用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一天開始GFCF,好頭痛!
樓主: bbqiu
go

第一天開始GFCF,好頭痛! [複製鏈接]

回復 dorisfan 的帖子

最近我都系用焗爐整麵包,好處小朋友可以參予麵包做無。

有D機用米,就可以做麵包
http://www.youtube.com/watch?v=vXm_WKLEi1U&feature=related

回復 ChingMan1002 的帖子

整pancake都好方便
材料好簡單1,gluten free pancake粉
                2,加米奶開粉,加蛋(如不吃蛋加小小代蛋粉)
                 3, 用dairy free 牛油煎香攪掂

又或買些腰果,放在焗爐烤約十五分鐘,甘香脆口,小朋友般都鐘意

回復 myson727 的帖子

Thanks.  不過我屋企廚房太小, 放不下焗爐.

果部用米的麵包機吾錯喎, 不過吾知佢話要落果D麵根有無GLUTEN呢?

回覆:free_style 的帖子

想問是否普通凍肉舖買既豬肉丸及魚旦都可以吃?

free_style  唔睇唔知,很多濃縮果汁,無論是什麼味道,極大可能有奶,所以唔安全。部份甚至有阿斯巴甜,人造甜味劑。我女試過飲完,有反應,有異常猛掙。  發表於 12-8-19 18:14
free_style  絕對不能吃呀,溝太多野了,肯定有 Gluten, 好大機會有 DAIRY STUFF  發表於 12-8-19 18:01

我收到個囡既驗血結果啦。奶類、蛋同橙類都高敏,glutin穀類又冇事噃。咁我除咗介口要再驗其他嘢同睇醫生嗎?

我要點介呢?食物標櫼冇話有蛋or奶的小食可以嗎?唔食蛋撻蛋糕又可以食一般的提子包椰絲包嗎?我仲可以同佢出街食嗎?有牛油既嘢食得嗎?植脂奶造的甜品可以食嗎?

回復 muimui5 的帖子

gluten 無敏感都要戒的,因為佢會干擾供應予腦部發展的營養。你有無跟醫生戒口? 我覺得最好跟醫生,有事可以問,修正亦快些。

至於戒口,

- 食物標櫼冇話有蛋or奶的小食可以嗎?(唔安全,講明無果d 先真。因為若佢真係無奶無蛋,可以賣貴些,所以通常會標明。無標明,多數係因為裡面摻雜了奶及蛋)

- 唔食蛋撻蛋糕又可以食一般的提子包椰絲包嗎?(若你決定戒口,其實最重要是戒 gluten ,如此,所有街賣的麵包都唔食得)

- 我仲可以同佢出街食嗎?(可以,睇你食乜囉,我女可以在街食白飯,蒸魚走豉油,我會自無 gluten free 的豉油,未醃過的剪豬扒........)

- 有牛油既嘢食得嗎?(牛油,故名思義,是由牛製品做的,當然唔食得)

- 植脂奶造的甜品可以食嗎? (高危,所謂的植脂奶,好多係有牛乳製品的。要註明是用米奶或豆奶,才沒有牛的成份,那就是所謂的 dairy free。不過,dairy free 唔等如 egg free,兩樣都 無,又唔代表 gluten free ,所以要睇清楚)

have a look
http://www.littlegiant.com.hk/common/fz-sw.html

回覆:第一天開始GFCF,好頭痛!

有無人知如小朋友食緊殺腸道菌藥、營養藥。咁傷風咳洗唔洗停食?

回覆:ChingMan1002 的帖子

這個問題我都問過幫我仔做生物療法的E生,佢講唔洗停。

回覆:myson727 的帖子

Thanks

昨晚,DIY豬肉丸,之前都試過,效果唔太理想,昨日買左豬肚,攪爛後再加入攪爛豬肉,再G出離放入滾水煮,都好彈牙下,但唔夠"滑"。

回覆:myson727 的帖子

Add oil ar!!!

回覆:第一天開始GFCF,好頭痛!

係好少量A仔先得。無肚瀉嘅仔,其實無用。

回復 Chichatmima 的帖子

有腸炎,會出現肚瀉。
但無肚瀉,吾等如無腸炎。
如果腸道有惡菌,更可能無病徵。

要知有無腸炎/惡菌,最準是幫小朋友驗屎。

‹ 上一主題|下一主題