用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 留k2?幫忙給意見
樓主: octbrenda
go

留k2?幫忙給意見 [複製鏈接]

我大仔係11月細仔, 2仔係10月細仔, 大仔派得好差, 靠叩門去一間心儀小學.

我唔主張REPEAT去做大仔, 如果小朋友能力OK, 唔需要嘥一年去做大仔, 做左大仔唔代表會抽到好學校, 最多叩門有D著數, 如果個仔勁, 細仔一樣可以叩門成功,

回復 ching1124 的帖子

ching1124
依排有好多家長放位呀.don't give up,相信你心儀既學校會收女女既..加油

讀書不旦只面對考小一,跟隨還有升中及考大學,若不是踉不上,我認為沒有必要!

細老咁樣很不值得.

回覆:留k2?幫忙給意見

但我想讀多一年k2,不就是開心多一年?對他來說不是更好嗎?

回復 octbrenda 的帖子

我的看法:
我覺得校長不是笨的。當哥哥考插班時,學校是會問哥哥有沒有弟妹等,並計算一翻,以免收一個變成責任性收兩個。
還是不要犧牲弟弟的一年時間較好。

引用:回復+octbrenda+的帖子 我的看法:我覺得

原帖由 happycj 於 12-07-23 發表
回復 octbrenda 的帖子

我的看法:
我會覺得,
如校長認為哥哥是有質數,家長又願意投資的話,校長會想收埋細佬,因quality assurance,better than 大抽奨,唔知收D 嘜 學生

細佬好可憐,無端端要讀多年k2, 其他同學個個升班,自己就要留班,對佢自尊好大打擊。
既然哥哥間學校不太理想,倒不如博多一次,要細佬參加統一派位,到時派得唔好先叩門。
但係,由現在開始,好好裝備佢地,為出年叩門,插班作好準備。

SY_Joanne    發表於 12-7-25 13:18

我都贊成男仔做大仔
Me have the same problem, but my son is Sep 2009!

回覆:留k2?幫忙給意見

如果留k2,我一定會轉幼稚園,從新認識新同學,我兒子為人隨和,喜歡新朋友,我想是佷易適應的。

我會大仔讀小一,之後試插其他學校小一,唔得就插小二or 揾間好d repeat 小—。就算就造唔到弟,哥的基石相信總比你認為差的小學好一點。

弟照讀K3(因學野比K2深),不參加自行(反正不喜歡哥的差小學),弟照揾直資私小作backup 用。

如哥成功轉校,弟repeat K3並自行入哥的小學
如哥不成功轉校,弟可入直資私小&參加大抽獎

其實你點做都會有一方受到不公平的對待,我仍為只需著眼雙個小朋友的最大得益就是對大家(包括父母)最公平。

引用:我會大仔讀小一,之後試插其他學校小一,唔

原帖由 仔仔錫錫你 於 12-07-24 發表
我會大仔讀小一,之後試插其他學校小一,唔得就插小二or 揾間好d repeat 小—。就算就造唔到弟,哥的基石相 ...
呢個提議都唔錯!坦白講,如果我係細佬,知道自己因為咁樣而要留班,長大後或會好憎阿媽!
不過女子比較記仇,男仔好d卦

醒目開學勳章

qoo_pooh 發表於 12-7-23 11:35
我覺得插班睇成績,
亞妹在那裡讀可能有少少幫助,
但亞妹都未在心儀學校開學, 你就要試插班,

我知插班要睇成績,希望家姐可以在小一考好D成績,再希望妹妹可以派到心儀學校,
咁家姐小二插班機會應該比其他人大D啦!

醒目開學勳章

car817ho 發表於 12-7-23 12:31
回復 ching1124 的帖子

ching1124

thank you!!

大仔優勢去到二,三年級就没有了,要睇本身讀書的努力及天份。
哥哥小一成績會点又未知,要弟弟去就留班,可能浪費了時間,弟弟可能大抽獎可派心儀的小學也未定,太多未知因數。

醒目開學勳章

數雖然係咁計,但千算萬算,我認為都係不變應萬變好,話唔定你大仔而家入到間學校之後讀落會令你改觀呢?  

留多一年未必係好事...我見過一個例子因為係細仔考小不理想, 結果舊年重讀多次,最後第二年的表現比之前更唔理想。

Quote:octbrenda+發表於+12-7-22+14:32+哥

原帖由 qoo_pooh 於 12-07-23 發表
你2個仔仔的年級和情況同我一模一樣~~

我諗你要考慮
其實樓主有冇想過如果留一年,即系弟弟要參加14-15年度大抽獎.但系14-15年度大抽獎的競爭應該重大過13-14年度?因為出生比率由2006年開始增長得好多.越來越難抽倒心儀學校,所以最好考慮清楚.

回覆:octbrenda 的帖子

I agree to repeat K2, my son has the same case Nov. but I decided to repeat K2 in different Kindergarten and this year got in the top school.

‹ 上一主題|下一主題