用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 九龍華仁書院交流區
樓主: fungfungdrm
go

九龍華仁書院交流區  

奥脫福 發表於 18-7-26 23:39
網上流言,聽下就算,認真你就輸了!
佢咁講,我咪咁應大家都吾使太認真(雖然有時我好認真)

kkhon 發表於 18-7-27 00:36
佢咁講,我咪咁應大家都吾使太認真(雖然有時我好認真)

係喇!真係唔信考尾幾都入到,因舊生仔都係考慮收band 1先,大把排住隊!

大家好!我係樓主, 想總結一下九華嘅教學感受比大家參考一下, 小兒2018年即今年於九龍華仁書院畢業了, 回想當初能派入九華係莫名嘅興奮, 就好似你地宜家咁, 但係經過這些年, 我對之後有幸入讀此校嘅師弟及家長多一點嘅叮囑或提醒, 入得九華嘅學生, 一定要靠自己嘅努力及提醒仔仔自學嘅重要性, 學校只教基本, 大部份高Form嘅都要出去搵人再教, 因為學校會覺得你們既然係band one, 即係本身聰明啦, 即係我講基本野你地自己番去再鑽研啦.......老實說, 學校係唔係好教書架, 佢地好自由亦都無咩功課, 但當課程再深嘅時候, 單憑學生自己溫習係好吃力, 所以家長一定要搵方法幫佢地......這些年九龍DSE成績其實真係好一般......成績大概Band Two 學校吧......最top都係得十幾人(都係1至兩科5*咁), 其他大概20分左右, 另有50人左右上唔到大學.......大家唔好再同佢以前嘅九華比較.......入左去其實要付出嘅努力比人多。如果你地真係只想愉快學習又唔計較DSE成績嘅, 咁呢間都係一間好學校黎嘅, 真係無壓力架.....希望幫到大家更了解學校作風, 搵啱適合自己兒子嘅學校。

awaa06    發表於 18-8-9 13:00

回覆 kkhon 的帖子

del

fungfungdrm 發表於 18-7-27 17:15
大家好!我係樓主, 想總結一下九華嘅教學感受比大家參考一下, 小兒2018年即今年於九龍華仁書院畢業了, 回想 ...

多謝樓主寶貴的分享!
照你觀察新校長上任後,有冇作出任何行動提升學校嘅學術程度呢?九華嘅自由風我亦有所聞,但就近年入學的學生家長反映,學校好像比以前嚴謹了不少。希望校長可以正視這個問題,繼續改進學術程度。

Queenielam88 發表於 18-7-27 18:25
多謝樓主寶貴的分享!
照你觀察新校長上任後,有冇作出任何行動提升學校嘅學術程度呢?九華嘅自由風我亦有 ...

新校長有意改變學校作風,但九華根深蒂固嘅文化,相信唔係咁容易改變得到。

fungfungdrm 發表於 18-7-27 17:15

這些年九龍DSE成績其實真係好一般......成績大概Band Two 學校吧......最top都係得十幾人(都係1至兩科5*咁), 其他大概20分左右, 另有50人左右上唔到大學.......

今年唔係有一個七科5**咩?

話時話,成六年無係度發言,係咪好忙呢?九月到細佬上小六?

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

Queenielam88 發表於 18-7-26 10:51
我地都在學校揀咗全買,但錢就攞書時先畀,所以上黎8下大家其實係咪有啲只係全年只放書櫃作裝飾之用 :happ ...

我竟然唔記得左今日去攞書

bibitom 發表於 18-7-27 22:35
我竟然唔記得左今日去攞書

我地今日攞咗啦,但有幾本要九月先有喎。咁你之後點攞呀?

Queenielam88 發表於 18-7-27 22:37
我地今日攞咗啦,但有幾本要九月先有喎。咁你之後點攞呀?

可以去旺角商務攞,已經pack好左,但冇折

奥脫福 發表於 18-7-27 21:25

我只有1個仔。我今次嘅發言只係提醒有意入華仁嘅小朋友及家長,呢間學校嘅教學作風,做好預備幫點樣係學業上幫到自己小朋友,我亦都無能力阻止人讀與唔讀邊間學校,無意冒犯任何人。只係以我呢幾年嘅觀察比多個參考大家。如果大家啱聽嘅就聽,唔啱聽你可以無視我寫嘅野。

奥脫福 發表於 18-7-27 21:25
今年考得最好的有3個學生 (成績: 4科5** 3科5*)

awaa06    發表於 18-8-9 13:00

下星期UT撞啱樂團去比賽冇得測,請問有冇得補測?班主任話要問下先。

kkhon 發表於 19-3-15 19:36
下星期UT撞啱樂團去比賽冇得測,請問有冇得補測?班主任話要問下先。

上次st撞學界田徑,果科唔計,唔知ut係咪一樣

bibitom 發表於 19-3-16 01:22
上次st撞學界田徑,果科唔計,唔知ut係咪一樣
陳sir话總分除少一科,不过都希望有得测下睇下仔進步定退步。

kkhon 發表於 19-3-15 19:36
一早講咗冇得補測,計平時分。其實UT時間表已經遷就到比賽那天只測一科英文,將影響減到最低。

山海兒女 發表於 19-3-16 21:39
一早講咗冇得補測,計平時分。其實UT時間表已經遷就到比賽那天只測一科英文,將影響減到最低。
...
明白,谢谢!

vincenthim2004 發表於 17-9-2 15:04
大家好。小兒今年升中二,中一級成績屬全級中上,但佢同我講想補中文,可能係學校DSE既中文成績一路不太好( ...
可以分享一下你仔仔中一的生活嗎?學校是不是好feel, 冇乜功課,敎淺考深,要靠自己?
如果不是自動波型,不適合呢?
Thanks.

回覆 LITTLESPICY 的帖子

考試是深的,其實讀任何一間中學都是要靠自已的.

rose2012 發表於 19-3-17 03:23
回覆 LITTLESPICY 的帖子

考試是深的,其實讀任何一間中學都是要靠自已的.
謝謝,是否考課外,所以深?🙏