用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 旺角勞工子弟好唔好?
go

旺角勞工子弟好唔好? [複製鏈接]

校風如何?
   0    0    0    0
法蘭西盲公竹

回復 盲公竹 的帖子

討論區好像沒甚麽壞消息, 可能新移民較多, 但亞囡學校評是B3 (沒有解釋)

Thank you for the reply!
法蘭西盲公竹

我有朋友個仔讀緊, 校風好嚴, 佢話唔錯, 有分英文班, 學生唔準出外食午餐, 家長可以從網上睇到學生既返學, 放學時間!

盲公竹 發表於 12-7-22 15:25
校風如何?

讀書唔得, 但想校風好, 呢間真係首選。

我親戚讀緊, 程度較淺, 功課輕鬆, 最好係學生及家長背景唔差, 校風純樸。

chumamma 發表於 12-7-26 10:16
讀書唔得, 但想校風好, 呢間真係首選。

我親戚讀緊, 程度較淺, 功課輕鬆, 最好係學生及家長背景唔差, 校 ...

謝回覆~
我阿仔是B3,我真係有考慮勞工子弟。
勞工子弟是B3嗎? 但我見到BK家長話係2A,加上會考成績都OK喎。

我仔仔是Kowloon City School Band 3 Student, 今年跨區在葵青網派了此校(14選),this school is Band 2B School, Good Studying but less activities. 但最後無選他, 因為屋企隔離間Band2B(首選)叩門成功. if you son is Band3. this school is OK! Teachers are very nice when we go to registrate. School is big, whole floor is Canteen for lunch. Students are 樸素。   

感激各位回覆。如有任何對法國或法文有關嘅嘢就問我啦,我住在法國南部。

法蘭西盲公竹

家之達人  駐法蘭西特派專員...貓仕(thankyou)  發表於 12-7-26 22:59
法蘭西盲公竹

唔好意思,我識有個家長,佢話阿仔唔肯返學,話學校有人要佢入"會",又話同學唔係上堂,咩唔好的事都會在校內做,家長問學校,學校話要觀察下,但無幫到阿仔,講到好恐怖咁,但又有人(你們)話好....真係唔知邊樣真?????

Mymaggie 發表於 12-7-26 23:43
唔好意思,我識有個家長,佢話阿仔唔肯返學,話學校有人要佢入"會",又話同學唔係上堂,咩唔好的事都會在校 ...

真係好難講, 可能個別事件。

我親戚個仔讀得好好, facebook 上個仔成日都攞獎, 我叫佢同亞仔轉校, 但佢話佢仔鐘意學校, 讀得好好, 好有自信, 轉出來可能會很差。

佢仔個朋友都係讀呢間, 係 facebook 上都係講得好鐘意間學校, 所以我以為係好嘢。

我都唔知係好定唔好, 全部都係係facebook 睇到及親戚講好。

不如樓主自己去體會吧。

盲公竹  Merci!  Thank you in french.  發表於 12-7-27 02:59

Wa!!!!! OMG! So scary.
法蘭西盲公竹
‹ 上一主題|下一主題