用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 urgent 自資學位定副學士,唔知點揀
go

urgent 自資學位定副學士,唔知點揀

urgent ,考獲大學門檻,但又唔係好高,入大學機會危危乎。報咗恒生管理學院and東華學院既自資學位和HKU Space副學士,三個都有offer,真係唔知點揀。
希望讀完HKU Space可以駁返上八大,但又怕駁唔到,損失咗自資學位既機會。
又諗還是駁唔到八大的話,到時先再駁自資或海外學位。還是乾脆現在就揀自資學位好呢?
請問有冇老師或過來人可以俾意見呢?

回覆:TPMummy 的帖子

1. 恒商
2  副學士(space)
3. 東華

lovelyec  我會咁排.  發表於 12-7-22 12:15

引用:1.+恒商 2++副學士(space) 3.+東華 +

原帖由 jclee 於 12-07-22 發表
1. 恒商
2  副學士(space)
3. 東華
但如果有信心副學士可以駁返上八大呢,咁博唔博得過呢?作壞打算,駁唔返既話,到時先再銜接自資學位。想請教意見。

回復 TPMummy 的帖子

可以,最緊要所讀課程有興趣, 有信心!

回復 jclee 的帖子

If you prefer professional path (say, accountant or company secretary), why not try the BBA programs of Caritas?

http://www.cihe.edu.hk/eng/study/prog_BBA.html

讀完恆商 degree 再去外國讀 master,外國大學是否承認這個degree?
以我所知HKU, CityU, PolyU, CU 的Asso 英國一些排名20-30/120名大學也
承認,可接 Year 2 or 3。