用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 請問大坑真小風格如何?
go

請問大坑真小風格如何? [複製鏈接]

大坑真光有歷史並校風好,有沒有在讀的家長可以講下親身感受?會否因為學校太嚴而令學生不敢表達自己?或者只要求學生跟著做,而不鼓勵思考呢?小朋友喜歡上學嗎?
   4    0    0    0

小女將於九月升小一, 不是由真幼上, 所以我都想多點了解, 請問真小家長:

1) 學校會否教得淺, 考得深?
2) 中英數程度? 學生需否另上補習班?
3) 學校興趣班有否推介?
4) 家長是否很團結? 多一起聚會嗎?
5) 升中成續好嗎?
6) 有冇其它貼士俾小一新生?

真小家長好低調, 但希望有人幫手解答下, 謝謝!

我大女也是考入真小的, 現升讀三年級, 讀得十分快樂.  我也做過家長義工, 覺得真小的小朋友真係好乖, 而且課堂上很有反應, 無論我用英文或普通話問問題, 他們都能積極回應; 家長關係真很好, 很客氣的. 老師也很有愛心, 十分關懷小朋友. 大女最後選真小都係因為咁!

如有學習上有問題的小朋友, 老師會安排高年級學生輔導功課, 同班也會有小老師幫忙.  由於大女每天盡量在學校完成功課, 久而久之form 了一個group, 全班一起做功課, 氣氛很好, 好感動架!

真小的英文一般, 但也不能說太淺, 正常.  數學程度中上, 考試題目有啲都要思考一下; 中文程度, 我覺得很高, 小二的作文已經相當優雅, 所以都要落啲力 !  學校興趣班很多, 校長都建議小一生最多選一兩個好了.

升中成績不錯, 就是男孩子也派得好的, 所以每年都有男仔報讀.

希望以上資料有幫助.  祝學習愉快 !

好多謝您的回覆.

睇完好開心, 希望女兒亦會喜歡真小.

在校完成功課, 可以嗎? 是否完成當日課堂後再留校? 有沒有老師/家長義工陪伴? 最多可留至幾點?

基於安全理由, 小朋友不能留校的, 就是罰留堂, 都係5-10分鐘.  如有上興趣班的同學, 完成後也要馬上離開.
所以大女是用日常3個小息的時間, 盡量完成功課.  初初都有啲慘架, 因為大部分同學在小息時都出去玩, 只有她一個在課室做功課, 不過啲高年級姐姐很照顧, 會請其他不做功課的小朋友安靜. 慢慢地, 其他小朋友開始加入一齊做功課, 遇有不明白, 他們還會自動排隊, 請教同班科長同學, 我聽到囡囡咁講, 小朋友咁自律, 我都好感動  這情況純粹大女嗰班自發性的.

真小的功課量以現在標準計, 屬正常多啲, 情度唔算太難, 小息時間可以應付. 一年級的paper work 每天好似大約4-6樣, on-line jobs 則視乎個別參加情況, 我哋大約每天5-6項等, 加上要練琴, 溫習和其他活動, 在家的時間是不夠用的.  所以我叫囡囡盡量在校完成paper work, 回家才能有剩餘時間玩耍和足夠睡眠.
真小校長很好, 令我最深印象, 是她差不多對每一位同學都認識, 身邊的任何一位小朋友, 她大約都能說出她/他的近況表現, 好厲害 ! 好有心和有智慧 !  足夠令家長放心 !

Hi Gloriasmum:

我家女兒亦是今年入讀真小, 會於8月22及23回校上小一試堂, 到時會否知道讀邊一班?

Gloriasmum: 多謝你的回覆, interview 時我都覺得校長好nice. 比我印象好好!

ZJZO; Hi, 我們的女兒會成為同學呢! 希望多啲小一家長一起交流.

Hi Kyliejet, 對對

Hi Kyliejet/ ZJZO,
妳好!  歡迎妳們加入真光大家庭 !  祝妳們的小朋友都有快樂的學習 !

ZJZO, 試堂日好似會知道邊班.  應該在百齡堂前空地會有Notice broad 公佈各班安排, 唔知現在有否改變呢?!

小女因叩門入返第一志願津校, 現要離開真小啦, 真係好唔捨得呀!

多謝真小媽咪gloriasmum在這裏的幫忙!  

Hi Kyliejet, 恭喜晒 !  你一定會選最好的俾囡囡ge ! 祝福妳 !  有空再傾過 la !

細妹尋日沖涼時同我講唔鍾意放暑假,因為好悶。好想快D返學,開開心心又一日喇,我聽到佢咁講,我好開心。特別係妹妹,佢記性唔係咁好,要好多時間去溫習,我以為佢會唔鍾意返學,但原來唔係.咁我就知真小係一所會讓學生產生歸屬感的"家".其實我對兩個女讀書成績要求唔高,盡力就得,只要她們鍾意返學,享受校園生活就夠了。所以如果你想孩子能愉快學習真小真係值得考慮。

beautycandy, 你兩個囡囡都讀真小, 真係好.  我都好驚妹妹入唔返真小, 雖然家姐成績算OK, 都好想妹妹可以一齊讀, 但因為真小係私小, 唔一定要收.

因為佢地係孖女,而且由幼稚園升上小學,所以有幸可以兩個一齊上真小.
你大女升小幾呀?

回復 gloriasmum 的帖子

為何很多人都說真小中文程度高?高的意思係教得很深? 如相對其他津校會否太深呢? 大家是如何比較出真光係中文深d呢?如小朋友很喜愛英文, 咁真小係咪唔啱佢讀呢?

hi beautycandy, 孖女好得意, 我好鍾意架! 我大女升p3. 佢好愛真小, 所以當年我哋就算派到第一志願, 都放棄咗, 而家妹妹就有啲頭痕嘞...

rinarina, 其實我唔知其他學校的程度, 我只係同番自己小學, 中學時啲程度比咋. 他們的書和用字唔算太深, 但文筆很好, 很流暢, 無論修辭, 結構和思維都十分出色, 以小二程度計, 我實在讚嘆不已 (可能我要求低), 我初初重問囡囡啲範文係唔係返屋企作的, 她說都是在課堂上完成的, 咁我就好驚訝真小中文科的功力了

真小英文都唔弱, 佢哋舊年校際比賽都取得英文集誦冠軍, her net teacher is very experienced.  只係我覺得佢的中文特別出色罷了 !

當然, 如果你的小朋友特別喜愛英文, 英文小學可能更適合, 因為真小始終是母語教學.

另外真小小一生第一學期已經要識哂所有普通話拼音,而阿女又真係可以由完全唔識普通話拼音,聽同講都唔得的情況下,現在可以講講下廣東話,轉台講普通話,去到遊客區仲識扮國內同胞,好幾次D SALES以為我係自由行.(我本身完全唔識普通話).而且佢地睇有拼音既中文故事書係八成識讀.所以我好佩服學校自行研發之普通話課程

真光係一間很好的學校!!

以普教中應該係好啲ge.

囡囡現就讀真幼, 很多謝GLORIASMUM的資料, 決定給囡囡直上的機會大大提高呢
‹ 上一主題|下一主題