用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 頭痛媽媽
go

頭痛媽媽

我個女2013年便升中一, (現讀培德小學, 五年級下學期成績全級考27, 全班考11, 全級學生約50人) 成績相信屬BAND 2 中:cry:, 唔知選南區邊間中學較好? 聖心當然好想入啦, 但應該唔收佢:tongue:,聖公會呂明才唔知有無機會呢??? 其次只有培德, 真光, 陳白沙, 聖伯多祿或浸信會呂明才, 其實邊間校風及成績好D呢? 請各位幫忙回覆及建議吓? 非常感激

補充五年級下學期成績如下:

中文:B-
英文:C
數學:C
常識:B+

聖公會呂明才是BAND2頭,如果你是BAND 2 中,最好揀這間,他是英中,但你要提升英文和數學的成積才有機會...培德也是BAND2頭,但是中中,真光是BAND2尾, 陳白沙,是BAND2尾,浸信會呂明才BAND2中,聖伯多祿是BAND2中,
其實只要在下二次考好D都應該可以,但是聖心就無咪可能,因為他是BAND1頭,加油吧

一定要英文和數學好D,唔係的話可能只可以揀BAND2中or尾

Hi wi002728,
先謝謝您回覆,其實當亞女出上述第一次成績已立即找私人補習英、數科!希望她進步啦:loveliness:
我想問問培德定真光校風好D呢?
培德入回直屬中學是否有優先權D?
謝謝建議

培德好D,校風一直比人感覺好純樸,在坊眾心目中,是一所校風嚴謹的好學校,培德入回直屬中有優先權,嘉諾撒培德書院經扣除重讀生及自行分配學位後,在中學統一派位階段,聯繫中學可為其聯繫小學保留最多餘額25%的學位。

因為近年聽到很多傳聞話培德校風已不及當年,一開始便不太想考慮,但近期再三收集南區校網資料,培德原來相比真光較佳,便再認真考慮,如暫時按以上第一次呈分試分數加埋是聯繫小學,入培德機會大嗎?
另再想問問南區不超過20間中學,在統一派位時不填足30間可以嗎?會否被派去沒有填的中學呢?謝謝建議

生媽媽  其實冇可能填到30間,我都係填咗10.  發表於 12-7-25 13:57

如暫時按以上第一次呈分試分數加埋是聯繫小學,入培德可能不太大,南區不超過20間中學,在統一派位時可以不填足30間,如果你到最後一個志願都冇入到,電腦便會把你派到仲有學位的中學(會被派去沒有填的中學)

係咪到六年級的呈分試中、英、數、常要有B同加埋聯繫小學才有機會入培德或聖公會呂明才呢?如計算南區中學排名,是否最好是1.聖心、2.聖公會呂明才、3.培德、4.浸信會呂明才、5.聖伯多祿、6.真光、7.陳白沙呢?

嗯,六年級的呈分試中、英、數、常要有B同加埋聯繫小學才有機會入培德或聖公會呂明才,你最好第2次呈分試中考好D,因為第二次呈分試鎮就開始自行派位,你要給中學看第1次和第2次的成績表,而第3次呈分試是用來統一派位的,如計算南區中學排名,最好是1.聖心、2.聖公會呂明才、3.培德、4.聖伯多祿、5.浸信會呂明才、6.陳白沙、7.真光,
你個女的操行是什麼?
培德收生準則:
1. 操行等第為B級或以上;2. 學業成績40%;3. 學業以外30%;4. 面試的表現 30%。 (上幾次系,唔知今次系唔系)
聖心收生準則:
嘉諾撒聖心書院接收中一自行分配申請,自行分配學位收生準則為只供嘉諾撒聖心小學同學申請:學業成績30%、英語能力30%、時事常識20%、創造力15%、聯課活動5%。(上幾次系,唔知今次系唔系)
聖公會呂明才: (上幾次系,唔知今次系唔系)
取錄準則及其比重:

a) 學業成績及由教育局提供的學生成績次第(60%)

b) 面試表現(20%)

c) 課外活動及服務表現(20%)

聖伯多祿: (上幾次系,唔知今次系唔系)
自行分配學位收生準則為學業30%;品行20%;課外活動表現10%;小學評語15%;與該校聯繫10%;面試表現15%。

生媽媽  認同  發表於 12-7-25 13:58

謝謝您的詳盡回復
我女今次操行:B,同埋佢本身係合唱團今年比賽在成績表上取得2個小功。
我想問以上提及的取錄準則,面試表現佔20-30%(當然須視乎每個學校),
意思是要去心意果間中學面試后看回表現計出來的分數嗎?但應該只有2間
自行去面試的機會喎!唔係太明白,請幫忙指點

回復 P.Six 的帖子

嘉諾撒聖心書院校外生不是人人可以取的報名表格的.
教練先向學校推薦有特殊功能的學生,
的報名表由有教練取,然後給有特殊功能的人去审請,

Hi 20091,
謝謝您通知, 請問呂明才是否可自行取面試表格?

呂明才是可以自行取面試表格

謝謝各位回覆

我都同意揀培德, 因佢係band 2 頭, 唔太差, 你keep埋個操行分, 如果操行好d, 叩佢門入番相信機會又大d

Hi 各位,

因我女兒有在補習社補開習, 果度同樣分別有培德同真光的中學生補, 補習社導師給我評價如下:

培德: 學生學習態度一般, 試題題目較淺.
真光: 學生學習態度尚算良好, 試題題目較深.

但中學排名又話培德前過真光!! 令我有點疑惑:

另我有個朋友同事個仔今年剛升中一, 佢間小學有聯繫中學 (聖伯多祿), 佢個仔是在班中考第一, 全級考70幾, 佢第一志願選聯繫中學, 第二志願選陳白沙, 第三志願選余振強, 最終派了入余振強!! (佢有試過面試陳白沙), 但唔收.
考第一都派到余振強, 以我個女的成績都唔知點柬!!:cry:

回覆:P.Six 的帖子

派位講彩數多D