用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你們給小朋友看那份報章呢?
go

你們給小朋友看那份報章呢? [複製鏈接]

簡唔到邊份好! 想小朋友每天看報, 不知你們會讓初中學生看那份報章呢?
   10    1    0    0

我哋睇星島~

明報和南華早報。

請完成標題或內容欄

我家只買明報, 但升中後囝囝有機會在港鐵取到各份免費報紙, 但我提醒他不要取爽報, 並告之原因.

回覆:sukyyan 的帖子

最好的做法。

高中後,他多數在網上看,包括外國報紙。

sukyyan  外國報紙 <--- 看這個當然好啦! 可借小朋友英文水平同各種因素都很難做到   發表於 12-7-23 14:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

scmp d英文我怕太難明, standard ok嗎? 仲有無其他選擇?
中文睇星島定明報好? 我覺得星島好似好少新聞, 邊間社論比較中肯易明?
thanks

醒目開學勳章 王國長老

我唸睇"頭條新聞"我女會睇得開心d

醒目開學勳章

scmp+d英文我怕太難明,+standard+ok嗎?+仲

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-23 發表
scmp d英文我怕太難明, standard ok嗎? 仲有無其他選擇?
中文睇星島定明報好? 我覺得星島好似好少新聞, 邊 ...
如果學校通識係英文教,一定係scmp or standard, 我女中一時都好抗拒,可能真係深,依家習慣左,雖然都未做到每日看,但比起中一,好好多了

引用:scmp+d英文我怕太難明,+standard+ok嗎?+仲

原帖由 Charlotte_mom 於 12-07-23 發表
中文睇星島定明報好? 我覺得星島好似好少新聞, 邊 ...
Standard英文較淺白,而且免費。如果年紀小或英文程度一般,看看星島教育版的節錄英文新聞也不錯,有中英對照,有生字有問答。

中文報,星島明報都ok, 不過星島花在教育版功夫較多,感覺上cost effective一些。

社論沒有中肯不中肯,只有和你的match唔match罷了,因為社論本質上就是反映幾位編輯的立場。聽聽電視社評擇要,多方面平衡一下好。

醒目開學勳章 王國長老

多謝兩位前輩指教! 之前已有college家長warn我, 中英文報紙一定要經常睇, 哎, 要開波了

謝謝大家的意見! 我都打算讓小朋友睇星島了.

http://daily7-daily10.com/

星島其實分析性唔強,明報周日版就做得幾好。可鼓勵小朋友響面書上add某d文化人或報紙專欄作者。我而家都係看面書知新聞

csy_ma 可否推介幾位文化人的面書?

csy_ma  遵囑辦了  發表於 12-8-31 00:09

回復 poohnose1 的帖子

由於我既面書較私人,add人較審慎,朋友太多既現實中既朋友最初都避免add,亦未必啱中學生(看面書知天下事,只因朋友多做傳媒,佢地搵料做野時都會分享)。

以下是部分我既心水:
國民教育家長關注組學民思潮(Scholarism)萬人聯署!反對德育及國民教育科聯盟
唔駛多講原因吧?家長關注組其實唔只陳惜姿,分享既文章有理兼感人。至於學民思潮,最初係睇人分享黃之鋒 Joshua既接受訪問片段,和專訪文章,覺得呢個細路唔簡單,然後追蹤既。不過佢地而家行動緊,致面書上缺了當初既理性分析,但既然是中學生,點可以唔知關心時事兼諗野勁過好多大人既同輩係點睇國民教育既?

喬靖夫:流行小說和漫畫《武道狂之詩》作者。其實我未睇過佢既書,add佢,係因為佢果時譯左佔領華爾街宣言既全文,咁啱我果時教既小朋友做閱報評論講佔領華爾街,但又完全不知所云,就分享俾佢地睇。佢學武,你地可能響電視見過佢,做過翡翠台講功夫既節目。佢近來響"東方"都有寫專欄,好似係影評多。佢分享既野有好多唔同既範疇,包括經典電影同漫畫、功夫、本地作家創作(佢算新冒起流行小說家中最熱既,連梁文道都響road show推介過)等,但近期佢分享得最多既係政治(佢支持另一個流行小說家,九龍皇帝黃洋達選立會)

Leila Chan Hiu Lui (陳曉蕾):專題人物作者,主要關注環保問題,著作有《有米》、《剩食》等,她是行內很有誠意的自由撰稿人,專訪都有水準。

沈旭暉:曾在面書上很活躍,現已淡出,幾手不沾本地新聞。他學的是國際關係,淡出後會post在各地做研究的照片和介紹,如昂山素姬和北朝鮮等,希望他早日出關吧?

公開的專欄作者我只add紀曉風,可惜的是,信報財經新聞的評論實在是每況愈下,頗有點不忍睹。
至於報章,最近最欣賞的是am730,圖跟文都安排細致,且敢言。雅虎香港新聞,新聞之外都有幾多小品。
怪獸家長 MonsterParent,最近才看,可能更適合初生bb既家長,但都有教子方法和感人故事分享。
鏗鏘集李慧玲(這兩個網好像不大活躍?)

天下雜誌快樂其實很簡單侯文詠 Houwenyong張曼娟

新成立的House News 主場新聞,呢個網咪係先前被惡煞破壞既傳媒機構。我沒有訂閱,但在可能是同批人搞的:
香港雜評網:http://commentshk.blogspot.hk/
卻非常值得去,幾乎所有有份量既中文評論都可以在此網中尋,龍應台和練乙錚之前已出版既評論都可在此免費讀到。

yovin  我都有跟 , 可惜仔仔末學會欣賞  發表於 12-9-6 03:21
杰杰媽媽  你講呢D我平時自己都睇開  發表於 12-8-31 02:50

其實,假如你有喜愛的專欄作者,就可試試在面書上能否搜到他的名字,人多add的,多半就對了?

多謝 csy_ma 的資料。我找來看看。

多謝 csy_ma 的資料。我找來看看。

學校開學第一日已派通告要我地揀,剛開學都唔佑點選擇只喺訂咗SCMP 一份先!
‹ 上一主題|下一主題