用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大坑真光中學交流區
樓主: kathy_0246
go

大坑真光中學交流區

小女翻了一個星期學都OK,我問佢上堂全英文你明唔明?她說:『都明的。』而昨天美術堂她說老師無有做到任何野,只是聽佢講嘢。我問佢:用英文講美術課?佢話:『係!』『你明嗎?』佢話:『都明明地啦!』,我估佢收得8成倒啦!
我記起我以前都係讀英文學校,但上家政和美術堂多數講翻廣東話,notes就用英文,但現在所有科目,除了中文、中史其他都用英文上堂,真係要時間去習慣下!
現在來來去去,都係得我地兩個傾,其他(大坑)真光之友都請歡迎分享一下呀!教下D師妹啦!例如:有咪Trips上堂更留心和適應呢?你知啦全英文,真係好容易會發夢喎!

係呀! 有無多些人可以分享一下? 我女女就不太明白老師上堂全講英文. 包括通識科...., 有什麼方法可以快些CATCH UP?

Hello, 兩位家長,我囡囡都係中一,我好耐冇上BK,都唔知你地開咗個平台分享大坑真光嘅嘢。我囡囡都好喜歡間學校,佢話老師同同學都好好,每日返黎都好多嘢講。學習方面,佢暫時冇問題,我有睇下佢做嘅功課,我覺得佢都handle到。

歡迎你,開學之後我未看過囡囡的功課,我見佢做功課的時間大約1個小時左右,我估佢ok掛!佢話佢會自己攪掂喎,叫我唔洗理佢。我咪試試放手囉!其實我都有點不放心,但無辦法啦,都要比佢試試。

我個女話昨天是Girl Guide選拔,佢好想入喎!

個囡讀緊S1,依家要揀遊學團。英國或星加坡,唔該師姐家長們介紹下經驗,給啲建議。唔該晒。

我個女回來都有同我講英國要二萬六,但佢無同我講星加坡喎,所以我暫時未知。

原來去星加坡遊學團是聯校合辦的遊學團,如果想參加都是要選拔的。行程都幾吸引。

未入前已維好勁,其實D人好渣,除咗英文靠班南亞裔人士講得好D之外, 由真小直升果D成績真是ma ma, (真心話)

回復 kwokming 的帖子

是嗎? 我覺得真小升上來的也不錯啊? S1 我只見得一個是南亞見裔, 其他佰幾個都是中國人, 你小學是那間學校? 你囡囡英文應該很好. 請問你囡囡有沒有補習? 在那裏? 請分享!

哈哈!『靠班南亞裔人士?』。成個form 1,都係得一個喎!,我再問自己個女,佢話:全校都吾覺有好多,最多咪得兩三個。咁點靠一班呢?我都想知你的資料從那裹來的呢?你女女是讀那間中學呢?可能你女女真係好勁!請你分享下!

除了南亞裔就誇d,同埋d mix 就真(即係英文係母語果d)但只限英文.你話中英數都叻又由真小升上果d無幾多個, 你哋有無問過自己女兒由真小升上果d成績是否比自己好?我個女都唔係叻,連佢都覺得d人無預期嘅叻!

請問你個女讀F1咩班呢?1A?1B?1C?1D?而英文又是group幾呢?

回復 kathy_0246 的帖子

其實讀邊班都唔會改變我對呢件事嘅睇法!同埋我唔想我個女做真光名人!  sorry 唔可講你知.

各人有各人的看法,不打緊的。咁其實你囡囡的英文應該都不錯啦!咁你囡囡讀F幾呢?如果係師姐,請分享一下,教女的讀書心得可以嗎?你囡囡有沒有補習呢?而你女女又是那間小學升上來呢?升到上來,pick up F.1嘅科目時是否得心應手呢?請分享

本人認為現在去評論叻渣是言之尚早,剛升上來,是適應期,考完個UT test,先知自己果個掂唔掂,所以到時先去決定需不需要幫她找補習。

回覆:kathy_0246 的帖子

我囡囡都要很多的時間做功課,有時又要參加課外活動。她也抱怨沒有時間温書。註: 她當然沒有娛樂時間。所以,都想請教其他同學是怎樣安排時間和温習的?

小女今年小六, 心儀這中學!!  可否介紹一下!!?? thanks in advance!!!

有興趣的可參加開放日
http://www.tlmshk.edu.hk/news_detail.php?id=45
http://www.tlmshk.edu.hk/about6.php
http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php