用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仲返唔返工好?
go

[聽/語障] 仲返唔返工好? [複製鏈接]

朋友有兩個小孩子,一年前細仔被評言語遲緩了一年半,經媽媽努力投放較多時間後,最近老師評估說孩子比實際年齡遲緩了七至八個月,她尚有一名讀初小的大女兒,因經濟理由,她想出來工作,但又怕孩子的情況會退後,如果你是孩子的媽媽,會待多一年,即孩子六歲才出來工作嗎?因校長說過了六歲,孩子的進步會較慢。
   0    0    0    0

如果我是孩子的媽媽,我會待多一年,即孩子六歲才出來工作,因為時間過去就沒有得回來了!

回復 sally722 的帖子

我朋友四張有二,她是怕等多一年年紀太大無人請。

小冬 的帖子

你覺得42歲揾工同43歲揾工有什麼分別?小朋友腦部在6歲前是黃金時間是不爭的事實,現在小朋友有明顯的進步,我覺得媽媽可以的話就保持現況。

小孩子在六歲之前都比較肯跟大人去學習,在六歲之後有自己的脾氣及自主權,比較難去改,我都寧願用少吃少穿少,唔返工,去跟著!

我也因小朋友而放棄自己事業,希望用幾年時間(6歲前)可以幫到小朋友去追返同齡小朋友的能力,雖然到現在還在努力中,但我可以自問良心,我已盡了我所有能力去幫佢.免得日後我會自責.

回覆:仲返唔返工好?

我都係為左阿仔轉左半職(無晒升職機會),但覺得係值得

如果仔女有咁的問題,我覺得就算羅綜援都要陪佢度過難得的黃金期,父母真的有責任

回復 迷你大人 的帖子

謝謝大家的意見。

回覆:仲返唔返工好

如果我可以做全職媽媽既話,我一定吾會番工,因為上到小學,要讀既野實在太多,我都好恨自己吾能夠全職湊佢,因為會miss左好多可以提升佢言語能力既機會。

我為左個仔QUIT左份工,都應該唔會出黎做返野,因個仔呢段時間真係最需要母親在身邊照顧,任何人都不能代替媽媽照顧子女,因媽媽係最知個小朋友需要D乜,我諗最好都係等個小朋友上左小學先諗返工喇!

我都好想,但係老公唔比,話我唔做野係會影響一家人嘅生活,會令佢好大壓力,我一講佢就發脾氣鬧我,我真係好想佢明白我唔想錯過6歲前呢個黃金期,我地得一個仔,佢嘅將來才係最重要

挑哈多,其實我係一直我老公叫我唔好做野自己揍返,所以我老公一定唔會好似你老公咁講,反而係我話一直想返工,KEEP住生活質素,但其實你老公係咪愛自己多D呢?我地寧願賣車賣樓都要自己揍返,寧願洗少D,去少D旅行,如果生左個BB,而唔佢,就係咁話怕自己生活質素降低,我覺得咁樣真係唔生好過生,唔好怪我咁老實,其實做一個負責任的父母,盡量都應該自己TAKE CARE返,而且我地生的仲要係有DD障礙呢?我地係咪應該更需要去盡自己努力去照顧佢?不竟,錢無左可以搵過,但時間過左,你想補救都補救唔到.

回復 迷你大人 的帖子

超贊成你講0既!!

佢話層樓唔賣得,要留番比個囝

‹ 上一主題|下一主題