用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

今日parents' day 主要係講 Air cadet 的野,想了解吓同 Air scout 有咩野唔同,想阿仔參加 Air scout, 聽講 Air cadet 太嘥時間。

回復 CEICEIMAMA 的帖子

聽講有精英班,但唔知係邊班,聽F6學生講,外人好難分辨邊一班係精英班,通時係睇考試成績先知道邊班係。WYCKJS random 揀,今年唔知揀到邊個字母。

回覆:er88 的帖子

乜仲有air scout㗎? 我嗰仔叫我去聽air cadet 家長会。但我都驚佢無咁多時间。之前個家長日去參觀air cadet 個展覽室和其中一個讀F5的同學傾,佢話air cadet 個training 都幾辛苦。一般童軍会玩嘅嘢佢地都会玩,但会多咗航空知識。我就覺得可以磨練個人意志。若同學時間許可都幾值得参加。那位同學去年還攞到獎學金去紐西蘭受訓。

回覆:Kinma 的帖子

聽聞air cadet 好嘥時間,同埋好辛苦,仲要去孤島training ,所以今日去聽吓先再做决定。

CEICEIMAMA 發表於 13-9-6 16:18
回復 BostonRedSox 的帖子

W,Y,C 班係精英班, K,S,J 一定唔係精英班, 因為要分小班上堂, 係輔導班
呢個係而家初中分班方法,可能同以前唔同,讀緊初中同學都會知

回覆:九龍華仁書院交流區

點話點好啦,分班問題一直得吾到校方証實,何况校方亦說冇精英班,唯一肯定的是按成績分班。至於邊個排頭位,冇人知(除左校方)。總之,小朋友學到野就係最大嘅得益。

有無人知其他clubs幾時報名,例如football club, basketball club etc.

Rabo 發表於 13-9-7 12:50
所知是每年都順序用成績編班, 不是 random 選字母,
順序是 WYCKSJ - Wah Yan College, Kowloon, The Socie ...

據我所知, 並不是順序編班, W,Y,C 班成績較好, Y、C 班都有同學總分比W班同學高。至於K,S,J 班, 屬輔導班,
明顯 S班最弱, K班中文輔導, J班英文導, S班中英文導, 所以並不是用成績順序編班。

有两叩門生30/8先收到通知入九華被編排在W班,所以話W班並吾一定係分數最高的一班,
聽聞W班係自行收生時收嘅唯一一班。

er88 發表於 13-9-9 15:43
有两叩門生30/8先收到通知入九華被編排在W班,所以話W班並吾一定係分數最高的一班,
聽聞W班係自行收生時收 ...

舊年有叩鬥生編到C班。如你所說,第一輪自行收生已收51人, 已滿一班30人.........

原來係新插入了5號和l3號同學,恭喜恭喜。

計我話叩門生的實力隨時掃低三分之二靠抽獎上「華山」的同學,不過
點都好,呢d都已成歷史;一切到了考試過後自有答案。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

各位,道聽途說嘅野永遠都係得啖笑,不必如此認真。其實真係要到學期考試,睇分數先可能區分出黎。最後都係嗰句,學到野,成績好先係重要!

回復 er88 的帖子

嘩!估唔倒各位仍然在這個分班問題上抖纏.証明各位心目中囝囝永遠係第一!
不過別把壓力在兒子身上壓喎! 要知道升中對佢地黎講已經有一定壓力!
如果亜媽仲係咁執着邊個係精英. 邊個唔係精英.咁就唔好啦!

我每晚都問個仔返學開唔開心.而佢亦好詳細話我知學校生活.
大家趁剛剛始上堂要好好攪好親子關係.我們要一起走六年.別一開學就把兒子推上戰場啊!

要教他好好裝備自己!

大家有冇聽過或者囝囝有冇同你講學校見到「猴子」! 我個仔就係話返學好開心
因為好似去咗郊野公園.

回復 東東媽咪 的帖子

頂瓜瓜!

東東媽咪 發表於 13-9-10 08:22

大家有冇聽過或者囝囝有冇同你講學校見到「猴子」! 我個仔就係話返學好開心
因為好似去咗郊野公園.

星期六就有一隻在小食部附近的垃圾堆中搵食!

回覆:奥脫福 的帖子

其實乜會都唔參加得吾得呢?學校有冇規定?

東東媽咪 發表於 13-9-10 10:38
其實乜會都唔參加得吾得呢?學校有冇規定?

迎新日派果份的學校資料有咁講:

回復 奥脫福 的帖子

噢!?咁點入會呢!?

回覆:東東媽咪 的帖子

請問各位21號家長日是否不用帶囝囝返學校?

‹ 上一主題|下一主題