用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 St Paul Co-ed Achieves Good Result in HKDSE Exam
樓主: hui916
go

St Paul Co-ed Achieves Good Result in HKDSE Exam   [複製鏈接]

咁上海同香港都可以話高昆是我們培育出來的

talent2000  Ha ha........  發表於 12-7-22 19:10

One-Mama 發表於 12-7-22 14:38
很多官中. 津中的學生成績非常出色, 可惜每年不部份學位不是被某些該區官小/直屬/聯繫生佔據嗎?  為求派/跟 ...

我相信自己的討論不是針對直資學校的學生,因為大部份學生在那間學校讀書也不是他們自己決定的,我也沒說過直資學校的學生有問題,我的發表只是針對學校的理念及家長的想法,而我發表意見也是因為最近看過某些報章訪問直資名校校長(不知是這些校長找記者,還是記者找他們)解釋為何今年的文憑試他們的學校沒有狀元,但整體的成績還是很滿意,數出多少個5**,然後報導出來的編幅比訪問狀元的編幅更多,這也可能是報章覺得這比狀元新聞更有新聞價值,但我個人不認同他們的說法。

為甚麽這些直資名校校長不能說因為今年是第一年文憑試,沒有往績參考,老師和學生都需要時間適應,而這也不代表往後他們不會出產更多的狀元。原因很簡單,他們擔心影響將來的收生情況,映響收入來源及家長的網路關係,因為直資學校不單只為了吸立尖子,還為了吸立有良好家庭背景的學生,增強學校的家長網路,從而增加名氣,最終令學校賺更多錢,簡單一句,辦學如辦公司般profit-oriented

沒錯,直資學校是另類的選擇,不過,不是每一個家庭的子女都有同等機會入讀的選擇,我相信因某些關係而能夠安排他們的子女入讀直資名校的家長最清楚。   

Shootastar  I wonder if DSS could make profits as you suggested.  發表於 12-7-22 23:21
ABC-DAD  我D有想法唔攪唔清楚會POST出來問大家,唔知會唔會話我煩。  發表於 12-7-22 19:40
ABC-DAD  大家講左咁多權威嘅發言,我覺得你地清楚過我做家長嘅好多喎﹗多謝指教。  發表於 12-7-22 19:32

回復 DRYW 的帖子

這要問部份直資學校點解有那麽多錢投資買基金,股票,有多少富豪捐錢給學校。

Shootastar  I think that is reserve, not profit.  發表於 12-7-23 11:24

重複左..............................................................................

大學受政府資助,又收學費,又有富豪捐錢,D學生有人攞Grand Load 去投資,畢業後買唔到樓又話係政府嘅問題,咁好唔好閣下俾D權威嘅意見。

點解要話到直資學校係收生時,要報讀嘅學生家長做一份詳細嘅資產報表一樣。我幫兒子報了幾間直資中學,NONE OF THEM 要求家長填寫家庭收入。如果有學生心儀直資名校,而又被録取的話,讀不讀,主動權在學生手中。那為什麼反而變成學校建了門檻,阻止某些學生入讀呢?

ANChan59  酸葡萄  發表於 12-9-2 13:00
One-Mama  相信只有報讀過/正就讀的學生家長最清楚, 在申請過程, 連家長職業. 職位及家庭收入都唔需要申報.  發表於 12-7-23 12:01
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 ABC-DAD 的帖子

對不起,我發表的意見只是個人的意見,不是甚麽權威意見。其實本人是十分支持全民免費教育的,認為讀大學也應該是免費的。這對於中產家庭來說,交了的稅部份可變成自己子女能享受的福利,而貧苦的學生也能得益,可以接受到同樣的教育,將來又一起回饋社會,令社會更繁榮之餘,貧富差別的問題也應改可以改善。當然,香港現時的教育制度問題,責任在誰就不用多說。

學生拿Grant Loan 去投資,要問政府點監控用途。資助的錢可以直接由政府交給大學用於學費。當然,如果讀大學是免費的話,就應該沒有這個問題。

至於買樓問題,也不只是畢業大學生面對的問題,很多人都面對這問題。其實,香港的樓價問題,我也認為是政府的責任較大,這不是土地供應的問題,因為我不想信大部份香港人都需要住新樓,而是當你每次看到賣地的成交價,然後看看現時大學畢業生的人工,甚至是中產家庭的收入,你便知是甚麽問題。

ABC-DAD  打漏左滿足嘅足字。  發表於 12-7-23 11:23
ABC-DAD  我一點愚見,覺得大學辦得好不如小學、中學辦得好。萬丈高樓從地起。幼唔幼,以及人之幼。福利問題我唔講啦。環保應教人見好就收。唔貪就易滿  發表於 12-7-23 11:22
ABC-DAD  你講得幾近傍。問題人人都明,好似一字咁淺,一眼都睇唔明就睇多眼。我覺得君子自強不息,唔好吓吓指意人。  發表於 12-7-23 01:58

Snakemama 發表於 12-7-23 01:01
點解要話到直資學校係收生時,要報讀嘅學生家長做一份詳細嘅資產報表一樣。我幫兒子報了幾間直資中學,NONE ...

但需要填住址,父母的職業,是嗎?其實提供電郵地址,父母姓名,聯絡電話便可。

One-Mama  欲加之罪, 何患無辭.  發表於 12-7-23 17:24
asinai  父母職業5駛填, 地址填來寄 result 俾你都要掛!  可你自行報官津學校, 甚至乎報坊間的courses 都要填啊!  發表於 12-7-23 14:41
One-Mama  又係靠估的猜疑!  發表於 12-7-23 12:04
ABC-DAD  小學生手冊都要啦。職業好似唔使填。地址唔填?小學都會用回郵地址信封通知家長啦﹗  發表於 12-7-23 02:48

簽名被屏蔽

DRYW 發表於 12-7-23 02:01
但需要填住址,父母的職業,是嗎?其實提供電郵地址,父母姓名,聯絡電話便可。 ...
我果真得到預期的答案。
我強列建議以後所有的中學在自行收生階段(直資在所有收生階段),所有申請過程,均用一個申請號碼進行,不用呈上小學資料:成績表、課外活動、奬項,也不設面試。因以上資料,均可能涉及學生的家庭背景,產生不公平。
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回覆:Snakemama 的帖子

地址也不該填,用電郵及郵箱即可。另外,不應提供相片。最後,提供一個抽獎機給各直資校,讓它們自行抽獎。

咁咪可以境外尖子都收埋,好喎,香港咁難揾食。如果網上上課咪可以改善埋賺大錢嘅問題?我玩下啫,無相大雅嗰可。
With a sense of Humor, Make friends every where.  
希望我無串錯字。

每个家长似乎都对自己孩子入读的学校报喜不报忧。 事实上,不论小学还是中学, 我觉得作为家长很难了解学校运作的真实情况。有时候他们对家长说的是一回事,实际上是另一回事。

但“直资学校”确实是这制度下的怪异产物。  

It appears that the discussion departs from the theme of the thread.

One-Mama  Yes, far far away...  but there're ppl stick to "discuss" on DSS/project extreme Rich vs Poor issue...  發表於 12-7-23 12:27

請關心一下心之書嘅報導   關心下佢地

相信填過升中申請表格的都應該知道,
相較於DGS,St.Paul's Convent,
SPCC要求家長的資料其實是非常少的,甚至沒有職業一欄.

B.B.Mother 的帖子

算啦!看到以上一些回答,原來都是覺得直資收生不公平(當然明顯他們子女大都並未被選入)才這樣攻擊直資,吹虛資助和官立。説到什麽“公平“,難道第一名子女、宗教、父母兄姊同校、住屋地區等等又是公平指標?再講直資就是要自己揀一些適合自己理念的同學、家長,使到未來學校有好發展,這些所謂“不公平“,其實真是!!!!唉!

DRYW  我想信大部份家長為了子女,除了派位外,都會有申請直資作多手準備(雖然未必認同直資學校的理念),就算升中無,升小都會有這經驗的,你又怎知人家子女沒有直資學校收呢?   發表於 12-7-24 02:45

d人成日話spcc(直資)等係貴族, 我仔舊小學(屋村津小)今年又有3個入左......點睇都應該唔係大富大貴之人呀? spcc申請時係冇須要填寫家長資料嫁!!!!
冇錯, spcc等係揀top學生入, 但QC不是嗎? 只係多少問題, 被抽入去的有幾多係因學校教學而由差變好成績? 汰弱留強每間學校都會吧...........
我仔同學係QC讀S4, 佢話已經冇教書, 只操卷, 佢上年已報外邊d補習天王了..........成績跟本絕大部來自學生本人(當然, 名校出卷機會又大d既), 普通學校只要學生肯努力, 實有機會有好成績.....只可以講spcc比學生多d生活體現姐....

PS : 可能我要求高, 我學得spcc今次成績麻麻地, 講整體成績, 唔係計有幾多狀元........

One-Mama  未必too demanding, 可能係客觀+謙遜既表現吧! LIKE!  發表於 12-7-23 17:39
ABC-DAD  串"錯"字  發表於 12-7-23 14:36
ABC-DAD  SAY個HI, 前輩,會唔會有自己考IGCSE,係NON-JUPAS 出左線呢。(好驚串左字)  發表於 12-7-23 14:34
Shootastar  You are too demanding Mom.  發表於 12-7-23 14:03

回覆:St Paul Co-ed Achieves Good Result in HKDSE Exam

樓主on list 既其中一位係我朋友的孩子,來自普通家庭,並非非富則貴,但孩子天資聰敏,但無特異功能,當年中一係考入去的,並非大家講的不公平

Shootastar 發表於 12-7-23 11:27
It appears that the discussion departs from the theme of the thread.

sorry囉,day one post 係小一選校我真係唔知尼篇嘢嗰theme係乜才多咀答嗲,後來唔知被迫or自願搬返尼度! 看到有人話乜嘢井底蛙呀,天真呀。As a DBS old boy 和送子女入國際學校,只想講講自己既立場。真正既中產和有錢人早就送左D仔女去外國寄宿學校和國際學校啦,點會入尼D學校呀!唔好咁井底蛙啦,係茘枝角和大角咀買樓就以為自己住豪宅,大圍就當左香港市中心!

其實香港只應有官津和私校兩種,私校冇攞納税人錢,話知你扮貴族又好,扮國際校又好,但不可以報讀資助大學學位。家長選私校就要預要入私立大學或自費出國。

直資是怪物,又拿政府錢,又拿家長錢。當初DBS轉直資,校友會也有很強烈的聲音!某些辦學教會應反醒Day one決定辦學的使命是什麽?可否保留原來的理念,保留原有名校,另外辦一間私校,你收人debenture又好,有錢人捐款又好,我諗收乜學生都冇乜人有意見,好似哈羅咁!

DRYW  Sorry, 應改是第2及第3段的意見。  發表於 12-7-24 02:06
DRYW  個人同意你第1及第2段的意見。  發表於 12-7-24 01:56
DRYW  個人同意你第1及第2段的意見。  發表於 12-7-24 01:55
‹ 上一主題|下一主題