用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大坑真光中學交流區
go

大坑真光中學交流區 [複製鏈接]

Hi, 小女剛考到入了大坑真光中學,之前聽人講這間中學不錯,但不是很了解,有沒有其他家長的女兒就讀,請分享一下,thank you.
   24    0    0    0

有無舊生家長可以分亨下校内情況?例如有冇分精英班,考試有冇名次等, thank you.

我囡囡都是今年F1生. 都想了解多些這間學校. 聽聞F1都有精英班的. 咁幾時知道分咩班?

我上星期問咗學校了,學校話是沒精英班的,只是分科來上堂的,無分精英班,有精英科!例如:數學一班會分3 group來上堂,成績如果不好的會group在一起上課,老師會幫幫她們。

我喜歡這樣,因為沒精英班,無咁大壓力。因為按個別學生的能力,有些同學英文好D,但中文差D,有些同學中文好D,數學差的,都是分班來上堂,針對各人的科目能力來上課,老師拔尖補底。

精英科?! 也許也是一個好模式! 我也同意, 精英班給人壓力, 不在精英班的, 像是被貶低了.

考試是有分名次的, 班次及級次都有. 小囡有個小學的師姐升F2, 她說的.

我想問原校真光小學上中學果批的同學是否會叻D呢?因為真光小學的英語水準都好好,因為我小女是外面小學入去的,所以佢自己驚本身真光小學D人好勁喎,話自己盡力讀好D!不過佢翻了學校的英語啓動課程,佢話超開心喎!

我不太清楚真小的英語程度! 但我估計我囡囡都要加倍努力, 不致令成績太差. 佢師姐話, 中, 英, 數 當中若有其中兩科, 或 全部有三科不合格, 就要留班! 有些擔心!

yes, me too.

有無師姐的媽媽分享下?報下料呀!

我聽我朋友的補習老師講,大坑真光小學上果批的學生水準好高,有成80﹪都係band1生,英文水平基楚好好,所以我地都要叫自己囡囡加油啦!

裹面小學80%是band1生,都不是全部收翻晒,當中勁果D入翻原校,所以中學全部都是band1生質素好果一批,所以都應該幾多勁人,我地要加油啦!

根據小學部的資料, 有86個 / 69% 女生升中學部, 其餘31% 都派去其他學校, 都派得吾錯.  86個來自小學部佔中學學額約60%. 即40% 來自其他小學.

http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmsh ... id=6&page_id=61

點都好, 大家加油!

原來真光小學部有男仔讀?

有, 親子王介紹過真光, 學校的小學部係幾受家長歡迎, 就算是男生亦會入讀, 因為學校好之餘, 升中派位也派得吾錯.

kathy_0246  哦!明白:D  發表於 12-8-15 14:28

有無家長知道,一星期翻學係翻幾多日呢?因為我見倒Timetable 有Day 1 to Day 6。精英班係點分group上?邊班係精英科?

一星期翻學係翻5日,由上課第一天Day 1,不是跟星期一至五,所以要小心吾好錯。

想問問
1)係咪每人除咗Piano之外,每人係咪都要多學一種樂器?
2)每年考試和測驗有多少次呢?
3)學校游水方面,現在進行泳池裝修工程,你地之前游水點呢?去那裹游呢?

上星期剛去完家長日,己經了解哂!我覺得學校各方面(學業、運動、校風)真不錯!現在是看女兒是否適應了。

回覆:kathy_0246 的帖子

我也感覺這學校不錯。除了成績外,也注重學生品行培育,真正關心學生全面發展。越來越覺得沒有選擇錯誤。

‹ 上一主題|下一主題