用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區  

回復 東東媽咪 的帖子

未收到通知21號的安排.我想遲些會有通知吧.

話時話,阿仔參加了弦樂團,點知自動成為管弦樂團成員,星期三,五都要練習,一練練兩個小時,之後音樂老師叫他參加合唱團,話要二,三,四練習,但星期三可以唔去,阿仔想想會冇唒時間,跟老師說沒興趣. 他想參加足球班,但未知幾時.足球隊選拔又撞正弦樂團試音所以冇去.但我想training一定會好harsh.我寧願他參加興趣班罷了.

講真,Form one 仔唔參加多d課外活動等幾時?

回覆:BrosoV 的帖子

你又講得啱!應該參加課外活動擴闊視野!

回復 BrosoV 的帖子

我仔仔(F1)都話音樂老師試音後叫他入合唱團,只係揀了班中三個,仔仔是其中一個,他只提及到Tue練習,並未有提及Wed和Thu;如果真係3日practice, 未必會參加啦,因他也想參加sports...想問清楚是否真的3日咁多?

關於junior choir,我巳問了老師, 原來可以只係返Tue (boys' choir ), 放學後舉行;而Wed放學後的choir係mixed choir(跟女校合唱訓練)

請問球類課外活動如籃球足球係咪要有基本學過先入到?因要選拔?
如自己出去學中途可否加入?

回復 mingmingyinyin 的帖子

仔仔話音樂老師係講三日練習,不過星期三可以唔去,唔知是否個個講都一樣,不過反正他都拒絕了,就沒有再考究.

回覆:九龍華仁書院交流區

但我仔仔話只得星期三有時間返choir,老師又話得嘅,咁係咪遲d會叫佢返3日㗎

回復 Rabo 的帖子

點解唔見有通告?請問知唔知籃球可以點報名?

回復 Rabo 的帖子

Rabo,謝謝你不厭其煩地解答。
我已叫呀仔返學校問,佢咩都要人push先做,希望佢慢慢可學得獨立d

回復 Rabo 的帖子

我仲期望出年會好d真係好怕佢hea足6年

我都驚亞仔hea足六年,昨日佢話比我知無功課做,正係比左份air cadet 嘅通告比我睇。我心諗佢返小學時功課做到好夜,但現在一樣功課都無,是否有的.......,之前有功課亦都好少。雖然功課的多少吾表示成績的好與壞,但有功課總好過無功課挂。呢的係我個人嘅睇法。

回復 Rabo 的帖子

請問係咪中一就要一年睇25 本英文書同月做book report ?學校點知有無睇?
我仔咩都唔同我講,只係佢鍾意時先講d比我聽

原來聽日水運會要去李鄭屋泳池,阿仔尋晚至講,我都唔知教唔教得佢明識自己去……佢又拾下拾下唔知要幾多點去到,唉

回覆:chaimum 的帖子

我仔仔(F1)上星期已經交左一份讀書報告。