用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一天開始GFCF,好頭痛!
樓主: bbqiu
go

第一天開始GFCF,好頭痛! [複製鏈接]

free_style 的帖子

打風的日子,教色我仔玩UNO,一家人玩,好enjoy

回復 bbqiu 的帖子

專門店可網上訂貸,唔使花時間專登去,
不含殼膠,就是Gluten free 嗎?~~~~~~~~~yes

bbqiu  謝!已到element,city super,taste入了一些貨,又想到專門店問清楚,聽講上水開了little x,暫不知地址.也暫買不到GF面包.  發表於 12-7-26 20:57

GFDF 麵包建議你自已整喎,因為出面買的預製包,個包會比較硬,且開袋後唔放得好耐。自已整的,新鮮,有麵包香,最重要係唔硬,少少軟熟.....咁當然無得同普通麵包比較啦。

決定買面包机,試試如何,多謝鼓勵.  

bbqiu 的帖子

加油!
昨晚我都自己整左GFCF及Egg &peanut free的麭包,用焗爐焗,比我仔做早餐,佢好開心,因佢都有參予。

各位GFCFdiet 媽媽:

我想問小朋友如有敏感有什麽病徵/特徵?
我囡囡表面很健康、高大、白滑、不偏食,但訓練了兩年幾都仲仔係好唔專注,冇興趣學嘢,成日自我刺激,我真係怕佢會被評為嚴重智障,唔通真係要try GFCF?

apple~y  你試0下GFCF飲食一段時間,看看小朋友各方面有無改善,咪知適唔適合囡囡  發表於 12-8-6 23:06

回復 muimui5 的帖子

Hi muimui5,

要知小朋友的體質,最好做D test,驗下血、屎或屎。

我仔要GFCF,講真句:' 有頭鬚,邊個想做癩痢",我都好想帶個仔去M記,食雪糕。

我仔7歲評左為"弱能級言語能力",帶佢上training,社交班,....都系發緊夢,又多怪行為,現在做"生物療法"兩年幾了,現在先似番個人。

好緊張....好緊張....今日買左五花腩......跟 apple y 整 GFDF 燒腩仔........又買左剛到市場的鮫魚....打 GFDF 魚蛋.....仲買左豬肉整豬肉丸.....全部阿妹都食得的.....希望都成功.....希望佢都鐘意食.....希望佢都食得開心。......好忙....好忙......

myson727  利害  發表於 12-8-7 09:25
apple~y  我有整過你教豬肉丸,全家都鍾意食  發表於 12-8-6 23:02

今日行百佳見到隻gluten free 薯片,無味精,買比小朋友作健康小食,都係唔錯選擇
牌子BOULDER 原價 $27.5 現特價$13.5
大家去睇睇

好,報告成果。鮫魚,好得,用佢來整的魚蛋,超彈牙。我連粉類東西都無加,淨係 salt 及水,所以味道清甜兼健康....兼有點貴.......。部份魚肉混入一些碎豬肉,整出來的丸仲好食,又彈牙又甜。下次要試下香港仔謝記魚蛋的打魚蛋「黃金比例」......

燒腩仔...明天會入爐了。請問是否用鍚紙包好,整似壽司軍艦咁,以便豬皮面可以鋪上粗 salt ? 鋪 salt 後焗幾耐才掃走?  豬肉表身,除了 salt 之外,駛唔駛加醬?

回復 free_style 的帖子

入已預熱180度的焗爐,用上下火焗35mins(五花腩肉大小不同,時間自己就)
之後 掃走粗salt
再焗20 mins 左右, 見d 皮爆得7788就完成喇~
放涼,斬件食得
重點係個皮一定要乾,唔可以濕,
唔使加醬,想香0的加小小五香粉係肉部份,個皮什麼都不用加
呢個整法不須用豬插插個皮,簡單好多
你整0野食0甘叻,實ok

我最鐘意簡單製法,怕煩。買豬肉時叫左豬肉佬幫手插豬皮,佢搞好過我搞。我教左菲傭焗,阿仔今晚做餸,話勁好食喎,好食過街買果d,而家飛返去試食。。。。。充滿期待!

apple~y  唔使插個皮,都得,個皮夠脆真係好好食  發表於 12-8-8 20:25

根據你的建議,我雪左佢兩晚先焗,費事驚佢個皮唔乾

食左。超得。個皮爆脆,個個爭住食。我都好滿意,阿女好識食,見姐姐斬燒肉已經去左偷食。

回覆:第一天開始GFCF,好頭痛!

想問如我女對大豆黃豆類敏感,咁gluten free 既豉油同豆腐係米都唔食得呀?
因為我買左唔知little gxxxx比唔比換。謝謝!

free_style  照計豉油唔得,須無大豆的豉油。豆腐當然唔得。米就肯定無問題。至於舖頭可否換....真係唔知喎.........  發表於 12-8-14 13:58

chingman1002.

基於你提出的問題,特登查過 cookbook. 自製豉油,可以咁的,
1 tbsp rich chicken stock (雞湯)
1 tsp dark brown sugar
1 tsp salt
======================
= 1 tbsp of dark soy sauce

你有興趣可以試試,話返我知得唔得。

若要 soy free 紅燒汁,則以上的配料,加少少醋。

回覆:free_style 的帖子

謝謝先,不過無時間自製呀,沒有現成的嗎? 另我想問我個女唔食得bean soy, casein, whey...  有無一些日常簡單餐單可提供呀?因我想set定d餐單比個工人煮比呀女,感激感激!

請問有無人試過用麵包機能成功整GFCF麵包?

回復 ChingMan1002 的帖子

如之前所述:

1. 豬肉丸 (可煎可放湯,兩食)
2. 魚蛋 (可煎可放湯,兩食)
3. 煎豬扒
4. 煎魚、蒸魚

小吃嘛....真的自已動手整會較好的,因為選擇多又好味。
‹ 上一主題|下一主題