用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留k2?幫忙給意見
樓主: octbrenda
go

留k2?幫忙給意見 [複製鏈接]

醒目開學勳章

jerry117 發表於 12-7-25 01:05
I agree to repeat K2, my son has the same case Nov. but I decided to repeat K2 in different Kinderga ...

jerry117,

你仔仔是抽到好學校還是考到好的直資/私校?
我諗只是考直資/私校做大仔才有著數,
若是抽, 做大仔細仔是無關係呀

st paul co-ed

回復 jerry117 的帖子

if go for lucky draw and don't get in, can knock door also easier.

回復 BethMarc 的帖子

最後你9月b有無做大b?

以我嘅經驗係
背景
12 月超細女,直資報約十間,剛剛2012 /13 年度即九月升小一,讀話動教學幼稚園,小女文靜
結果:叩門津校得一間,二線學校
           但一缐私校收左及一間一線尾直資收左(不過要等到上過月,july) 先收
我曾幾何時同你一樣諗repeat k1 ,k2 even 我任何offer 同派位差到想死
我考慮嘅係我個女從k1 開始都知道自己要升班,所以每一年學期完我都參考老師意見,結果話呀女唔適合repeat ,其實repeat 真係要好小心處理,心理好大影響

susuwai  Agree  發表於 12-8-2 00:28

醒目開學勳章

qoo_pooh 發表於 12-7-23 09:27
唔明~~
一個小一,一個小二同一個小三, 一個小一,
大人辛苦情度應該分別不大喎
我個人覺得,如果升到高年班,即一個小五一個小六,兩個同年要考呈分試,
可能父母的心理壓力會比較大。

這想法對嗎?有冇過來人分享下
‹ 上一主題|下一主題