用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 第一天開始GFCF,好頭痛!
go

第一天開始GFCF,好頭痛! [複製鏈接]

我個仔連蛋( YOLK & WHITE <2000)及肉(CHICKEN <1300,BEEF <350 ,PORK < 50,LAMB < 2000)都要戒,又見到要1天吃16 只藥,又唔撈得喺平時食开的麵包.餅干度,好怕自己堅持唔到!

1. 我想買象印整面包機,請問有冇GFCF,NO EGG 食譜推介?買边只粉好?
2.請問大家怎餵藥?我看到也頭痛!
   6    0    0    0

要戒得咁清?

回復 bbqiu 的帖子

加油,加油,開始GFCF系好會煩,我都買麵包機,買粉自己整,但我整左幾次後,機都送左比人,可能無天份,玩在上網訂,都好方便,大百佳都有GFCF的食物,e.g., 意粉,米奶,薯片。

我仔都系由每日十幾粒藥,現在廿幾粒藥。

回復 BKVIP 的帖子

戒得清效果越好,戒吾清我仔表現會反覆。

多谢大家的鼓勵,我今日行大百佳買唔到GF 食物,係咪一定要TASTE?有無薯片推介?我SAT 会行MYSON 你介绍的LITTLE ....,我都希望我个仔好似你个仔的例子咁成功!我个仔現3岁3个月,係肯講嘢咗,但仲係詞語,見到人地D仔剛兩歲,講野已成句講,真係好鄧自己个仔担心,太落後了.

另你怎餵仔食咁多藥粉?  咁我又唸而家唔努力救番佢,第時食埋D副作用多的化學藥咪仲死!都係要咬緊牙關!

Element 360 超市有好多選擇,上網訂都有好多,買左d 麵包放係冰格一年都食得,加油!自從gfcf一家人  都冇出街食野!

Element 360 超市有好多選擇,上網訂都有好多,買左d 麵包放係冰格一年都食得,加油!自從gfcf一家人  都冇出街食野!

大百佳無刻意賣GFCF食物,只是某些外國入口牌子, e.g, lays 薯片,dream 米奶,Wolf腸仔,....要慢慢睇後面的說明寫GF。

我個仔現10歲,色得吞藥丸,所以食藥問題解決左,當然6.5yrs開始時逼佢學用水送藥都好辛苦下。

"生物療法"的路不是易走,要咬緊牙關,一食錯野都幾煩,但見我仔現在去補習舍,老師無complain,見佢跟倒,暑假日日去補中英數,9月小五要追番D成績,舊時都吾敢帶佢去街,帶佢去社交班都系發夢。

你唔好太心急,我地去年落實戒口前,做了一個多星期的準備,好的準備是成功的要素。第一,檢視現有食物那些有問題。第二,發掘新的替代品。第三,協調家中各人,增強認知。然後才開始實行。

雖然條路唔易走,但絕對值得,我個女而家識同我傾電話,返全新環境的暑假班,只係喊左兩朝已經鬼咁開心地返學,同老師、小朋友不知玩得幾開心,又同我傾電話。去年佢被診斷為自傾、兼語言發展遲左一年,其實我明知佢未追哂,但以自已作為比較基礎,好大進步。

你去專門店,買一堆必須用品先啦。鼓油、茄汁、gfree cereal、bread mix、cake mix ,全部唔少得。你家有無電動打蛋器及電子磅? 我高度建議你買,好有用。

我會咁做的,開始時,買幾款最易整、又好食的 bread mix and cake mix ,每次整四份一盒,咁細個小朋友,可能都夠一個禮拜食的了。咁有脆口的薯片、 cereal 做早餐或小吃,軟身的小吃則以蛋糕及麵包輪住整,每周一款。我會安排到每周都有脆口及軟身一點的小吃,咁就有得揀。

建議牌子:
麵包:king authur bread mix  (好似我地食的麵包,即使唔係超軟,但都係軟熟的)
蛋糕:cherrybrook yellow cake mix  (我覺得味道一般,怎知阿女勁鐘意食)
           cherrybrook chocolate cake mix (味道不錯,可整cup cake 或生日蛋糕)
麵食:意粉、米粉,專店大量供應。推介品牌,bob the builder 公仔粉,超好食,又靚。(心得:煮五分鐘,然後熄火,焗六分鐘,咁d 粉會夠林,但公仔粉唔會爛,仍然見到車仔及bob the builder,我都鐘意食)  (問題:幾貴囉,同埋,成日缺貨。我上次一口氣買左八包,轉頭又缺貨,好彩我手快。)

夏天,可以整 jelly,一般啫喱粉可以的。
GFDF 朱古力,可以隔水暖融左佢,加少少米奶,少少牛油,混入 cereal ball,變朱味力脆波或脆米,小朋友超鐘意的。但是天氣熱,整左最好放入雪櫃存放。(心得:唔好開得太稀,咁脆波或脆米,可以保持脆口感覺,我自已都鐘意食)

也可以整雪糕....呢個需要電動打蛋器才做到,等你真係準備整,我先講下點做吧。

飲品呢....我在專店買。另外,原味利賓納的飲品都安全,包括利賓納仔仔或樽裝,但注意,必須是原味。你估唔到,很多濃縮飲品,包括濃縮橙汁都係有奶的成份的,隱藏左在調味劑裡面,這些都不安全。

還有,我都幾鐘意整豬肉丸,可放湯,可煎炸,幾好食喎。做法:
- 半肥瘦豬肉十両
- corn flour 20g
- potato flour 20g
- salt  5g
- sugar 8g
- water  80 g
材料放入搞拌機,水要逐步放入,等肉慢慢吸收,打耐 d 好食 d 。整好後,放入雪櫃,雪最少兩小時。然後可以整做肉丸狀煮食。

我其實都幾鐘意整野食,有問題可以提出,看我能否幫到手。

至於餵藥方面,我會拆開個膠囊,將藥粉倒落小樽,加入利賓納,chok 暈佢,咁會易餵些。可以用朱古力粒餸藥,ok的了。

有人成日擔心食藥食得多,唔好。其實佢好多係補充劑,加左,小朋友先會有足夠的營養。再者,佢地戒口,食少左的垃圾食物,已經健康左好多,填補了呢個問題有突啦。我唔係太擔心。

連肉都唔食得
選擇真係好小,0甘咪好似食素,咪要食豆腐,飲豆奶,米奶補充蛋白質,
小朋友發育階段食素,營養足夠嗎??
就算你堅持到
你小朋友堅持到嗎??見學校小朋友可以吃他不能吃
見你們吃他不能吃,他只能吃素,他堅持到嗎??小朋友好簡單會唔開心,會有情緒
呢個先係難題

apple~y 的帖子

昨日,我全家去朋友家,幫佢BB女(1yr)做生日,我朋友幫個女準備左個3磅超靚生日蛋糕,個個食到停吾到囗,但我仔都無語要食,我仔學左吾會亂食野,學校、教會的場合都OK,我會教佢分享佢GFCF的小食比佢D朋友街坊,其實小朋友的忍耐力,不容忽視呢!

myson727 的帖子

我今晚都焗左個Lemon批,系gfcfef,比我仔做早餐,味道吾錯,都幾有成功感

free_style    發表於 12-7-19 23:33

bbqiu 發表於 12-7-19 14:51
我個仔連蛋( YOLK & WHITE

建議你保留豬肉,咁開菜單會容易些。我個女都係雞牛都高敏,三文魚、鱈魚都唔得,所以可以選擇的都很有限。
至於餵藥時間表,我真係坐低,當做 PROJECT 咁分類,計時間,慢慢整個 timetable 出來,然後逐步修訂,落實。萬事起頭難,做開左個頭,就會漸漸上軌道。記住,食少D ,唔會死。食左,吸收唔到,仲搞亂左個免疫系統,咁就真係死得。幾多人因為不同原因要戒口,有清醒的腦袋,可以學到野、 有自理能力、穩定情緒,佢先可以有能力汲收更多新的知識。

我個女戒左口十個月,我有個體會,就係戒口雖然難,但唔係唔得,會越做越順。而且,成家人都會食得健康左,少左 junk food。人生幾十年,這個小改變或許帶來大幫忙。凡事向好的方面諗.......

還有,識多些有同樣需要的朋友,大家互通有無,感覺很好的。

回復 myson727 的帖子

我看GFCF 的COOK BOOK, 大部份都要用焗爐.  請問是不是要有焗爐才能整到較多款式的食物?  有無D吾使用焗爐都會整到的好味小食, 但要吾凍, 因為我仔氣管敏感. 謝謝.

free_style  豬肉丸/ 米紙包的春卷/ 自已買魚肉返來打的魚蛋此等都係唔駛焗爐可整的小吃,又唔凍的。  發表於 12-7-20 13:40
‹ 上一主題|下一主題