用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區   [複製鏈接]

hkjody 發表於 12-10-10 23:12
請問各mama, 九龍華仁書院的宗教氣氛(天主教)濃嗎? 有否宗教科呢?

冇宗教信仰,小學讀基督教,現在讀天主教,完全冇問題。有倫理科。
Discuz!

回覆:九龍華仁書院交流區

各位家長如有出席今晚家長會,請分享校長果part 之內容,另想知校長有否告之他離任前之安排。現在教學方面很好真的不捨他離任,各位有何感想?

回復 popopo007 的帖子

很欣賞陳校長的演說,清楚交代耶穌會就國民教肓的立場。

其實,陳校長亦於上兩星期前在明報發表個人立場,闡釋通識科和國民教育料之異同,以糾正教育局局長一些謬誤。

同意popopo007對陳校長的處事和貢獻,就如家長會主席所言:委實不捨,盼望奇蹟!

回復 ivantissue 的帖子

多謝ivantissue的回答, 沒記錯這學校不是天主教嗎? 請問ivantissue倫理科是否沒有天主教理念在內呢?

hkjody 發表於 12-10-14 21:15

多謝ivantissue的回答, 沒記錯這學校不是天主教嗎? 請問ivantissue倫理科是否沒有 ...
學校是天主教。

根據仔仔所講,中一時倫理科得一個topic講關於天主教,用左兩至三堂。中二開學至今未有。

Discuz!

回覆:eolcheung 的帖子

我都望有奇蹟,多謝回覆!

ivantissue    發表於 12-10-15 07:03

Thanks so much for ivantissue's reply

請問大家:你的係邊度買校䄛?

回覆:Rabo 的帖子

星期六,大家有冇睇華仁一家譚校長演唱會,我覺得製作得好認真,整個流程好順利,令華仁仔對學校好有歸屬感,作為家長一份子都份外感動!譚詠麟Encore 那part ,
Alan 批准觀眾走到台前,位位跳到好high!希望學校籌款快啲達到目標。(ps 陳校長唱歌都好聽)

Blueblueskysky 發表於 12-12-24 18:40
星期六,大家有冇睇華仁一家譚校長演唱會,我覺得製作得好認真,整個流程好順利,令華仁仔對學校好有歸屬感 ...
Sensational ! Job well done Wahyanites.

6:50

2012.12.22譚校長&譚校長華仁音樂會by siubobo68•3 days ago• 213 views 2012.12.22譚校長&譚校長華仁音樂會

4:11

譚校長& 譚校長華仁一家音樂會by Carfeekw•4 days ago• 427 views 譚校長& 譚校長華仁一家音樂會  

7:24

"譚校長譚校長"音樂會2012by Eric Kan•4 days ago• 535 views 12月22日香港會議展覽中心Hall 5BC 五年前,我們由九龍華仁起步,跨過重重鬧市,步行到香港華仁,見證了"華仁一家為將來"籌款活動 ...

4:10

譚校長&譚校長華仁一家2012音樂會- 孩兒by Viana Can•2 days ago• 7 views 只有信念,沒有不可能! 只有實踐,夢才會成真!

0:31
譚校長& 譚校長華仁一家音樂會

回覆:Rabo 的帖子

各位華仁家長,出面傳聞九華呢度讀書好自由,冇壓力,功課可交可唔交,以置近年公開試成績下跌,到底可信嗎?
你們的囝囝讀得開心嗎?有冇因為以上情況變得懶散呢?
而家小六升中一,又係頭痛揀學校既時候了,請給我些少啟示好嗎?謝謝各位

東東媽咪 發表於 13-4-27 15:59
各位華仁家長,出面傳聞九華呢度讀書好自由,冇壓力,功課可交可唔交,以置近年公開試成績下跌,到底可信嗎 ...
似乎每年一到這個時候, EK就會有相關傳聞.
1. 九華係自由, 但不是沒功課.  功課量因應個別班別與授課老師而有調整.  我仔經常要做功課約 10:00 - 11:00, 有時甚至到凌晨 1:00 - 2:00.  功課要計入平時分 尤其係英文, 平時分的比重多過於考試.  

2. 阿仔返學開心, 但不懶散

3. 讀書幾時都係靠學生自己, 個別學生懶散的學習態度, 唔可以全部歸究於學校.  如果小朋友需要鞭策先會做功課或溫書, 咁九華可能不是妳嗰杯茶.

4. 出面謠傳九華學生都係靠放學後的補習, 我就知道某英文補習社的學生絕大部份來自一線 band one 的學校, 大把 QC 仔, BPS, King's, HY, SHCC, Marymount, St. Joseph, 林護..., 反而少華仁仔.

希望以上可以解答到妳的疑問.

Rabo  十分同意!  發表於 13-4-28 00:53

引用:各位華仁家長,出面傳聞九華呢度讀書好自由

引用:Quote:原帖由+東東媽咪+於+13-04-27+發表各

引用:Quote:原帖由+miffy+於+13-04-28+發表佢…

原帖由 miffy 於 13-04-28 發表
利申:我未係九華家長

我只是越睇越懷疑
每間學校都有不足的地方,也都有學習態度懶散的學生。  個别學生的學習態度係經年累月造成,唔單止係學校一方的責任,學生的性格/是否自律/心理質素,與家庭教育的影響,有莫大的關係。

個人認為,嗰批讀得掂的學生家長唔會係出來呻兼且踩學校,上EK 做 “ 怨父/怨母“。

希望你們的仔仔都可以入到心儀與適合的中學。

引用:回復+東東媽咪+的帖子 唔交功課是要即日罰

原帖由 Rabo 於 13-04-28 發表
回復 東東媽咪 的帖子

唔交功課是要即日罰留堂補做的, 而且每份功課及 group projects 都計平時分, 所以唔 ...
我都是未係九華家長,但都想問問功課問題,會唔會其中兩班較好成績的學生與另外三班係交功課嘅情況不一樣呢?
因為我睇完又有d擔心

唔好意思我都想問: 點解英文有咁多project做? 其他科呢?! 是否都一樣都要做Project ?

佢地做group project 有冇人guide 住?! 因為好多時project result 會因為同學既參與程度不同而有成績既差別!

另外, 精英班就做好多projects, 不是精英班就經常剪報. 是真的嗎?!
‹ 上一主題|下一主題