔係IS, 就算英小科中文一樣深到死得人, 如果一般中文學校, 中文衰就連常識都跟手出事. 唔信就自己出去拎求其一間主流出版社中文閱讀理解睇下, 問你怕未!! 大人都未必100分啊!

PandaVV   不過我老公好似唔相信現在小一的中文會深, 我叫他自己去睇下.  發表於 12-8-26 23:28

至於數學,是就是早學了乘除數,但缺乏需要思考的題目,感覺是倒退了。學校課本與補充練習都是千篇—律。所以喜歡到大陸書城買補充練習給仔仔做,因為題目較有心思,選擇多,價錢更是不用說。
abc

這討論令我想起當年的中文課本,現代國語。
http://tungkoon.files.wordpress. ... rp_001_em.jpg?w=500

moboy    發表於 12-7-23 21:14

回復 maybo224 的帖子

直頭深到痴左線, 我個仔第一次測驗就7大版紙, 2篇閱讀理解, (其中一篇係詩),
根本就做唔晒!

marcuscyrus  小一阿?  發表於 12-7-24 01:08

仲有呀!寫字慢係死罪嚟! 咪以為識答又寫得快,實高分;仲要練成快得嚟,超端正先得,係"超" 端正!否則成一個個圈圈係咁送俾你!
abc

回復+JustAParent+的帖子 其實點解要把數

原帖由 Radiomama 於 12-07-23 發表
回復 JustAParent 的帖子

其實點解要把數學拆開到奧數呢?
叫做“奥數“之後,大把家長中埋去交學費,以為係d乜勁野!

danielboy  我都覺得好好笑架,不過或者人地錢多呢!  發表於 12-7-25 19:05

我都聽聞過小學老師對字體要求很高,差一點點就扣分

我女好彩, 老師只要求中文字正確, 不用 "太" 端正.

數內容倒退, 因為填鴨食滯了.

寫斜扣分,寫長咗扣分,寫短咗扣分,最犀利是試過我和老公睇完都唔知點解要扣分! 要問番阿仔轉頭: 老師話你錯咗乜野呀?

Dearivy    發表於 12-8-6 03:09
abc

中文深左好多, 英文又深左, 但普遍學生中英文水平又是否有提高呢?
如果沒有, 得個深字又有咩用呢?

SEricsson  我都係咁諗, 深左, 但又唔係好左! 學咁深做咩?  發表於 12-8-3 13:11
sukyyan  唉! 老人家話, 未學行先學走, 行步路都東歪西扯, 做人做事就輕浮急躁, 起步走便橫衝直撞頭破血流  發表於 12-7-26 21:01

回復 四隻貓 的帖子

講得好!

醒目開學勳章 王國長老

presents 發表於 12-7-23 13:03
如果大家上去深圳書城, 你會發覺大陸d 中文, 數學習作仲深到嚇死人

用左大陸中文閱讀理解好耐喇, 唔係佢深, 係香港好多都太淺...........
尢其我女學校, 校本用好多大陸文章, 閱讀理解都係, 睇完成篇問意境果d呢............香港作業真係唔夠用
不過讚成, 一對比之下, 香港學生用成語/典故程度, 真係同大陸差好遠

SEricsson  大陸早期只學中文, 但香港人又中又英, 不能作比較! 可能又中又英, 所以無樣掂!  發表於 12-8-3 13:13
yiyiyima  看多內地的教材練習,確實比香港深幾許。所以內地家長整天在那叫駡。  發表於 12-7-26 09:57

中文係深左好多,但以前有自然、健教等補返數,而電視劇的對白、電台的節目用語、中文歌詞等又比較有質數,故以前的人中文容易好啲。

如果老師要求埋寫字靚, 仲頭痛...