用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 請教LHT媽媽
go

請教LHT媽媽 [複製鏈接]

我對LHT都很有興趣,想請教各位媽媽的小朋友有何優勝之處可以成功?是否英文普通話要好?或有其他cert?

0    0    0    0

hiriscillay
其實lht一直是我的首選,在lht面試前我們加強認字和英語對話,記得當日也相當疲累,因為數間學校在同一日面試,我覺得lht比起其他學校面試相對輕鬆,主要考小朋友認字,沒有英語會話,跟住老師會與家長面談,你了解多些學校歷史便可。

PriscillaY 發表於 12-7-21 18:32
我對LHT都很有興趣,想請教各位媽媽的小朋友有何優勝之處可以成功?是否英文普通話要好?或有其他cert?

...

其實我都唔知我的個案有沒有參考價值,因當天小朋友及我先生都病了又遲到,完全唔在狀態。我唔太知道我小朋友考d乜,小朋友是主任in的,小朋友in完有見家長。佢有提過我小朋友學得很全面下,跟著他問左我點解會選這校問題,最後我等佢問晒後我直接問佢我小朋友有無機會,因當然我小朋友見父母在,非常放鬆,走來走去又學爸爸雙手托臉放在檯上(他爸爸病了,強打精神應付面試),整個面試我覺得好失敗所以無信心,所以索性直接問。主任都很直接回答我in得麻麻,但佢話佢中英文識字都好強,只是常識差d,但應該很快追上來。我問係乜野常識,佢話如搭地鐵由將軍澳去太古邊個站轉車,這個是日常生活常識,但我小朋友唔識答。但最後都很幸運在第一輪便收了小朋友,我想基本學術中文、英文要好吧,好似都有考普通話!希望有幫到你的地方

其實K2小朋友個個差不多,所以家長面試的表現都很重要,因為學校將來都會要求家長幫小朋友溫習和做功課。保良局幼稚園有分加。如果大家表現差不多便有著數。

xueyun 發表於 12-7-25 18:17
其實K2小朋友個個差不多,所以家長面試的表現都很重要,因為學校將來都會要求家長幫小朋友溫習和做功課。保 ...
其實都有分別的,我小朋友的同學仔都有中文及英文認字不強的,平時評估測試時是裝其他小朋友答案的。就算現在己K3,最近叩門時學校考他的英文及中文時,他有好多都不識,考完出來有哭過!
‹ 上一主題|下一主題