用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 急急急,朋友女兒band one 頭英中讀唔掂中四升中五要轉 ...
go

急急急,朋友女兒band one 頭英中讀唔掂中四升中五要轉校 [複製鏈接]

請問有什麼學校可以搵,麻煩大家
   1    0    0    0

tungyanmama 的帖子

莊啟程,插中四啦!

學校為怕拖低整體成績,紛紛出手,近來聽到要留班和轉校的個案多了,尤其是在Band1中學

又一唔講咩區既...好難俾意見

在九龍城區,己找了很多學校都唔收,因主科全不合格,還有什麼學校可考慮,thx

主科全不合格,還有什麼可考慮

原校求留班吧. 升班是為了畢業算了? 還是想為孩了找新出路?
band 1 school 留班還有望升大學...對不對?除非學校不留情

因為已經留了一年,現在只希望順利完成中六

回復 tungyanmama 的帖子

我以為中西區果間。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:在九龍城區,己找了很多學校都唔收,因主科

原帖由 tungyanmama 於 12-07-19 發表
在九龍城區,己找了很多學校都唔收,因主科全不合格,還有什麼學校可考慮,thx ...
試下二線直資,如羅氏、匯基、港青基信!

唔該曬各位,希望她們呢幾天找到學校收取

回覆:tungyanmama 的帖子

她父母有否深入知道她的學習困難在那方面?如果找不出問題核心,可能都會重複根本問題。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

應該係小朋友讀書心態,每次只是在考試前2天溫書,以現在制度下根本一定跟不上,而且學校程度很深,更加難追,她媽媽很難過,甚至說找不到學校叫佢唔好讀,出來做事,不要浪費時間(可能係晦氣說話),因之前留了班,亦準備過18歳,現只想找間好少少學校完成中六矣

外甥女差不多情況, 不同的是升中四. 最後只可找到間B3頭, 還因為不是原校生而分了去一班成績差的班.
幸好知衰, 中五升回好成績那班, 今天高考放榜, 6科加起也有17分, 只是中文得2級, 達不到最低要求.
所以不要放棄, 她看見父母今天為她流的汗水, 她定會感受得到的.

回復 Jochoy 的帖子

希望經過此經歷,她一定要生性

醒目開學勳章

tungyanmama 發表於 12-7-19 23:47
在九龍城區,己找了很多學校都唔收,因主科全不合格,還有什麼學校可考慮,thx ...
你朋友有冇試過德蘭呀?如果佢唔怕跨區,可以試下油塘既聖安當,以你朋友既情況,跨區都要.
我建議比小朋友重讀多一年中四,等佢重拾自信,佢自然就會讀書,叫你朋友記住'遲到都好過冇到'呢個道理,千其唔好放棄.
仲有,叫你朋友千其唔好係小朋友面前講d難聽既說話,會傷感情的.

回復 Radar 的帖子

Thanks! 我會好好安慰朋友,因很多好學校不收,心情低落,有少少向女兒發洩,會再向你提供學校詢問,謝謝

囡囡係讀沙田區band 1 F.5,今年要留班 ,中英通三科合格 ,仲未揾到band 2-3學校肯收讀 F.6 ,請問各位JM知吾知 band 3 邊間校風好d ???副校曾建議轉讀私校"遵理 ".,,,,,,,,好徬徨十五十六 ,吾知點算??

回復 MC師奶 的帖子

試下其他學校先啦,私校好靠小朋友自己

MC師奶 的帖子

如果讀私校,會唔會考慮band 3 直資呢! 佢地高 form 果d 都會讀書既!依家d 學校為左成績,成日踢學生走,真係苦了學生同家長,最慘係?好難搵學校

怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

回復 motherlau 的帖子

有朋友囡囡插咗王錦輝, 可以試下.
‹ 上一主題|下一主題